8 beneficii ale pilulelor contraceptive, altele decât prevenirea sarcinii

Alexandra Ion
beneficii-ale-pilulelor-totul-despre-mame

Contraceptivele au efect de reglare al hormonilor feminini, iar aceste beneficii ale pilulelor depășesc cu mult rolul lor de bază. Datorită lor, pilulele contraceptive pot fi utile şi din alte puncte de veder, nu doar pentru prevenirea sarcinii! Iată care sunt cele mai importante 8 beneficii ale pilulelor care fac din acestea, deseori, medicamente cu scop terapeutic!

1. Fac endometrioza suportabilă. Extrem de supărătoare și de dureroasă, endometrioza este suferința provocată de țesutul care crește în mod normal în interiorul uterului, țesut care în mod anormal se dezvoltă în afara uterului, pe ovare, intestin și vezica urinară. Acest țesut în exces provoacă inflamații și dureri. Pilulele scad severitatea simptomelor menstruale lunare și chiar ameliorează substanțial boala.

2. Reglează hemoragiile lunare. Fluxul mestrual variază de la femeie la femeie, uneori chiar de la lună la lună la aceeași femeie. Un flux menstrual normal înseamnă circa 80-100 ml. Foarte rare sunt femeile fericite care au o mentruație cu un flux normal, cele mai multe având o menstruație abundentă, ceea ce duce la anemie, oboseală și lipsă de energie. Pilula poate ajuta enorm prin reglarea și reducerea sângerărilor lunare. Unul din marile beneficii ale pilulelor este că reduce grosimea mucoasei uterine, ceea ce înseamnă o pierdere mică de sânge.

3. Ţin în frâu acneea hormonală. Coșurile și acneea hormonală pot fi eliminate complet prin contraceptive. În plus, pilulele reduc pilozitatea facială.

4. Te protejează de cancerul ovarian. Unul din cele mai importante beneficii ale pilulelor contraceptive este acela de a reduce riscul de cancer ovarian cu circa 50%. În plus, potrivit unui studiu publicat în revista Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, pilulele reduc riscul de cancer endometrial, cu circa 70%. Trebuie spus, totuși, că se apreciază că pilulele pot crește riscul de a dezvolta cancer de sân și cancer de col uterin, din cauza unui nivel mai ridicat de estrogen.

5. Ca beneficii ale pilulelor se numără şi faptul că protejează împotriva bolii inflamatorii pelvine.

Boala inflamatorie pelvină este o infecție cu transmitere sexuală. Lăsată netratată, aceasta poate provoca dureri pelviene cronice sau infertilitate. Pilula contraceptivă poate oferi o oarecare protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală prin îngroșarea mucusului cervical, ceea ce face mai dificil accesul bacteriilor la uter, trompe uterine sau ovare.

6. Ajută în ameliorarea simptomelor sindromului ovarian polichistic. În mod normal, o femeie eliberează cel puțin un ovul la fiecare ciclu menstrual. Dar femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice suferă adesea de infertilitate pentru că ovulele nu sunt eliberate în trompele uterine. Cauza problemei o reprezintă deseori dezechilibrele hormonale, care pot fi corectate cu pilule contraceptive.

7. Calmează simptomele din perimenopauză. Puțini știu că printre multele beneficii ale pilulelor este și acela de a le ajuta pe femei să treacă prin tulburările de menopauză un pic mai ușor. Având ca efect menținerea unui nivel hormonal echilibrat, pilulele pot controla simptome neplăcute precum bufeurile, transpirațiile nocturne și sângerările abundente și neregulate.

8. Ridică nivelul general al imunității. Femeile care iau oral contraceptive cu estrogen pot avea mai multă protecție în fața unor agresiuni virale. Cercetătorii au descoperit ca un nivel ridicat de estrogen poate reduce impactul produs de virusul gripal.

Pentru a profita de toate aceste avantaje este obligatoriu să iei pilula potrivită, perfect adaptată organismului și nevoilor tale. Dar pentru aceasta sfatul medicului și controalele periodice sunt obligatorii!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa