Ai un copil preferat? Aproape un sfert dintre părinţi recunosc că au

Marina Rosenfeld

Pentru un părinte, să recunoască faptul că are un copil preferat este extrem de greu. Apar sentimente de vinovăție și frustrări greu de gestionat atunci când faci o astfel de constatare. Se pare, însă, că a avea un fiu sau o fiică preferată nu este o situație rară, ba chiar se întâmplă în multe familii. 

“Mă întreb care frate este mai bun”, spun versurile unui cântec de la The Avett Brothers. “Pe care îl iubesc părinții mai mult?” Cântecul continuă:” M-am întrebat ce-ar spune tata despre asta. El a spus: Te iubesc şi sunt mândru de tine în atât de multe feluri”. Pentru că asta le spunem copiilor, nu-i aşa? Exact asta le-aş spune şi eu copiilor mei dacă m-ar întreba, supune Sara McGinnis, contributor al site-ului  babycenter.com, care dezvoltă tema copilului favorit.

”Nu admitem că avem un copil preferat. Sau, cel puţin, cei mai mulţi nu fac asta. Spre surprinderea mea, aproape un sfert dintre părinţi recunosc că au un copil preferat.

Un sondaj efectuat de Mumsnet şi Gransnet a arătat că 23% dintre părinţi au un copil favorit. Părinţii preferă să spună că e copilul cu care se înţeleg cel mai bine, în timp  ce 61% îl caracterizează pe fratele acestuia drept “o provocare”. În ceea ce îi privește pe bunici, 58% spun că nepotul preferat îi face să râdă mai mult decât ceilaţi nepoţi.

Și vârsta joacă un rol important. 56% dintre părinţii care au recunoscut că au un copil preferat au spus că preferă copilul mai mic, în timp ce 39% din bunici favorizează nepotul mai mare.

”Unul e mai dificil decât celălalt”

55% dintre părinţi se simţeau îngrozitor pentru că au un copil preferat în comparaţie cu 50% dintre bunici. 13 % din părinţii care au un favorit spun că probabil copiii ceilalţi ştiu care e preferatul părinţilor.

Am crescut ca mezina dintre fraţi, dar nu am fost favorita, iar părinţii mei nu ar fi recunoscut niciodată că l-au avantajat pe fratele mai mare, dar îmi dau seama că au făcut asta pentru că nu eram un copil comod. Fiul meu mai mic e exact ca mine, iar să fiu părintele copilului meu mai mare a fost extrem de uşor, pe când cu al doilea a fost ca pe un tobogan. Pot spune că unul e mai dificil ca celălalt, dar nu voi spune niciodată că am un copil preferat. Aşa cum spune şi cântecul, îi iubesc şi sunt mândră de ei în foarte multe feluri”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa