Ce spune corpul mamei tale despre cum vei îmbătrâni?

Alexandra Irimiea

Te îngrijorează acel rid? Ți se pare că ai început să te îngrași, deși nu mănânci mai mult? Ai câteva fire albe de păr care te supără? Ei bine, ce n-ai da ca să știi cum vei îmbătrâni! 

Nu ai nevoie de o mașină a timpului ca să te duci în viitor. „Oglinda“ îți poate fi chiar mama ta – privește-o și poți vedea cum vei arăta peste 10 sau 20 de ani!

Ai luat forma buzelor și părul des de la mama ta, dar probabil te întrebi dacă îi vei moșteni și… artrita sau ridurile! Genetica joacă un rol important în felul în care vei îmbătrâni, dar contează foarte mult și comportamentul tău, susțin cercetătorii.

„Sănătatea mamei tale poate fi deseori un glob de cristal în care privești la ce să te aștepți“, spune dr. Pamela Peeke, profesor de medicină la Universitatea Maryland și autoarea cărții „Body for Life for Women“, pentru publicația Health.com.

Însă genele nu sunt totul! Corpul tău este influențat major și de comportamentul pe care îl ai: ce și cât mănânci, ce exerciții fizice faci, ce bei. Iată însă șase factori esențiali influențați de ADN și cum îi poți ține sub control astfel încât să fi cât mai sănătoasă și mai fericită pe măsură ce… îmbătrânești.

Cum vei îmbătrâni: forma corpului tău

Mă uit deseori la fața mamei mele și mă bucur de faptul că nu are prea multe riduri, dar pe de altă parte, faptul că e cam grăsuță mă îngrijorează puțin 🙂

De regulă, fetele moștenesc talia mamei, iar un corp cu un trunchi în formă de măr poate fi destul de periculos pentru sănătate, fiind corelat cu un risc crescut de boli de inimă și diabet, consideră dr. Peeke.

Ce poți face? Ai grijă la carbohidrați! Aceștia cresc rapid zahărul în sânge și te fac să depozitezi mai multă grăsime în zona taliei. Mai bine treci pe un regim alimentar bazat pe fibre. „Păstrarea sănătății tractului gastro-intestinal va permite organismului să ardă mai eficient grăsimile“, explică dr. Peeke.

Ești în formă sau… nu?

Dacă mama ta a făcut sport de performanță sau s-a antrenat destul de intens, atunci și tu îi poți moșteni rezistența la efort fizic. Tot de factorii genetici depinde dacă ai sau nu capacitatea de a practica diverse exerciții fizice. Poți da vina de ADN dacă ești flexibilă, puternică sau dimpotrivă, dacă nu reușești să faci față unui antrenament de fitness.

Ce poți face? Poate că nu ai șanse să ajungi la Olimpiadă, dar asta nu înseamnă că nu îți poți îmbunătăți condiția fizică. „Important este să practici cu perseverență acea activitate care îți place: alergatul, înotul sau plimbările cu bicicleta. Cu cât te antrenezi mai des, cu atât corpul tău devine mai eficient“, consideră Claude Bouchard, director la Human Genomics Laboratory din Louisiana.

Vei moșteni pielea mamei tale?

Ai coșuri chiar dacă ai trecut demult de vârsta adolescenței? Poți să dai vina tot pe… genetică. „Oamenii care a probleme cu acneea au, de obicei, tenul gras, iar acesta se moștenește“, spune dr. Debra Jaliman, profesor de dermatologie la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai, în New York. Partea bună a unui ten gras este faptul că acel ulei îl menține tânăr.

Când vine vorba despre cum vei îmbătrâni, structura facială este cheia. Moștenești de la mama ta forma înaltă a pomeților? Atunci nu ți se va pleoști fața mai târziu. Oasele sunt un fel de cuier care susțin pielea. Dar dacă sunteți amândouă blonde cu ochii albaștri, atunci probabil îi vei moșteni ridurile, scriu cei de la Health.com. „Femeile care au părul și tenul deschis la culoare au pielea mai subțire, cu mai puțină melanină și tind să îmbătrânească mai repede“, spune dr. Jaliman.

Ce poți face? Mișcare! Multă mișcare. Potrivit unui studiu din 2014, oamenii peste 40 de ani care fac activitate fizică cel puțin patru ore pe săptămână au o piele mai sănătoasă și mai tânără decât cei care au un stil de viață mai sedentar.

Care va fi sănătatea ta mentală când vei îmbătrâni?

„Studiile arată că dacă mama ta sau o rudă apropiată are depresie, ai un risc crescut de două, trei ori ca să dezvolți și tu această afecțiune“, spune dr. Ranna Parekh, director la American Psychiatric Association.

Ce poți face? Un istoric familial nefavorabil nu înseamnă că soarta ta este bătută în cuie. „Persoanele care au riscuri crescute de a intra în depresie pot face câteva lucruri pentru a preveni sau a minimaliza efectele ei – să doarmă suficient, să facă exerciții fizice și să se asigure că beneficiază de suport social“, mai spune dr. Parekh. Cu cât ceri ajutor mai devreme, cu atât mai bine!

Moștenești fertilitatea de la mama ta?

Doar pentru că mama ta a făcut un copil la 44 de ani nu garantează că și tu vei putea face asta, consideră dr. Jamie Grifo, director la Centrul de Fertilitate Langone din New York.

Dar poți afla mai multe indicii despre fertilitatea ta în funcție de vârsta la care mama ta a intrat la menopauză. Un studiu publicat în „Human Reproduction“ arată că tinerelor femei ale căror mame au intrat la menopauză înainte de 45 de ani le-a scăzut numărul de ovule  față de cele ale căror mame ajung în această etapă la 55 de ani. Totodată, și riscul de a face avort se moștenește.

Ce poți face? Dacă mama ta s-a chinuit să aibă copii sau a intrat prea devreme la menopauză, e bine să consulți un specialist.

Cum vei îmbătrâni: probleme cu articulațiile

O mare problemă cu care se confruntă aproape toată lumea după o anumită vârstă sunt… articulațiile. Sunt șanse de 40-70% să moștenești artrita mamei tale și să ai probleme cu genunchii sau cu șoldurile.

Ce poți face? Ai grijă la kilograme! O greutate mai mare pune presiune pe articulații, așa că este esențial să le protejezi. Nu uita să faci mișcare, nu doar pentru a scăpa de kilogramele în plus, ci și pentru a menține articulațiile flexibile și a întări mușchii care le susțin.

Indiferent de vârsta pe care o avem, noi, femeile, ne preocupăm mereu de felul în care arătăm. Genetica își spune cuvântul, vrem nu vrem, dar ține cont că depinde și de tine cum vei îmbătrâni. Fii atentă la dietă și fă mișcare – doi factori esențiali ca să bați ADN-ul!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa