Multe mame care îşi cresc copiii singure consideră că oamenii le percep într-un mod negativ şi fie le compătimesc, fie le învinovăţesc. E posibil să nu poţi schimba percepţia celor din jur, mai ales într-o societate cu valori tradiţionale ca a noastră, dar poţi fi pregătită pentru reacţiile lor şi îţi poţi consolida zilnic încrederea în propria familie. Nu uita că mamele singure nu mai sunt o raritate în prezent.
Cum să gestionezi atitudinile negative al celor din jurul tău”
- Pregăteşte-ţi copiii pentru întrebări delicate. E posibil să fie întrebaţi de situaţia în familie, aşa că ar fi bine să îi pregăteşti cu nişte răspunsuri. Spre exemplu „locuiesc cu mama” sau „am două case”.
- Înconjoară-te cu atitudini pozitive. Poate fi utile să petreci mai mult timp alături de alte familii monoparentale ca a ta. Ar fi un mare sprijin pentru tine să nu te mai simţi singură. Mai mult, e o ocazie bună pentru copiii tăi să vadă că nu eşti singura mamă în această situaţie.
- Gândeşte în avans chestiunea “tata”. Orice ocazie în care copiii îşi vor vedea prietenii în compania taţilor lor ar putea fi greu de suportat pentru ei. Asigură-te că micuţii tăi ştiu că îi înţelegi şi că au în viaţă un unchi sau un prieten de familie pe care să îl poată privi ca pe o figură paternă. Copiii tăi au atât un tată biologic, cât şi un tată vitreg. E un pic dificil, dar lasă-i pe copii să aleagă la cine să se raporteze ca tată şi încearcă să le accepţi decizia pe cât posibil.
- Arată-le copiilor că nu sunt singuri. Le poţi citi cărţi sau vă puteți uita împreună la filme despre familii monoparentale sau copii care trăiesc în două case diferite.
- Cultivă mândria familiei. O modalitate de a dezvolta identitatea familiei tale este să discuţi împreună cu copiii tăi despre puntele forte ale familiei voastre. Acestea pot include modul în care sunteţi mereu alături unul de celălalt, spiritul civic pe care îl cultivaţi sau participarea la diverse evenimente sociale împreună.
- Menţine o viaţă socială sănătoasă. Este bine pentru toţi membrii familiei să păstraţi un dinamism social. Fă un efort special de a invita prietenii în vizită. Dacă se întâmplă ca prieteniile să se schimbe după ce devii mamă singură, accentuează avantajele pe care le ai atunci când întâlnești prieteni noi.
Copiii şi stereotipurile
În mod interesant, copiii sunt mai puţin predispuşi la a stârni atitudini negative decât mamele singure. În zilele noastre, să trăieşti într-o familie monoparentală nu este o raritate. Mulţi copii au prieteni în situaţii similare.
Copiii cu un singur părinte definesc adesea noţiunea de familie în termeni cu sens larg. Aceştia includ în propria lor familie fraţi vitregi, părinţi vitregi şi chiar foşti parteneri ai părintelui. Termenul de familie monoparentală nu are neapărat relevanţă pentru copii. Cercetările au indicat că tinerii şi copiii tind să se gândească la familie prin intermediul legăturilor emoţionale, mai mult decât prin intermediul legăturilor biologice.