Printre avalanșa de întrebări care se produce odată cu venirea pe lume a primului copil se află și una la care este foarte greu de răspuns – când vine și un frățior? Nici nu ai ”gustat” bine din viața de mamă, că vine, ca un glonț, întrebarea – pe când mamă de doi? Și apare un gând nevinovat și fără răspuns despre diferența ideală între primul și al doilea copil!
Nu te speria, este doar curiozitate, nevoia de dialog și o ușoară indiscreție. Acest pas se face fără a fi presată și doar atunci când te simți pregătită. Cele mai recente cercetări spun că acest lucru este bine să se întâmple după cel puțin 18 luni de la naștere.
Potrivit unui nou studiu de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, citat de netmums.com, în aproape o treime din familiile cu mai mulți copii diferența între frați este mult prea mică. Experții medicali recomandă ca mamele să aștepte cel puțin 18 luni înainte de a concepe din nou, ceea ce înseamnă că diferența ideală între frați ar fi de doi ani și câteva luni. Studiul subliniază că este important ca femeile să se recupereze după sarcină și naștere.
Studiul a mai atras atenția că în urma cercetărilor s-a demonstrat că sarcinile foarte apropiate sunt cu risc mare de naștere prematură, dar și de malformații congenitale și probleme de comportament în copilărie. Iată câteva explicații în legătură cu diferența ideală între primul și al doilea copil.
Decalaj mic, sub doi ani. Obositor, dar cu activități similare
O diferență mică între cei doi copii are și avantaje și dezavantaje. Poate fi obositor chiar din timpul sarcinii, când ai nevoie de odihnă, iar cu un copil mic acest termen nu prea are sens. Însă studiile spun că efecte negative asupra sarcinii nu s-au văzut și nici risc de naștere prematură.
După naștere, la capitolul avantaje poți trece pe listă joaca în doi. Bineînțeles, asta mai târziu, când și cel mic va începe să interacționeze. Deși copiii mici pot manifesta gelozie și resentimente față de frați, momente de joacă și tandrețuri vor avea cu siguranță.
Tot la capitolul avantaje este concediul prelungit. Dacă lucrezi, vei avea o perioadă de concediu de maternitate în timp ce primul copil este încă mic, astfel încât te poți bucura de mai mult timp petrecut cu el. Sărbătorile și alte activități pot fi mai ușor de a planificat, copiii vor avea aproximativ același program și activități similare.
La dezavantaje pot fi trecute cheltuielile administrative. Mai mult ca sigur, cei doi vor avea nevoi asemănătoare, nu prea poți folosi lucruri de la unul la celălalt. Vei avea nevoie de două pătuțuri, două scaune de mașină…
Decalaj mediu, între doi și patru ani. Mai ușor pentru toți membrii familiei.
Concluziile trase în urma studiului arată că este cea mai bună variantă. Corpul tău are timp să-și revină după sarcină, ai timp de documentare despre fiecare etapă a primului an din viața bebelușului, perioadă importantă atât pentru tine, cât și pentru el.
Ai avantajul de a putea refolosi lucrurile primului copil. Cel mare deja va trece la alt nivel. Aceasta este, de asemenea, diferența de vârstă cel mai des întâlnită.
Decalaj mai mare, peste patru ani. O acomodare mai grea pentru toți
Diferența de vârstă își va pune amprenta asupra relației dintre frați. Vor exista situații în care nu se vor înțelege, însă și situații când fratele mai mare, protector, va lăsa gelozia și va fi un adevărat model pentru cel mic.
O distanță de 4-5 ani între sarcini ar putea, însă, să te provoace. Studiile au arătat sarcini cu probleme și nu doar din cauza riscului de vârstă. Și nu trebuie neglijată nici readaptarea, care poate fi grea pentru întreaga familie.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!