6 lucruri pe care să nu le facă bunicii niciodată

Raluca Dumitrică
sa-nu-le-facă-bunicii-totul-despre-mame

Recunosc, am avut o relaţie foarte bună cu bunicii şi vacanţele din copilărie petrecute la ei îmi vor rămâne întotdeauna în amintire. La fel şi felul lor de a fi şi mai ales atitudinea  echilibrată în ceea ce mă privea. Datorită lor sunt de părere că bunicii, aceste personaje blajine şi simpatice, pline de învăţăminte şi de vorbe bune, care au mereu o alinare şi o vorbă bună pentru nepoţeii lor dragi, ar trebui să fie cât mai aproape de aceștia. Asta nu înseamnă, însă, că nu pot spune că există anumite lucruri pe care să nu le facă bunicii niciodată în legătură cu nepoţeii lor.

1. Să insiste ca nepoţii să le poarte numele

Când mi-am întrebat o amică de ce îmi pare cunoscut numele destul de puţin întâlnit pe care îl purta fetiţa ei, aceasta mi-a spus că e numele soacrei ei. M-am grăbit să o felicit pentru că a decis să ducă mai departe memoria celei care i-a dat viaţă soţului ei, dar am făcut o gafă de zile mari. Soacra era, din fericire, foarte în viaţă şi foarte sănătoasă. Se pare că era şi foarte insistentă, pentru că ea ţinuse morţiş ca nepoata să îi poarte numele. Inutil să vă mai spun că amica mea nu fusese pe deplin încântată de această situaţie şi nu cred că e nici azi.

2. Să posteze pe Facebook poze cu nepoţii fără acordul părinților

Nu mai e nicio raritate pentru bunicii din ziua de azi să aibă un cont de Facebook. O raritate, în schimb, este ca bunicii să le ceară copiilor lor acordul pentru a posta fotografii cu nepoţii pe această reţea de socializare. Or fi bunicii în pas cu tehnologia, dar asta nu înseamnă că sunt şi la curent cu pericolele pe care le poate aduce aceasta. De aceea, în categoria acelor lucruri pe care să nu le facă bunicii se numără și fotografiile la liber de pe Facebook, cu nepoții lor protagoniști.

3. Să le impună copiilor lor un anumit stil de parenting

„Pe vremea mea…” încep ca un şablon discuţiile în contradictoriu pe care bunicii le au cu copiii lor în ceea ce priveşte creşterea nepoţilor. Rareori primii vor accepta şi vor înţelege faptul că azi e azi şi ieri e ieri. Ori faptul că expresia „şi pe tine te-am crescut la fel şi uite ce bine ai ajuns” nu reprezintă nimic concludent. Inutil să mai spunem că din pricina acestor contradicţii dintre bunici şi copii se pot distruge iremediabil relaţiile dintre ei, iar nepoţii vor avea la rândul lor de suferit.

4. Să le dea nepoţilor lucruri cu care părinţii nu sunt de acord

Fiţi sinceri, de câte ori nu i-aţi rugat pe bunic sau pe bunică să nu-i dea copilului dulciuri, cola sau gumă de mestecat, iar acesta a dat din mână a „ce ştii tu” şi i-a permis celui mic, atunci când nu eraţi de faţă, acces neîngrădit la toate cele interzise? Lucrul acesta se numără pe lista acelora pe care să nu le facă bunicii, iar bunicii ar trebui să le respecte copiilor lor dreptul de a decide pentru propriii copii ce şi cum pot mânca.

5. Să declare în stânga şi în dreapta că au un nepot favorit e unul dintre lucrurile pe care să nu le facă bunicii

În cazul în care bunicii au mai mulţi nepoţi, nu e deloc indicat să îşi facă favoriţi şi să trâmbiţeze cu emfază, eventual în faţa lor, care e pe primul loc în inima lor. De evitat sunt şi comparaţiile pe care bunicii ar putea să le facă între nepoţi, care nu aduc nimic altceva decât sentimente de dezamăgire, tristeţe şi inadecvare. În plus, iubirea ar trebui sa fie egală pentru toți, nu-i asa?

6. Să traseze drumul profesional al nepoţilor

Sfaturile profesionale sunt bine apreciate, la fel cum este şi ajutorul binevenit al bunicilor pentru nepoţi. Dar dacă bunicul a fost medic, iar bunica profesoară, asta nu înseamnă că şi nepotul trebuie musai să urmeze parcursul profesional al unuia dintre ei. Desigur, sfaturile sunt binevenite, dar, până la urmă, fiecare îşi poate alege drumul în viaţă şi singur.

Dacă ți s-a părut util acest articole despre lucrurile pe care să nu le facă bunicii, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa