Cum îşi redescoperă feminitatea o mamă

Raluca Manea
cum-redecoperim-feminitatea-totul-despre-mame

  Totul a început cu o cremă…

  Stilul “de mămică” mă acaparase cu totul. Mă-nghiţise mămicia, mă făcuse să cresc exacerbat într-o singură direcţie. De altfel, nu cred că mă mai vedeam nici eu, nici altcineva, dincolo de ea.

  Terminând cu partea aceea a maternităţii legată de procreere, am simţit nevoia  să mă redescopăr pe mine ca persoană.

  Da, sunt în continuare mămica celor trei copii ai mei, iar asta îmi absoarbe 90% din timp, din personalitate şi din identitate. Însă, ca printr-o oglindă aburită, o zăresc şi pe femeia din mine.

  Oare de câtă vreme ritualurile mele de machiere/demachiere se petreceau în câteva minime minute? Deveniseră o rutină necesară şi atât. Nu mai aveam timp să mă bucur de mirosuri, texturi, senzaţii. Era o chestie de făcut la începutul şi sfârşitul zilei, iar de n-ar fi fost musai, probabil aş fi sărit şi peste ea pentru câteva clipe de somn în plus.

  Dar într-o bună zi, o prietenă meşteră în cosmetice şi săpunuri naturale mi-a dăruit, pe neaşteptate, o cremă cu manjishta. Ce bine m-a făcut să mă simt! De dragul ei şi de dragul surprizei, am fost atentă la miros, am fost atentă la culoare. Am băgat de seama cât de repede se întinde pe faţă şi cum intră în piele.

  Mi-am văzut pielea

  M-am uitat cu băgare de seama la faţa mea şi i-am observat transformările din ultimii opt ani.
  Pentru prima oară după mult timp, am început să mă văd. Cât o fi trecut de când oglinda nu mai fusese altceva decât un simplu obiect în baie?

  De la piele, am trecut la păr. Sunt o conservatoare de felul meu: perioada aceasta în care sunt mămică de bebeluş nu îmi permite să visez la extreme makeovers. Cel mic are o plăcere diabolică să-şi încleşteze pumnişorii în păr, nu contează al cui, şi să tragă tare, tare, cu bucuria noului joc de putere. Plete lungi lăsate pe spate sau bob cochet – nici vorbă! Am reînvăţat să fiu creativă cu modul în care mă coafez. Un stil nou de a-mi prinde părul în coc durează puţin, dar mă face să zâmbesc mai mult. Şi, da, pentru asta m-am uitat la tutoriale pe youtube.

  Femeia din mine are mare nevoie de o cură de slăbire. Are nevoie de mult somn şi să iasă din casă mai des. Trebuie să înveţe să se exprime mai mult prin îmbrăcăminte. Totul era aşa de  simplu, comod, util şi… fad.

  Aşadar, mi-am  programat o ora la mall. O oră sau pe-acolo e tot ce-mi pot permite, iar asta se întâmplă cu alinieri de planete, mers în alt oraş pentru a lăsa copiii cu bunicii, mutări masive de trupe. Când am intrat acolo, am decis să nu mai fac compromisuri: voi cumpăra doar ce mă face să mă simt fabulos. Nici nu mai ţin minte de când n-am mai gândit acest adjectiv: ”fabulos”…

  S-a întâmplat să descopăr o muzică nouă de care m-am îndrăgostit (e fain că îi place şi bebeluşului!). A happy little thing.

  Am scris mai des, iar asta m-a provocat să caut adânc în mine. Încep să mă văd şi pe dinăuntru. Cum mai arată fata-mireasă, după şapte ani de maternitate, de gospodărie, de stat prea mult în casă, de gătit, de curăţat, de spălat? Cât de mult s-a schimbat în bine? Cât a alunecat în neglijenţă? Sunt întrebări cărora le caut încă răspunsurile.
  N-a fost nevoie să sparg o bancă pentru a mă simţi fericită. A fost necesar doar să conştientizez că fetiţa poate şi fără a 1459-a jucărie muzicală, că băieţelul cel mare va aprecia mai mult darurile de Crăciun dacă o perioadă nu mai primeşte nimic, iar bebeluşului îi sunt obligatorii doar scutecele.
  Nu a protestat nimeni pentru aceste schimbări subtile.
  Printre viroze, teme, lecţii, terapie, scutece şi medicamente, eu m-am simţit fericită cum nu am fost de mult. Sunt abia la început, nu ştiu cu ce culori să mă pictez, trebuie să-mi găsesc puterea de a trage fermoarul eului meu de acum şi de a ieşi din el ca dintr-un sac de dormit.
  Voi cum  v-aţi redescoperit? La mine a-nceput c-o cremă.

  Citește și:
  De ce sunt norocoasă că sunt mamă de fete
  „Ce faci, mami?” „Ba pe-a ta!”
  Nu sunt cealaltă femeie şi nu sunt la fel de slabă ca ea!
  Trucuri de frumusețe rapide pentru mămici ocupate

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa