5 tradiţii de sărbători pe care le voi scoate de la naftalină în acest an

Raluca Dumitrică
traditii-de-sarbatori-totul-despre-mame

Există unele tradiţii de sărbători care nu trebuie uitate

Cred că nu există familie care să nu aibă câteva tradiţii de sărbători la care să ţină cu dinţii. Şi noi avem câteva. Dar eu mai am nişte tradiţii pe care, voluntar sau nu, le-am cam băgat în lada cu vechituri, de unde nu au mai ieşit de ani buni.

Şi, pentru că mi s-a făcut brusc dor de ele, m-am hotărât să le scot de la naftalină în acest an. N-am niciun dubiu că nu vor fi primite cu mare drag şi de copii!

Citește și: 8 alternative adorabile la bradul de Crăciun

1. Salata de boeuf

Cea mai banală, răspândită, dar cumva perimată mâncare de Crăciun nu este alta decât gustoasa salată de boeuf. Tocmai pentru că am mâncat până la saturaţie nenumărate salate de boeuf, nu doar în bucătăria şi în sufrageria copilăriei mele, ci şi pe la casele tuturor celor pe care i-am vizitat atunci de sărbători, mi-am spus că eu, când o să fiu mare, n-o să fac prea curând salata asta franțuzo-românească. Dar fiindcă îmi cam plouă în gură când mă gândesc la ea şi la maioneza cremoasă şi densă, făcută în casă cu ouă galbene de ţară, anul asta voi face şi eu o salată mare şi delicioasă de boeuf. Va sta la loc de cinste lângă restul bucatelor de pe masă şi le va face concurenţă serioasă reţetelor Nigellei si ale lui Gordon.

2. Mersul cu colindatul prin vecini

Colindăm şi noi, dar doar în cerc restrâns şi de obicei între patru pereţi. Anul acesta, însă, o să merg cu colindatul prin vecini, în plin aer liber, aşa cum făceam în copilărie. De fiecare dată când eram la bunica, plecam la colindat prin vecini în seara de Ajun. Satul era plin ochi de zăpadă, noi ne strângeam în gaşcă mare, luam şi o lopată cu care să ne facem loc printre nămeţi, şi mergeam să le batem rudelor şi cunoscuţilor din apropiere la uşi, cântând pe şapte voci ”Bună dimineaţa!”, „O, ce veste minunată” sau, dacă nu îngheţam deja, „Domn, domn, să-nălţăm”. Lopată am şi acum, ceată mare suntem, deja, aşa că nu mai avem niciun motiv să ne încântăm doar în familie cu frumoasele colinde de Crăciun.

3. Împletitul colacilor

Mereu mi-au plăcut colacii pe care îi făceau personajele feminine ale familiei. Erau în formă de porumbei cu aripile deschise, gata de a zbura, iar în loc de ochi aveau o boabă de piper. Înainte de a intra în cuptor erau unşi cu gălbenuş sau pur şi simplu cu ulei, iar când tava fierbinte ieşea la răcoare aburul din colaci străpungea crusta aurie şi ne făcea să ne plouă în gură. Pentru că joaca cu aluatul este una dintre cele mai grozave descoperiri ale fetelor mele, Crăciunul din 2015 o să ne prindă frământând, modelând şi savurând frumoşii colaci în formă suavă de porumbei.

4. Răciturile

Adică piftia, ca să lămurim subiectul, că, de când îmi petrec Crăciunul prin sudul ţării, nimeni nu înţelege despre ce e vorba când spun răcituri. Despre aperitive? Mezeluri sau ceva scos din frigider? Nope, dragilor, e vorba doar despre savuroasa piftie moldovenească de găină sau curcan, cu gelatina tremurând moderat şi aromă diafană de usturoi. Dar cum? N-am gătit răcituri până acum? Iată că nu. Mi se părea mereu complicat să le fac, poate şi pentru că aveam impresia că durează aproape o zi să le pregăteşti. Dar anul asta nu mai aştept nimic şi trec piftia direct pe primul loc pe meniul de sărbători!

5. Ziua în care nu facem nimic

O zi în care nu suntem nici musafiri, nici gazde, şi una în care nu mai deschidem calculatorul, Facebook-ul de pe smartphone şi nici la telefon nu mai vorbim. Ziua în care ne trezim târziu, nu ne mai dezbrăcăm de pijamale, ne înşirăm că sardelele pe canapeaua din sufragerie unde şi mâncăm lapte cu cozonac, tobă cu muştar şi salată de boeuf (răciturile se termină imediat, vă zic) şi ne uităm la toate siropoşeniile, prostioarele şi emisiunile tematice de la tv. Poate că veţi zice că e o zi pierdută, dar când eram fată la mama, o zi de lâncezeală de felul ăsta era ziua în care ne încărcam teribil bateriile, ne conectam şi ne relaxam. În plus, am impresia că ne şi ajuta grozav de tare să ne pregătim pentru runda a doua de sărbătorit, adică pentru Revelion. 🙂

Citește și:
5 sfaturi pentru un Revelion de pomină, chiar la voi acasă
Ce nu ne place (deloc) de Crăciun
Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa