Cele mai bune mame au 10 lucruri în comun

cele-mai-bune-mame-totul-despre-mame

  Cele mai bune mame își pun întrebări. Multe.

  Nu e un secret faptul că mamele își pun tot felul de întrebări și se chestionează adesea dacă sunt sau nu cele mai bune mame. De multe ori, însă, ne criticăm prea mult și uităm faptul că suntem niște mame extraordinare! Avem tendința de a ne compara cu alte mame sau de a ne îndoi de abilitățile noastre de lucrurile corect pentru a crește copii sănătoși și fericiți.

  Dar știți ce? În momentul în care ne punem astfel de întrebări suntem deja niște mame bune!

  Iată care sunt cele 10 lucruri în comun pe care le au cele mai bune mame:

  1. Au copii rebeli
  Indiferent de câte cărți de parenting am citi, din când în când copilul nostru va fi rebel. Se va revolta și va vrea să facă lucrurile cum știe el. Ba uneori va face chiar și un tantrum în public. Asta nu ne face niciodată niște mame rele. Din contră.

  2. Zile proaste
  Oricât de mult ne-am impune să nu avem zile proaste, știți și voi că uneori este imposibil. Sunt zile în care efectiv devenim o bombă cu ceas: curățenie, mâncare, copil, job, soț. Avem multe de făcut și timpul parcă nu e niciodată prieten cu noi. Chiar dacă ți se pare că unele mămici nu trec prin asta, să știi că toate avem parte de astfel de zile! Nu e vina ta…

  3. Sentimente de vinovăție
  Cred că pe fiecare dintre noi ne încearcă câte un sentiment de vinovăție: că ne-am certat cu tatăl copilului când copilul dormea (dar de fapt auzea tot), pentru că uneori simțim nevoia de o zi liberă numai pentru noi, pentru că ne simțim ușurate când avem parte de un moment de liniște sau pentru că am ridicat tonul la cel mic. Asta nu ne face pe niciuna o mamă mai puțin bună. Sunt lucruri normale. Așa e viața!

  4. Oboseală
  Se spune despre mame că sunt singurele ființe care pot lucra 24/24 ore fără să primească niciun ban, fără să aibă dreptul la pauza de masă sau fără să doarmă. Câteodată e normal să visezi să pleci departe, departe, departe, fără copii. Nu numai că e normal să visezi, dar e normal să o și faci! Vacanță plăcută!

  Citește și: Spuneţi-le mamelor că fac o treabă bună!

  5. Sentiment de inferioritate
  Uneori sentimentul de nferioritate vine la pachet cu sentimentul de vinovăție. Poate că alți părinți au o casă mai mare, o mașină mai bună, ajutor mai mult din partea membrilor familiei. Am un secret pentru tine: chiar și acele mame care par că nu duc lipsă de nimic suspină după un lucru sau altul. Nimeni nu e perfect. Viața ta, așa cum e, e perfectă. Pe bune!

  6. Nebunie temporară
  Plânsete, scutece murdare, lego peste tot, nemulțumire și haos! Sunt lucruri suficiente pentru a provoca un moment de nebunie, chiar și celor mai calme mame! Dă-ți voie să ai astfel de momente fără să te simți vinovată. N-o să cadă cerul nici dacă plângi din orice, nici dacă faci grevă în bucătărie și comanzi pizza, nici dacă te duci la cinematograf cu o prietenă. Mâine e o nouă zi!

  7. Dezordine
  Nu cred că există mamă pe lumea asta care să nu se fi împiedicat de jucării sau căreia să nu i se fi lipit tălpile de mâncarea scăpată pe jos! Nu înseamnă că ți-au scăpat lucrurile de sub control sau că ai copii needucați, ci că ai o casă locuită. Atât!

  8. Câte un moment de liniște
  Când trăiești într-un ritm atât de nebun, e normal să-ți dorești un moment de liniște. Toate mamele își doresc asta. Toate mamele visează uneori la perioada când nu aveau atâtea responsabilități și, în fond, dacă nu erai o mamă bună și nu făceai atâtea lucruri, nu simțeai nevoia de o pauză.

  9. Nevoia de a primi ajutor
  Sunt mame care din dorința de a face lucrurile perfect, își asumă toate responsabilitățile. Învață să ceri ajutor fără să te simți stânjenită. Nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Serios!

  10. Iubire necondiționată
  Ultimul, dar cel mai important lucru pe care îl  toate ne iubim copilul ca pe ochii din cap, vorba aia! Indiferent de câte nopți nedormite vom avea și indiferent de cât de multă dezordine este în casă, îi iubim pe cei mici până la ultima suflare!

  Dacă uneori ai nevoie de un ghid care să te ajute să îți înțelegi mai bine propriile emoții și să le gestionezi cât mai corect, astfel încât să îți păstrezi calmul și empatia în relația cu copiii, îți recomandăm volumul „Părinți liniștiți, copii fericiți – Cum să înlocuim țipetele cu conectarea” de dr. Laura Markham.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa