Povestea fetiței cu sepsis pe care părinții au deconectat-o de la aparate

Cristina Călin, redactor-șef
Nyah avea 21 de luni când a fost diagnosticată cu sepsis și a murit
Nyah avea 21 de luni când a fost diagnosticată cu sepsis și a murit

Povestea bebelușului de nici doi ani, Nyah, și a părinților lui a înlăcrimat o lume întreagă. Din cauza unei boli, sepsis, în doar o săptămână fetița a ajuns să fie ținută în viață doar de aparate, iar în cele din urmă părinții au hotărât să o decupleze.

Mama ei a scris o scrisoare emoționantă către cotidianul theguardian.com pentru a atrage atenția lumii medicale și pacienților cu privire la sepsis. Redăm mai jos scrisoarea mamei îndurerate:

”Nyah avea 21 de luni când a fost diagnosticată cu sepsis și a murit.

Până nu ești pusă într-o astfel de situație nu îți poți imagina că poți fi nerăbdătoare ca micuța ta să își dea ultima suflare. Totuși, acum 5 ani a trebuit să fac asta. Este împotriva oricărui instinct maternal, dar a trebuit să țin în mâna mea mâna fiicei mele, să-i spun că o iubesc și că acum poate să moară. Nyah avea 21 de luni și înainte de acest eveniment era sănătoasă, puternică și plină de viață. Totuși, atunci când trebuia să-i organizez aniversarea de doi ani, i-am planificat înmormântarea.

Sepsisul ne-a făcut să trăim cel mai mare coșmar al unui părinte. Până în acel moment habar n-aveam ce este acela sepsis. Atunci când Nyah a avut un urticarie și starea ei de sănătate s-a înrăutățit, am dus-o la Urgență. Ne-am lăsat să plecăm după câteva ore cu niște paracetamol și cu recomandarea de a o răsfăța foarte mult. Toată lumea ne spunea că este o infecție virală și că ar trebui să se facă bine în curând. Nu aveam nici cea mai mică idee că este foarte bolnavă și se pare că nici medicii nu suspectau ceva. Ajunși acasă, am culcat-o și după trezirea ei nu a mai trecut mult până ce a ajuns la spital ținută în viață de aparate.

Medicii de aici au făcut tot ce a fost omenește posibil ca fiica noastră să trăiască. A trecut prin șase operații timp de o săptămână. Nu puteam cere mai mult. Au fost folosite toate resursele necesare și s-a făcut tot efortul uman pentru a o salva. Inima părea să devină mai puternică, însă am ajuns să i se facă resuscitare timp de 90 de minute. Apoi a fost pusă din nou la aparate, iar creierul îi era ventilat mecanic.

Când este momentul să recunoști că nu mai este nimic de făcut?

Fiecare zi în spital a fost ca o călătorie în carusel: când aveam speranța că își va reveni, când eram disperați că nu va supraviețui sau că va rămâne cu traume care îi vor transforma viața într-un coșmar. În tot acest timp, personalul medical a fost foarte sincer cu noi. Îmi amintesc că unul dintre doctori, tată și el, s-a întrebat ce ar face dacă ar fi în situația noastră. Nu putem compara niciun caz cu altul și fiecare părinte care ia decizia de a opri aparatele care îi ține copilul în viață gândește în felul lui. Pentru noi a fost o decizie pe cât de grea, pe atât de ușoară. Ne-am gândit că Nyah nu și-ar fi dorit o viață așa. Creierul ei era distrus aproape de tot. Și fusese atât de plină de viață!

În ziua în care a trebuit să oprim toate aparatele personalul medical s-a comportat incredibil. Dacă credeți că aveți o zi proastă la birou, gândiți-vă că oamenii ăștia au venit la serviciu cu gândul că un copil va muri. Nu le voi uita pe cele două asistente care ne-au oferit intimitate, respect, îmbrățișări și ceai. M-au ajutat să o spăl, să o îmbrac, să îi schimb scutecul, așa cum au făcut toată săptămâna. Ne-au lăsat să stăm cu Nyah cât am dorit după ce și-a dat ultima suflare. Nimeni nu ne-a grăbit cu nimic. După o săptămână în care a fost conectată la tot felul de aparate, puteam în sfârșit să o mângâi în voie, fără nimeni și nimic între noi.

Cea mai mare frustrare a mea este că nimeni nu a descoperit la timp bacteria care a dus la sepsis. Poate că o detectare rapidă ar fi dus la un alt final. Nimeni nu poate știi asta. Sper doar că medicii și părinții să fie conștienți de ceea ce produce sepsisul. Totuși, doar în Marea Britanie mor 44.000 de oameni anual din cauza acestei boli.”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa