Cum să te împarți între familie și serviciu și să fie bine

Alexandra Constantin
cum să te împarți între familie și serviciu

Cum să te împarți între familie și serviciu și să le faci pe toate să iasă bine? Vestea bună este că ai la-ndemână metode care să te ajute să găsești echilibrul între cele două.

Nu este ușor să te împarți între viața de familie și serviciu, dar nici nu e un lucru imposibil pentru cele mai multe dintre mame. Nu degeaba se spune că mamele parcă au superputeri când vine vorba de activitățile de la locul de muncă, treburile casnice și îngrijirea copiilor. Toate acestea pot să pară mai ușor de realizat dacă pui în practică unele trucuri simple, dar care s-au dovedit utile de-a lungul timpului, arată www.parents.com.

Nu trebuie să te simți vinovată

Lasă la o parte gândul că nu petreci suficient timp alături de copil și de soț și amintește-ți de beneficiile pe care le aduce familiei locul tău de muncă. Mergând la serviciu poți să îi oferi copilului posibilitatea de a face activitățile pe care și le dorește, dar poți și să economisești bani pentru educația lui.

”Femeile care au găsit echilibrul între viața profesională și cea personală respectă câteva lucruri simple. Ele prioritizează sarcinile și fac alegeri care să fie benefice pentru ambele părți, anume acasă și la serviciu”, explică avocatul Lisa Pierson Weinberger. Important este să accepți că o să fie zile bune și unele mai puțin bune. De ajutor este și discuți cu partenerul de viață atunci când grijile te depășesc sau când simți că nu reușești să te împarți între familie și locul de muncă.

Alege o îngrijire cât mai bună pentru copil

Ca să poți să te concentrezi la sarcinile de la locul de muncă este bine să alegi cea mai bună îngrijire pentru copil. Discută cu prietenele tale despre dădace, despre creșele la care au fost micuții lor, dar și cu bunicii despre posibilitatea de a rămâne cu nepotul. Înainte de a reîncepe serviciul, este important să știi că cel mic rămâne pe mâini bune și că are parte de cea mai bună îngrijire. Indiferent că alegi o dădacă sau serviciile unei creșe de stat sau particulare, indicat este să aibă multe recomandări bune, dar și să fie pe placul tău atunci când întâlnești dădaca sau mergi să vizitezi creșa.

Cum să te împarți între familie și serviciu – fă diminețile mai ușoare

Poți să ai parte de dimineți ușoare, înainte de a pleca la locul de muncă, dacă organizezi lucrurile cu o seară înainte. Pregătește pachetul copilului, hainele tale, dar și ale lui pentru a doua zi. Bine este să-i pregătești rucsacul, încălțămintea, dar și geanta ta și să le pui lângă ușa de la intrare. De asemenea, înainte de a merge la culcare, poți să discuți cu partenerul de viață despre programul de a doua zi, despre cumpărăturile care trebuie făcute, plata facturilor, cine duce copilul la creșă, dar și cine se ocupă de prepararea mesei de seară. Îți va rămâne și ție ceva timp pentru a lua micul dejun dacă știi că activitățile pentru a doua zi sunt deja stabilite.

Un calendar pentru întreaga familie

O bună metodă prin care poți să te împarți între familie și serviciu este să stabilești care sunt prioritățile în primul rând la tine acasă. De ajutor în astfel de cazuri este un calendar, mai ales că poți nota în el datele când trebuie să plătești facturile, ce activități face copilul pentru școală, evenimentele din familie, dar și zilele de naștere. Îți poți face 15 minute timp duminica pentru a vedea care sunt activitățile din săptămâna ce urmează. Nu numai că nu uiți de lucrurile  pe care trebuie să le faci, ci poate vedea și dădaca sau bunica sarcinile pe care trebuie să le facă după școală copilul.

Păstrează legătura cu copilul pe perioada zilei

Asta cu atât mai mult dacă mama începe munca atunci când copilul este încă mic. O bună metodă pentru a păstra conexiunea este ca mama să facă un video sau să-și înregistreze vocea, iar înregistrarea să fie pusă copilului. De asemenea, poți să oferi copilului un dar special a doua zi dimineața dacă ai întârziat din cauza serviciului la unul dintre evenimentele de la el de la școală. Nu ezita să-ți suni copilului în pauzele de la serviciu, chiar dacă nu o să puteți să vorbiți mult. Important este ca el să-ți audă vocea și să știe că îl iubești.

Cum să te împarți între familie și serviciu – cât mai puține pauze la locul de muncă

Stabilește niște limite la locul de muncă când vine vorba de verificarea mailului sau de discuțiile cu colegii despre altceva decât sarcinile de serviciu. Poți să lași pentru acasă sarcinile care nu sunt urgente, mai ales că le poți face după ce adoarme copilul. O altă soluție care te ajută să te împarți între familie și serviciu este să limitezi timpul pe care îl petreci în fața televizorului și să stai câte puțin în fiecare zi alături de partenerul de viață.

Planifică activitați distractive în familie

Nu uita că este esențial timpul pe care îl petreci alături de cei dragi atât de-a lungul săptămânii, cât și la finalul acesteia. Încearcă să iei micul dejun alături de familie măcar de câteva ori pe săptămână sau să organizezi o seară în care să vă uitați la filme. Toata atenția trebuie să fie îndreptată asupra copilului și când mergeți în excursii la final de săptămână, mai ales că atunci poți să recuperezi într-o anumită măsură timpul pe care nu l-ai petrecut împreună cu el. Află cât mai multe despre pasiunile lui, despre relația pe care o are cu colegii, dar și despre lucrurile care îl deranjează.

Petrece timp cu partenerul de viață

Amintește-ți să dedici din timpul tău și partenerul de viață. Măcar o dată pe lună sau la două luni stabiliți o seară când să ieșiți doar voi doi în oraș, timp în care să vă bucurați unul de celălalt, fără să discutați de problemele de acasă sau despre copil. Și asta deoarece partenerul este primul care este neglijat atunci când ai mult de muncă la serviciu, dar și numeroase treburi acasă. De asemenea, puteți să vă faceți o seară numai a voastră la final de săptămână, după ce adoarme copilul. Pregătiți mâncarea voastră preferată și amintiți-vă de momenele frumoase în timp ce beți un pahar de vin.

Ai și tu nevoie de timp pentru tine

O să reușești să ai puțin timp și pentru tine dacă o să înveți să gestionezi sarcinile de la locul de muncă și cele de acasă cât mai bine. Bine este să-ți dozezi energi la serviciu ca Victor, această chestie, că nu pot să repet, cu ochi, răspunsese cât se poate de cinstit la întrebarea ”Și tu ce zici, mă? Nu vrei și tu să vină barza la mă-ta? Nu vrei și tu o surioară?”. transformi într-o mamă și parteneră care e mereu mai nervoasă sau obosită. Citește câteva pagini din cartea preferată înainte să mergi la culcare, fă o baie relaxantă măcar o dată pe săptămână și rezervă puțin timp și pentru activitățile tale preferate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa