Analize indicate pentru cancerul de sân, în funcție de vârstă. Sfaturi de la dr. Alexandru Blidaru

TOTUL DESPRE MAME
mamografia medic cancer la san

Analize indicate pentru cancerul de sân. Unul dintre chirurgii de top în oncologie, dr. Alexandru Blidaru, recomandă femeilor maximă atenție în realizarea investigațiilor necesare depistării cancerului, în condițiile în care cele mai multe tipuri de cancer ale femeilor apar fără a avea legătură cu moștenirea genetică. 

„În acest moment nu se cunoaște încă o modalitate de a preveni eficient apariția cancerului de sân, însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalității precum si de tratament mult mai simplu și mai puțin agresiv. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puțin avansat, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puțin mutilant, și necesită un efort financiar mai redus. Astfel se poate îmbunătăți nu numai rata de supraviețuire,  dar și calitatea supraviețuirii. Este indicat ca toate femeile după vârsta de 25 – 30 de ani să facă o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală și un examen citologic Babeș-Papanicolau o dată pe an. Aceste investigații de rutină sunt lucruri care pot schimba viața.

În cazul în care în familie există istoric de cancere mamare sau genitale, atunci sreening-ul trebuie să înceapă mai devreme, sub îndrumarea specialistului și poate include și testări geneticeări genetice”, aceasta este recomandarea Profesorului Alexandru Blidaru, medic primar chirurg, supraspecializat în chirurgie și ginecologie oncologică, făcută la Conferinţa Națională u participare internațională dedicată cancerului mamar, intitulată Chirurgia cancerului mamar, încotro? Tratamentul actual al afecțiunilor mamare.

Dr Alexandru Blidaru

Un diagnostic care nu întreabă câți ani ai sau câti copii te iubesc acasă

Theo Pîslaru a fost diagnosticată cu cancer la sân acum doi ani. A scos o revistă în care și-a povestit experiența sa și a altor femei. “Sante este o revistă de dat curaj. Un diagnostic de acest gen nu te întreabă nici câți ani ai, nici câți copii te iubesc acasă, așa că trebuie să mergi mai departe și să te lupți. Nu în ultimul rând, să crezi”, spune Theo, pe care familia a ajutat-o să depășească diagnosticul dificil. “Este o experiență care m-a făcut conștientă de foarte multe lucruri, pe care nu aș fi avut cum să le știu, cu toate școlile din lume, dacă nu aș fi trecut prin așa ceva. Acum încerc să nu uit”, mai spune Theo.
Mihaela Sofrone, o altă pacientă diagnosticată cu cancer la sân, consideră că este important să se implice și să dezvolte proiecte destinate perioadei post-masectomie. “Proiectul Feminitate fără frontiere a fost primul pas în acest sens, primul proiect dintr-o serie de multe altele care își propun să schimbe mentalități și să identifice modalități de îmbunătățire a calității vieții femeii după masectomie”.

Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, a organizat, între 26-28 octombrie, cea de-a Va ediție a Conferinţei Naționale cu participare internațională dedicată cancerului mamar, intitulată Chirurgia cancerului mamar, încotro? Tratamentul actual al afecțiunilor mamare.

La Conferință au participat 50 de speakeri din Egipt, Germania, Franța, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Turcia, Ucraina și România, specialiști de renume din domeniul diagnosticului și tratamentului cancerului mamar.

Florian Bodog, Ministrul Sănătății, invitat la Conferința organizată de Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, este unul dintre inițiatorii programului prin care costurile protezelor mamare necesare după operația de masectomie sunt suportate de către stat la ora actuală. “Vreau să vă spun că Ministerul Sănătății sprijină în continuare acest program. În cancerul de sân, unul dintre cancerele cu cea mai mare incidență de la noi din țară, avem nevoie de tratament în echipă. De asemenea, este nevoie de un diagnostic precoce al acestei afecțiuni, iar Ministerul Sănătății sprijină în acest sens programele de screening, pentru a obține în acest fel rezultate mai bune pentru pacienți”, a precizat Florian Bodog.

Luna octombrie este luna prevenirii cancerului la sân, iar acțiunile desfășurate pe tot parcursul lunii au rolul de a atrage atenția asupra acestei boli, cu accent pe diagnosticare precoce.

“Mesajul meu pentru femei este să meargă la doctor. Să nu creadă nici o clipă că lor nu li se poate întâmpla. Cu cât mergi mai devreme la doctor, cu atât este mai bine, cu atât șansele la o viață normală sunt mai mari”, crede Gabriela Marcu, pacientă diagnosticată cu cancer la sân la finalul anului trecut. Eu m-am dus la doctor pentru că mama mea s-a stins din cauza acestei afecțiuni. Atunci am descoperit că am și eu probleme. Cred că m-am născut a doua oară, sunt sigură că mi s-a dat o a doua șansă la viață după operație”, spune Gabriela.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa