Cum să transformi timpul în timpul tău personal

TOTUL DESPRE MAME

Mamele au o dependență. Da, da, ați citit bine. Există un lucru la care râvnesc aproape tot timpul, iar dacă obţin o doză mică, vor vrea mai mult şi mai mult… Această dependenţă, ce poate părea inofensivă, este dependența de timp! Mai exact, vorbim de timpul pe care şi-l alocă lor însele: o oră de vis în care închid uşa şi se concentrează exclusiv asupra persoanei lor, făcând acele nimicuri care le fac fericite. Când ora de vis ia sfârşit, mămicile se întorc la responsabilităţile de zi cu zi, iar totul pare să fie mai plictisitor, murdar şi neinteresant decât înainte. Sună cunoscut?

 

Mda, știm că timpul dedicat ţie pare să fie tot mai rar atunci când ai copii mici. În unele zile poate fi o adevărată realizare numai faptul că ai ocazia să mergi la toaletă fără să ţii şi un copil în braţe.

 

Timpul personal diferă de la o mămică la alta. Pentru tine ar putea însemna:

– Să mergi la sală 

– Să vezi un film

– Să citeşti o carte

– Să tragi un pui de somn

 

Eşti privată de ceea ce consideri a fi timpul tău?

Dacă gândești în felul acesta, pici într-o capcană: imediat ce îţi aloci o oră pe zi sau pe săptămână, începi aproape imediat să etichetezi toate celelalte ore ca nefiind ale tale. Aşadar, este destul de uşor să te simţi copleşită de responsabilitatea enormă care cade pe umerii tăi şi de lipsa de timp.

Dacă te gândești că acel interval de timp îţi aparţine şi că îl poţi porţiona – o oră pentru tine, o oră pentru alţii – te poți duce cu un pas mai aproape de tristeţe. Părinţii trebuie să îşi facă timp pentru activităţi care le fac plăcere, însă imediat ce începi să îi spui „timp personal”, vei considera acel interval numai o mică părticică dintr-un întreg prea sumbru pentru a fi viaţa ta.

Nu eşti egoistă dacă îţi iei timp ca să te reenergizezi sau ca să faci lucruri care îţi ridică moralul. Însă, dacă ai o gaură în suflet, o oră dedicată exlcusiv ţie nu o va umple. Va trebui să abordezi problema în profunzime.

 

Cum să îţi faci mai mult timp pentru tine?

Soluţia nu stă în a găsi cea mai bună modalitate de a evada din viaţa ta, ci din contră. Combate focul cu foc şi mergi şi în adâncul problemei.

Iată câteva modalităţi de a face fiecare zi să pară mai mult a ta:

– Profită de cafeaua sau ceaiul de dimineaţă pentru a te ancora în prezent. Nu face nimic altceva. Concentrează-te doar pe a savura ceaşca în cauză, fără să planifici, să citeşti, să te uiţi la TV sau să vorbeşti. Și lasă Facebookul!

– Cumpără sau culege flori pentru a-ţi face casa să pară mai primitoare. Chiar şi o mână de frunze adunate din parc și frumos aranjate ţi-ar putea ridica moralul.

– Observă tot ce te înconjoară şi bucură-te de ce este frumos: un copac, lumina care intră pe geam, mânuţele copilului.

– Alege o cutie pe care să o umpli cu lucruri care te fac fericită: o fotografie frumoasă, un jurnal, o amintire dintr-un moment special. Include în rutina ta de dimineaţă un moment când să meditezi la toate minunăţiile pe care ai reuşit să le strângi în acea cutie.        

În general, încearcă să găsești plăcere în tot ceea ce faci și vei vedea că cea mai mare parte a timpului se transformă în timp personal.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa