Ce să nu-i spui unei mame care aşteaptă al treilea copil

Raluca Dumitrică
al-treilea-copil-totul-despre-mame

Când am rămas însărcinată cu al treilea copil, o sarcină foarte dorită şi primită cu toată bucuria din lume, nu am crezut că oamenii din jur vor avea atâtea întrebări şi reproşuri la adresa mea. În unele cazuri, am fost de-a dreptul şocată de ceea ce mi-a fost dat să aud. Replici deloc solicitate şi nu prea blajine. Adică fix ceea ce nu-mi trebuia în acele clipe, când oricum hormonii îşi făceau de cap şi îmi creau stări dintre cele mai schimbătoare, de la oră la oră. În urma acestei experienţe, am ajuns la concluzia o gravidă ce urmează să aducă pe lume un al treilea copil (sau chiar al patrulea) n-ar trebui să audă niciunul dintre lucrurile de mai jos!

1. Vaaai, nu vei mai avea parte de somn decât peste vreo 5 ani!

E adevărat că sunt unele femei (la fel ca mine), care au cearcăne de la mama natură şi că la ele acestea se cam accentuează încă de la venirea pe lume a primului lor copil. Dar o astfel de remarcă, spusă cu o mimică grăitoare, nu e deloc de ajutor pentru moralul lor.

Comandă acum ”Parenting la pătrat”, un pachet de cărți la un PREȚ SPECIAL. Cartea ”Părinți liniștiți, frați fericiți”, de Laura Markham, și ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka sunt acum disponibile AICI, cu REDUCERE.

Evident că cel puţin prima parte a bebeluşeniei nu va fi chiar floare la ureche pentru părinţi si in mod special pentru mamă. Aşa că mai bine ai veni cu o propunere de genul: ce zici, iau eu copiii mai mari la mine într-o seară, să va fie şi vouă mai uşor pentru o noapte?

2. Deci îți doreai un băieţel? Da’ fetele ce-au? Şi, btw, cu băieţi e cam nasol!

Această replică s-a potrivit perfect la noi, care aveam deja două fetiţe înainte de sosirea celei de-a treia fete. Nu negăm faptul că ne-ar fi plăcut ca familiei să i se alăture şi un băieţel. Dar nu era chiar atât de important sexul viitorului nostru copil. Tot ce conta era ca cel mic să fie sănătos. În plus, niciodată nu ne-am fi gândit că doar cu unii copii e bine, în timp ce cu alţii e cam rău. De aceea, care sa fie rostul acestor evaluări de gen? Sunt inutile și discriminatorii!

3. A fost un accident, nu? Ce să faci, dacă nu te-ai informat şi tu…

Ohooo, asta a fost fără doar şi poate cea mai întâlnită replică (şi una plină de compătimire) pe care am primit-o atunci când eram însărcinată. În cazul meu lucrurile au fost destul de simple. Eram şi sunt informată, aşadar nu, nu a fost un accident. Evident că sunt şi familii la care bebe numărul 3 sau 4 nu a fost planificat. Dar, atâta timp cât oamenii sunt liniştiţi şi mulţumiţi de alegerea făcută, care mai e rostul acestor iscodeli acide?

4. Să înţeleg că vrei să mai stai pe banii statului o perioadă, corect?

N-am făcut copii nici pentru alocaţie, nici pentru indemnizaţie, nici pentru a mă culca pe o ureche şi lăsa totul pe mâinile statului. E adevărat că eu, una, apreciez faptul că în România politica sociala postnatală este una mai bună decât în alte ţări europene şi de pe glob. Dar asta nu înseamnă că văd statul ca pe o vacă bună de muls. În plus, chiar dacă statul m-ar fi ajutat doar la primii doi copii, iar la al treilea nu, tot aş fi adus pe lume mezina, fără niciun fel de calcul pragmatic la mijloc. Că deh, aşa sunt eu, mai curajoasă de felul meu…

5. Cu al treilea copil, adio, vacanţe!

„Acum, cu atâţia copii, n-o să vă mai permiteți nicio vacanţă, veți sta mereu acasă. Ce să vă fac, voi aţi vrut aşa!” Mda, halal încurajare pentru o mamă a doi copii mici, care nu a renunțat sa mai facă planuri de concediu. Și ghici ce? Chiar dacă n-am ajuns în Bali sau Tenerife, în vacanţe am fost în fiecare an. Toate au fost pline de farmec și ne-au lăsat amintiri faine de tot, reușind să aducă bucurie pentru fiecare membru al familiei, de la mic la mare. Exact așa cum aduc toate zilele alături de trei copii 🙂

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa