Cum ascunzi oboseala de pe chip? Trucuri pentru mame nedormite

Ramona Dinescu

Oboseala nu este vizibilă pe chipul nostru atunci când găsim timp ca să dormim mai mult. Însă atunci când ești proaspătă mămică, nu prea se poate.

Am auzit de atâtea ori sfatul altor mame care spuneau „dormi și tu atunci când doarme copilul”, încât deja pare un clișeu, mai ales că este unul extrem de nerealist și aproape imposibil de urmat. Îmi amintesc perfect momentele mele de proaspătă mămică când eram absolut epuizată și nu reușeam cu nici un chip să mă odihnesc atunci când dormeau copiii, din diverse motive. Unul dintre ele era că trebuia să folosesc pompa de alăptat ca să nu existe riscul de mastită în primele săptămâni și făceam asta imediat după ce copilul sugea și adormea, indiferent că era zi sau noapte. Ziua erau atât de multe lucruri de făcut în casă, încât aproape niciodată nu reușeam să mă odihnesc și ajunsesem ca o stafie din cauza oboselii. Vestea bună este că primele luni sunt atât de solicitante în privința lipsei somnului, iar apoi, totul intră pe un făgaș normal și, când vei ajunge să dormi șase-opt ore legate pe noapte vei simți că l-ai apucat pe Dumnezeu de picior.

Până atunci, va trebui să faci cumva față orelor de nesomn și îți propun câteva trucuri care te vor ajuta ca pe fața ta să nu fie atât de vizibilă oboseala.

Oboseala se vede în ochi

Primul lucru pe care cineva îl observă la ochii tăi frumoși și expresivi, sunt acele prnițe pufoase și închise la culoare, cearcănele de sub ochi care apar din cauza lipsei de somn.

Pentru corectarea lor poți folosi una dintre acele creme ce conțin cafeină. Cafeina are proprietăți anti inflamatoare. Ceva mai ieftin? Valorifică puterea ceaiului. Folosește două pliculețe de ceai verde pe care să le pui la infuzat, iar apoi scoate-le, scurge-le de ceai și pune-le la frigider. Dacă nu alăptezi, până se răcesc pliculețele, poți savura ceaiul, dacă alăptezi, este mai bine să nu. Așează pliculețele de ceai verde reci pe ochi și stai întinsă cu ele pe față timp de zece minute. Vei observa diferența.

Hidratează-te

A bea apă este foarte ușor și vital în cazul celor care suferă de oboseală. Lipsa somnului și deshidratarea vor face ca pielea ta să arate extrem de obosită, chiar extenuată. Dacă vei multă apă, te vei simți bine, iar pielea ta va avea un aspect sănătos.

Oboseala este mascată de culorile vii

O proaspătă mămică ar putea alege haine de culoare închisă deoarece sunt mai ușor de gestionat. Însă nu ar strica să cauți haine cât mai colorate în dulapul tău. Negrul, bleumarinul și griul sunt culori ce accentuează și mai mult cearcănele. Albastru deschis, verde, mov sau roz sunt culori care împrumută energia lor celui care le poartă.

Fă puțină mișcare

Ca proaspătă mămică nu poți merge la sală sau în parc să alergi, însă poți deschide geamul și poți face câteva exerciții de stretching pe zi. Măcar niște fandări și niște genoflexiuni. Îți vor schimba starea de spirit, îți vor îmbunătăți postura și își vor aduce primăvara în picioare.

Reflectează

Privește lucrurile în perspectivă. Uneori este extrem de util să te oprești câteva minute din ceea ce faci, să tragi aer în piept și să te gândești la următorul aspect: atunci când ai un bebeluș și te simți foarte obosită, zilele par foarte lungi. Însă anii zboară și copilul va crește pe nesimțite. S-ar putea să nu te mai simți la fel de obosită.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa