Cum ştiu dacă am ajuns la menopauză?

Marina Rosenfeld

Cum ştiu dacă am ajuns la menopauză? Menopauza se instalează atunci când au trecut 12 luni consecutive fără ciclu menstrual şi nu sunteţi însărcinate sau nu aveţi alte boli, spun medicii.

Menopauza apare atunci când hormonii de sex feminini scad în catitate pe măsură ce îmbătrâniţi. Ovarele nu vor mai elibera ovule, aşa că nu veţi mai avea ciclu şi nu veţi mai rămâne însărcinate.

Cele mai multe femei intră la menopauză între 40 şi 50 de ani. Dar vârsta poate varia. Un studiu spune că în SUA majoritatea femeilor întră în menopauză la 52 de ani. Unele femei trec mai devreme prin menopauza, mai ales dacă au suferit o histerectomie sau dacă au făcut tratament pentru cancer.

Vă îndreptaţi spre menopauză?

Veţi observa schimbări cu câteva luni sau ani înainte să intraţi în menopauză. Veţi avea bufeuri de căldură şi cicluri neregulate, asta înseamnă că sunteți în perioada numită perimenopauză. Țineţi minte că simptomele variază de la o femeie la alta.

Schimbări pe care le veţi observa

Ciclul devine neregulat

Acesta este semnul classic că vă îndreptaţi spre menopauză. Ciclul vine tot mai rar și durează mai puţin decât înainte.

Când sunteti în perimenopauză, e greu de prezis când va fi următorul ciclu. E mai greu să rămâneţi însărcinată în această fază, dar tot e posibil.

Unele medicamente folosite în chimioterapie ar putea să influenţeze ciclul. Dar orice sângerare chiar şi mică după menopauză nu este normală şi trebuie să mergeţi la medic.

Aveţi bufeuri de căldură şi transpiraţii nocturne

Deodată vi se face cald fără motiv, vă înroşiţi, iar inima bate mai tare, apoi vi se face brusc frig.

Transpiraţiile nocturne au loc în somn și sunt atât de intense că vă trezesc. Si aceste simptome variază de la femeie la femeie. Unele durează 1 minut, altele 5. Pot fi uşoare sau severe. Puteţi avea un pe oră, săptămână sau deloc.

Unele femei au aceste simptome ani de zile sau decenii după ce s-au oprit ciclurile şi sunt în post-menopauză. Dacă nu sunteţi sigură că bufeurile au legătură cu menopauza vorbiţi cu medicul.

Aveţi tulburări de somn

Dacă vă treziţi noaptea sau nu puteţi adormi, e un semn că se apropie menopauza. Uneori aceste treziri sunt cauzate de transpiraţii nocturne.

Aveţi schimbări de dispoziţie

Fluctuaţiile hormonale duc la schimbări de dispoziţie, anxietatea şi despresia pot să apară, iar dacă aveţi în istoric asemenea tulburări, ele se agravează la menopauză. Oricare e motivul, meritaţi să vă simţiţi bine. Mergeţi la medic pentru a primi tratament adecvat.

Uitaţi lucruri

Toată lumea începe să uite. De obicei nu e are lucru. Uitarea poate fi cauzata de stres sau menopauză. Dacă uitaţi prea multe, mergeţi la medic.

Vă schimbaţi atitudinea faţă de sex

Unele femei spun că nu mai sunt interesate de sex sau că au probleme de libido la menopauză. Altele spun că se simt mai bine petnru că nu-şi mai fac griji ca pot rămâne însărcinată.

În timpul menopauzei, pielea din jurul vaginului devine mai uscată, iar asta poate duce la dureri. Gelurile lubrifiante pot ajuta.

Schimbări fizice

Pielea şi parul se subţiază. Unele femei se îngraşă. Scade masa musculară şi creşte procentul de grăsime. Vă va fi mai greu să vă mişcaţi, veţi avea dureri articulare, dar e important să rămâneţi activă.

Surse:

National Institute of Child Health and Human Development: “Menopause.”
Department of Health and Human Services Office of Women’s Health: “Menopause and menopause treatments fact sheet.”
Department of Veterans Affairs Center for Integrated Healthcare: “Menopause Fact Sheet.”
North American Menopause Society: “Menopause 101: A primer for the perimenopausal,” “Are We There Yet? Navigate Now with Our Guided Menopause Tour,” “How Do I Know I’m in Menopause?”
National Institute on Aging: “Signs of the Menopausal Transition.”
Endocrine Society: “Menopause.”
American College of Obstetricians and Gynecologists: “Perimenopausal Bleeding and Bleeding After Menopause.”
National Health Service (UK): “Night Sweats.”
American Osteopathic Association: “Don’t Lose Sleep Over Night Sweats.”
National Sleep Foundation: “Insomnia,” “Menopause and Sleep.”
National Heart, Lung, and Blood Institute: “What Is Sleep Apnea?”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa