3 specii de sfătuitori

TOTUL DESPRE MAME

Sau în ce categorii se încadrează cei care au foarte multe lucruri să-ți spună

 

Sfătuitorus Ambulantus 

Răspândire

Cunoaște o arie largă de răspândire. Trăiește și se adaptează în orice zonă de relief, preferă zonele aglomerate (cumetriile, șezătorile, ședințele cu părinții, petrecerile pentru copii etc). O caracteristică a indivizilor din această specie este aceea că nu pot trăi prea mult timp izolați. Atacă în orice moment al zilei, pe unde prind ocazia – la locurile de joacă, la grădinițe, pe stradă. Spre deosebire de alte specii din rasa sa, Sfătuitorus Ambulantus nu își alege victimele. Atacă anapoda, orice ființă care se apropie de el.

Scurtă descriere

Sunt cei care dau sfaturi pe bandă rulantă. Pentru ei, povețele sunt ca respirația: inspiri, expiri, inspiri, expiri, fără pauză. Dacă faci pauză, nu ți se mai oxigenează creierul, intri în colaps, poți să și mori. În fine, repercusiunile sunt grave spre fatale. De ce să te riști? De ce să ții toate sfaturile în tine și să faci implozie? Mai bine îi bombardezi pe cei de lângă tine. Cum să ții numai pentru tine faptul că un copil de o săptămână ținut în brațe e un răsfățat, lucru care e de-a dreptul scandalos? Sau faptul că atunci când ești în parc și te bucuri de o adiere plăcută înseamnă că stai în curent? Aveți aici o scurtă listă cu sfaturi obișnuite din meniul acestor exemplare.

Puncte forte

Sunt o bună sursă pentru antropologi, o denuminire mai puțin cunoscută a acestor exemplare fiind și „Enciclopediae Ambulantus”. Dețin toate învățămintele pe care poporul român le-a transmis din generație în generație până în zilele noastre și care, având în vedere numărul mare de exemplare din această specie, se vor transmite până când va dispărea viața de pe Pământ.

Puncte slabe

Problema lor e că dețin, totuși, unele sfaturi minunate, dar acestea se pierd în multitudinea de povețe proaste, inutile și absurde pe care le vehiculează.

Cum ne putem apăra?

Cu discernământ, dacă vrem să folosim ceva din povețele lor. Cu calm, răbdare și toleranță, dacă nu ne interesează și tot cu calm și cu unfriend pe Facebook dacă sfaturile primite ne deranjează.

 

Sfătuitorus Arogantus

Răspândire

Trăiesc în același areal ca și Sfătuitorus ambulantus, deosebindu-se de aceștia prin faptul că nu atacă atât de des și de agresiv. Își aleg victimele cu grijă, le studiază foarte bine înainte de atac și lovesc toate punctele pe care le identifică a fi slabe.

Descriere

Se remarcă prin tonul imperativ cu care își expun sfaturile ca pe niște adevăruri absolute pe care ei le aplică și asta ar trebui să facă și victima. Spre deosebire de Sfătuitorus Ambulantus, Sfătuitorus Arogantus se poziționează mult deasupra celui pe care îl sfătuiește pentru că, nu-i așa, el este superior pentru că deține adevărul absolut și soluția perfectă.

Nu contează că fix azi ai decis să faci o excepție și să-ți lași copilul să mănânce ciocolată, tot vei asculta un discurs bazat pe spusele vreunui autor sau al nu știu cărui medic celebru cum că ciocolata poate să ucidă sau măcar să te bage în spital. Totuși, în aroganța lor (de unde le vine și numele), au bunăvoința să recomande și câteva cărți de parenting de o importanță acută, fără să întrebe, în prealabil, dacă nu cumva le-ai citit.

Puncte forte

E bine să ai lângă tine un asemenea exemplar. Nu se știe când nu-ți merge internetul și Sfătuitorus Arogantus poate fi un fel de Google, dar offline: îți sugerează ce să întrebi și îți o oferă o grămadă de rezultate, din care tu trebuie să-l alegi pe cel ce are legătură cu problema ta.

Puncte slabe

Dacă atacurile celor din specia Ambulantus sunt ușor de trecut cu vederea, cele ale Arogantus-ului sunt, de cele mai multe ori, greu de ignorat și de tolerat. Evident, depinde de la exemplar la exemplar.

Cum ne putem apăra?

Aprobându-i. Niciodată, dar niciodată să nu faceți greșeala să ripostați. Nu știți ce puteți isca și veți fi aspru judecați, catalogați drept părinți denaturați.

 

Sfătuitorus Sapiens Sapiens Rara Avis

Răspândire

Deși nu cunosc o largă răspândire, sunt cea mai inteligentă specie și trăiesc pe unde pot, evitând pe cât posibil să se manifeste.

Descriere

Se pot identifica destul de ușor. Nu atacă niciodată degeaba, nici dacă sunt provocați. Nu vei întâlni niciodată un Sfătuitorus Sapiens Sapiens Rara Avis care să te bombardeze în parc cu informații despre cât de dăunătoare este ciocolata pentru copii. De cele mai multe ori sunt solicitați s-o facă, iar sfaturile lor sunt demne de urmat. Deasemenea, nu se remarcă nicio schimbare în atitudinea lor în cazul în care nu le urmezi întocmai spusele.

Puncte forte

Spre deosebire de celelalte specii de Sfătuitorus, Sfătuitorus Sapiens Sapiens Rara Avis are multă experiență în domeniul despre care vorbește și știe că lucrurile nu sunt bătute în cuie, lucru care explică, într-un fel, comportamentul pașnic pe care acesta le are.

Puncte slabe

Tocmai din cauza faptului ca nu atacă niciodată, sunt considerați slabi, neștiutori și sunt ignorați.

Cum ne putem apăra?

De ei nu trebuie să ne apărăm, ba chiar ar fi indicat să facem cumva să-i ținem aproape.

 

Ce specie de Sfătuitorus se întâlnește cel mai des în zona ta?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa