Picătura care a umplut paharul sau cum a fost, de fapt, cea mai grea zi a mea

Raluca Manea
cea mai grea zi totul despre mame

Despre legătura dintre ordine și cea mai grea zi din viața unei familii cu trei copii

La noi acasă, momentele dificile se măsoară în exces de fluide corporale.

Începem de dimineață, cu schimbat de scutece. Doar scutece? Am greșit! Niciodată scutecul nu face față  cascadelor de care e în stare fetița noastră. Schimbăm un rând de haine, așternuturile iar, dacă e nevoie, și salteaua. Da, ați auzit bine, la noi acasă se găsesc întotdeauna rezerve, chiar și o saltea de rezervă.
Dacă se hotărăşte și bebelușul să se joace de-a fântâna arteziană, munca se dublează: haine și cearșaf, gata prima mașină de spălat!  Însă acestea sunt zilele ușoare, parol!

În zilele cu enterocolită, înmulțiți cu cinci operațiunea de mai sus. Plus mirosurile. Plus iritațiile fesiere. Plus felurile de mâncare refuzate și nervii mici, inconsolabili, care se cer plimbați în brațe non stop. E nevoie de harul unui contabil să echilibrezi toate plusurile astea.

În zilele cu viroză, fluidele ies (și) pe nas

Aspiratorul devine, din cea mai fascinantă jucărie, dușman odios atunci când i se atașează batista bebelușului, iar urletele feroce ale băiețelului de un an reverberează cu ecou până hăt, departe, în pereții Ceahlăului.
În zilele cu febră sunt importante fluidele care intră, nu cele care ies. Numărăm cu grijă picăturile de apă ingerate și ne rugăm să nu fie nevoie de perfuzie pentru deshidratare. Asta ar da cu tot peste cap matematica familiei, unde rația este de de doi adulţi la trei copii (care fac cât şapte!).
Zilele în care mama are febră sunt singurele în care prinde și ea un film de la cap la coadă.  Printre pusee de febră și frisoane, încât nu mai știi unde se termină filmul și începe visul.

De departe însă, cea mai dificilă perioadă a anului acesta a fost prin ianuarie

M-am procopsit cu o infecție ce s-a cerut tratată cu două antibiotice puternice și incompatibile cu alăptarea. După o vizită de șapte ore la spital, cu bebe după noi, unde am așteptat să intrăm pe rând, la urgenţe, chirurgie și ORL, după o revenire a doua zi pentru că lucrurile se agravaseră, am decis că e nevoie de întăriri.

Bunicile intră în acțiune

Prima oară a sosit bunica paternă, femeie înțelepțită de viață, care face și tace. Știe că nu îmi place s-o solicit la trebuiri casnice, însă, văzând nevoia, a fost vrednică și ne-a așteptat mereu să ne întoarcem de la spital cu vase curate și casa primenită. Ce poți să spui, mai mult decât un “mulţumesc din inimă”?
Bunica cea înțeleaptă a stat ea cât a stat, dar a trebuit să se întoarcă la gospodăria proprie în cele din urmă.

Între timp, bebelușul înțărcat fără voie arunca biberoanele de pereți și refuza să pună limba pe lapte praf. Chiar atunci a decis că e cazul să se îmbolnăvească și el, cu o febră mare, nedomolită nici de cea mai tare schemă de antitermice, cu un năsuc neconsolat de nici un spray nazal, cu somnul indus doar de plimbarine nocturne luuuuungi și legănate.

Era copleşitor jonglatul acesta cu spray-uri de nas, pompă de muls, tratamente la opt ore, dus şcolarul la cursuri, îngrijit şi de fetiţa care se simţea tare neglijată în tot iureşul acesta.
Însă nici plimbatul copilului noaptea, sprijinit pe mâna cu branulă, nici fuga la pediatrie pe vânt și ger, nici chiar imposibilitatea de a liniști micul mofturos care își dorea cu disperare să fie alăptat, nici solicitările celorlalţi doi copii n-au constituit momentul cel mai greu al anului acesta.

Momentul-surpriză a venit ca gluma aceea cu găleata de apă rece care îţi cade în cap când ţi-e lumea mai dragă

Ne-am întors de la ultima vizită de la spital, bucuroși că totul se terminase cu bine, infecția dăduse înapoi, febra bebelușului scăzuse, casa nu căzuse în paragină, în frigider erau de-ale gurii, iar lucrurile păreau să reintre pe făgașul normal.
În bucătărie mă aștepta bunica maternă, proaspăt sosită, cu un aer grav, îngrijorător de serios.
–  Raluca, mi-a spus ea cu reproș, sunt foarte supărată pe tine. Iar nu ai păstrat ordinea în sertarul cu pastile!, spuse ea, cu aer de farmacistă ofensată.
Iar aceea, prieteni, a fost picătura care a umplut paharul greutăților mele!

Și, dacă tot vorbim de momente dificile, mai avem o recomandare de articol: O singură imagine spune totul despre ce înseamnă să fii mamă

Nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa