Când mama are nevoie de ajutor

Delia Grigoroiu

  Despre cum mi-aș dori să reînvăț să respir

  Vă simțiți uneori sufocate? Visați la momente lungi de liniște în care vă regăsiți pe voi, cele de dinaintea copiilor? Nu sunteți singurele.

  Iată o mărturie sinceră și emoționantă a unei mame care vrea să reînvețe să respire. În tihnă.

  O să încep onest: am nevoie de ajutor! Am momente, din ce în ce mai dese, în care nu mai știu ce și cum să fac să fiu mamă. Sunt acele momente în care eu nu mă pot desprinde de copilul meu. Doar că aerul pe care îl respiră el este fix aerul care îmi trebuie mie.

  Ce să faci când ești mamă și ai nevoie de ajutor afli din cartea Parenting cu iubire

  Tot ce am făcut până când băiețelul meu a împlinit trei ani a fost să fiu lângă el, să sar, să tresar, să simt ce simte el. Adeseori, la sfârșitul zilei, am ajuns să mă urăsc, să mă frustrez pentru asta și să vreau să fug. Poate că nu am înțeles că limitele îi fac bine, ca unele NU-uri sunt necesare pentru dezvoltarea lui și că echilibrul e un cuvânt mult prea folosit în creșterea copiilor. Echilibru între ce și ce?

  Poate că ar fi fost mai bine să-l las cu altcineva atunci când a împlinit un an, să se obișnuiască cu dorul de mamă. Poate că încercările lui eșuate de a merge la grădinița au fost fix eșecurile mele de a mă integra social și că la asta trebuie să mai lucrez. Cine știe? Important este că am nevoie de un ghid în meseria asta de mamă care, din păcate nu se simte de fiecare dată, ci se învață și se lucrează. Fix ca o relație de cuplu.

  Ce nevoi are o mamă? Extrapolând, văd în jur multe mame confuze cărora le e teama să-și exprime nevoile. Le e jenă să spună că au nevoie să petreacă puțin timp în afara casei, le e teamă să le ceara partenerilor lor o zi departe de ei și de copii, le e rușine că ar putea fi numite mame iresponsabile dacă și-ar lumea în cap un week-end, făcând numai ce le-ar plăcea lor.

  Însă mamele au nevoie de timp și de aer, de gândurile lor neîntrerupte, de cărțile și de filmele lor, de prietenele și discuțiile lor comune. Mamele au nevoie să trăiască și în afara casei, mamele au nevoie să fie femei și atât.

  Dacă cineva m-ar întreba care e cea mai mare dorință pe care mi-as îndeplini-o cât ai pocni din degete aș spune fără suflu: să respir! Să fac lucrurile care îmi plac pe rând, respirând, fără să pun presiune tot pe mine că nu apuc să bifez totul. Respiratul ăla adânc și liniștit care îmi adună toate forțele creatoare e cel care îmi lipsește cel mai tare. Sau tihna. De peste trei ani eu nu am mai avut tihna mea. Asta nu e deloc vina copilului, ci doar a mea. Nu mi-am dat voie să mă odihnesc. Nu am învățat până acum cum să trăiesc câteva clipe și pentru mine. M-am dedicat flămândă familiei mele.

  Așa că am de gând să învăț să fac acest lucru. E ca și când voi învăța o limbă nouă, o voi lua de la capăt să mă recompun și pentru asta am nevoie de ajutor.

  Ce să faci când ești mamă și ai nevoie de ajutor afli din cartea Parenting cu iubire

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa