Ești părinte. Felicitări! Împreună cu o listă lungă de experiențe, este timp să înveți și câteva expresii, un vocabular special de părinte.
Mai în glumă sau în serios, meseria de părinte vine cu o serie de provocări cărora trebuie să înveți să le faci față și pe care trebuie să le gestionezi într-un mod cât mai operativ și mai pozitiv. Încă de la început, din fragedă pruncie, copilul te va supune multor teste pe care ești obligat să le treci cu brio. Jurnaliștii, părinți șie i la rândul lor, de la essentialbaby.com au alcătuit o listă a celor mai importante cinci cuvinte pe care un părinte trebuie să le știe. Să începem cu lucrurile de bază:
Un părinte trebuie să știe ce înseamnă „caca furtună”
Este un fel de tsunami, dar din caca. Este de fapt acel scaun explodat care apare uneori la bebeluși. Se întâmplă de cele mai multe ori abia după ce ați plecat de acasă, dar suficient de departe de casă ca să nu vă puteți întoarce să rezolvați problema. Mai apare atunci când sunteți în vizită sau când aveți musafiri, sau, de ce nu, în mașină.
Încearcă să folosești acest cuvânt într-o propoziție: „O, Matei are o caca furtună. Vom întârzia, dar nu cu mult mai mult timp decât am întârziat deja”.
„Ora fatidică”
Este acel moment din zi în care simți că îți scapă toate lucrurile de sub control. Este acea oră, sau mai multe când ar trebui să ai vreo 20 de clone pentru a-ți putea hrăni copilul, a-i face baie și a-l pregăti de culcare, dacă se poate, toate activitățile în același timp pentru că el nu are răbdare să le faceți pe rând.
Mai este acea seara în care soțul promite că va ajunge devreme acasă și, inevitabil nu o va face din cauza unei întâlniri apărute în ultimul moment.
Notă: ora fatidică nu înseamnă neapărat o oră. Poate fi și o zi.
Folosită într-o propoziție, această expresie pentru părinți ar putea suna cam așa: „Te-ai uitat la ceas? O nu, a sosit deja ora fatidică.”
Expresia „Muntele de rufe”
Aceasta se referă la muntele de rufe murdare care pare să crească văzând cu ochii, oricât de mult te-ai strădui să le speli. Și muntele acesta de rufe nu crește doar în coșul de rufe ci peste tot prin casă.
Copiii sunt foarte pricepuți la a-și face curat în cameră relocând muntele lor de rufe murdare în dulap, de exemplu, sau în alte colțuri ale casei. Dar și mai buni sunt la a ajuta ca acest munte să crească din ce în ce mai mare.
Expresia „s-a rupt filmul” este una foarte importantă de reținut pentru părinți
Probabil ai auzit-o în tot felul de situații, însă, în casa unui părinte se referă la reacția copilului în fața unui eveniment neplăcut.
Natura evenimentelor neplăcute pentru un copil este foarte variată. Ar putea fi cauzată de o disfuncționalitate parentală (precum a-i da copilului să bea apă din cana de culoare greșită). Ar putea fi relaționată de niște circumstanțe externe precum faptul că la magazin se găsește jucăria pe care copilul și-o dorește dar, din anumite motive, el nu poate să o păstreze (e prea scumpă).
„A se rupe filmul” implică după sine o serie de comportamente ce includ (dar nu se limitează la acestea) țipete, plânsete, loviri, rostogoliri și tăvăliri pe jos.
Notă: Mulți părinți privesc ezitant această expresie la început. Pe parcurs o înțeleg perfect și o vor recunoaște în multe situații.
Folosită într-o propoziție, sună cam așa: „Ar fi bine să plecăm acum căci Mariei începe să i se rupă filmul”.
„Nedrept”
Termenul „nedrept” îl cunoști de când lumea, însă după ce deveniți părinți, îi vei simți pe deplin însemnătatea.
Copiii sunt monitoare foarte interesante a ceea ce este sau nu drept.
Dacă copilul amâncat azi trei înghețate, una de la sora lui, una de la vecini și una de la un prieten, iar tu îi explici că din aceste considerente nu mai poate primi încă una, va clasifica acțiunea ta ca fiind nedreaptă.
De fapt, orice acțiune pe care el și-o dorește și pe care tu încerci să o oprești va fi nedreaptă. La fel și orice îl rogi să facă și lui nu-i place. În această categorie intră baia, spălatul pe dinți, consumul de legume, interzicerea înotului în timp ce plouă, faptul că nu-l lași să aducă tot noroiul în casă sau să mănânce spaghete cu degetele.
Iată cum sună acest cuvânt într-o propoziție: „NU pot să cred că nu mă lași să pictez câinele, mami. E nedrept!”.
Dacă ți s-a părut amuzant, dar util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.