26 de melodii care ne-au marcat copilăria şi adolescenţa

Raluca Dumitrică
copilaria-totul-despre-mame

  Pentru mulţi dintre noi, copilăria şi adolescența sunt legate şi de aceste melodii de mai jos!

  Nu mi-e ruşine să recunosc că fac parte din generaţia MTV, aşa cum a fost ea percepută de societate în anii ’90. Generaţia pentru care copilăria şi adolescenţa a însemnat să asculte pe repeat melodii ca cele de mai jos, care a testat toate stilurile vestimentare promovate de artiştii vremii, în căutarea unei identităţi, şi care tânjea după concertele cu zeci de mii de oameni în public văzute la televizor. Piesele emblematice ale acelor ani mi-au rămas adânc întipărite în minte şi aş putea să le fredonez fără probleme şi azi, cu tot cu cuvinte, ceea ce poate fi valabil şi pentru mulţi dintre voi. Şi, ca să vă transpun pe loc într-un timp al amintirilor faine din copilăria şi adolescenţa voastră, iată, într-o ordine pur aleatorie, 26 de melodii despre care ştiu sigur că v-au marcat şi vouă prima parte a tinereţii!

  1. Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini

  A fost una dintre primele piese pe care le-am ascultat intensiv după Revoluţie şi unul dintre hiturile câtorva veri de după. Melodie ritmată şi antrenantă, un cover după piesa omonimă şi celebră a anilor ’60.

  2. Hazard

  Cine poate să-l uite pe chipeşul Richard Marx şi al său Hazard? Sunt sigură că şi vouă v-a rămas întipărită în minte nu numai fizionomia artistului, ci şi piesa lui care a rupt clasamentele de specialitate în anul 1992.

  3. Nothing Else Matters

  https://www.youtube.com/watch?v=Tj75Arhq5ho

  Una dintre cele mai bune piese din istorie a apărut chiar în anii ’90, în interpretarea trupei sinonime cu rock-ul, Mettalica. Piesa e şi azi în playlist-urile radiourilor, ceea ce ne face foarte mândri pe noi, tinerii de atunci, că am prins exact momentul naşterii acestui succes.

  4. Without You

  Mariah Carey tocmai a anunţat că s-a logodit şi că urmează o nuntă fastuoasă cât de curând, iar nouă nu ne vine să credem că au trecut peste 20 de ani de când ne înghionteam cu alte cupluri amatoare de melodii lente, pe piesa această, la petrecerile adolescentine din anii 90.

  5. I Will Always Love You

  Piesă care a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului The Bodyguard, în care Kevin Costner, atletica şi carismatica gardă de corp a unei faimoase cântăreţe interpretată chiar de Whitney Houston, este şi azi una dintre cele mai bune piese de dragoste din istoria muzicii. Şi are toate motivele să fie aşa!

  6. Macarena

  https://www.youtube.com/watch?v=XiBYM6g8Tck

  Eh, despre Macarena n-ar fi prea multe de spus, decât că nu există bairam la care să nu fi fost pusă şi dansată până la epuizare, chiar dacă ştiai sau nu mişcările. Azi, Macarena se mai află în programul artitic de la nunţi şi botezuri, spre delciul copiilor din ziua de azi şi a celor din ziua de ieri.

  7. Everything I do

  https://www.youtube.com/watch?v=AdyLwN0ETT8

  Bryan Adams şi-a făcut multe fane cu această piesă desprinsă de pe coloana sonoră a filmului Robin Hood, iar, din fericire, cântăreţul nu a rămas în stadiul de interpret al unui one hit only. Cert e că vocea pop-rocker-ului canadian a fost foarte bine pusă în valoare de melodie, la fel şi Kevin Costner de pe marele ecran.

  8. Truly Madly Deeply

  Tinereii de la formaţia australiană au dat lovitură cu această piesă delicată, bună pentru făcut declaraţii de iubire eternă, aşa cum îi şade bine oricărui licean. V-aţi numărat şi voi printre cei care au primit sau făcut promisiuni dulci?

  9. All That She Wants

  Cine ar fi crezut că suedezii de la Ace of Base o să rupă gură lumii de pe toate colţurile globului cu această piesă cu beat inconfundabil? Nu ştim cine, dar ştim sigur că piesa a fost virală şi că ne-a făcut pe toţi să răcnim refrenul ei de câte ori o auzeam la radio.

  10. Killing Me Softly

  Frumoasa Lauryn Hill va fi pentru totdeauna legată de această piesă senzuală, care a fost iniţial interpretată de Roberta Flack, în anul 1973. Nu-i băi, noroc cu Lauryn şi formaţia The Fugees, care au scos-o de la naftalină şi au făcut-o un hit global.

  11. Mambo no. 5

  O, da, Lou Bega şi al său Mambo n-au cum să iasă din memoria nimănui. Cum care Mambo? Mambo no. 5!

  12. Personal Jesus

  Succesul trupei Depeche Mode a fost atât de mare, încât fanii săi rezistă şi azi şi ştiu pe dinafară toate cuvintele pieselor care i-au adus mai aproape de idolii lor britanici. Personal Jesus este poate cea mai cunoscută melodie a trupei, dar şi una care n-are cum să-i fie indiferenţă nimănui din timpurile moderne.

  13. Wannabe

  Zgubiliticele fete din formaţia Spice Girls au înnebunit mapamondul instant cu acest mega hit care le-a făcut celebre până şi în fundul Moldovei. Toată fetiţele din ţara aceasta au vrut în copilăria lor să fie Posh, Ginger, Sporty, Baby sau Scary, iar unora chiar le-a ieşit!

  14. I’d Do Anything For Love

  Una dintre cele mai măr producţii video din anii ’90 a fost, fără doar şi poate, cea din spatele piesei I’d do anything for love, interpretată de Meatloaf. Cu o poveste captivantă expusă pe ecran şi cu o melodie pe măsură, piesă este un clasic al vremii.

  15. Missing

  Nu s-ar spune că piesa asta are peste 20 de ani vechime, pentru că sonorităţile sale sunt în continuare moderne. Deşi are un aer uşor trist, e o piesă dance care ar trebui să te facă să te zbânţui sănătos când o asculţi.

  16. Barbie Girl

  Ok, nu a fost o piesă valoroasă, dar zău dacă nu se auzea la toate colţurile de stradă în anii ’90. Refren uşor de ţinut minte şi de fredonat, cuvinte fără prea multă noimă şi un videoclip fierbinte, acestea au fost de-ajuns că piesa să intre în heavy rotation la radio şi tv. Şi iatp cum personificarea kitsch-ului muzical a dat roade pentru trupa Aqua, care a fost pe culmile succesului cu această melodie flamboaianta şi pestriţă.

  17. What’s Up

  Despre trupa 4 Non Blondes se poate spune că a fost genul de trupă care a muncit toată viaţa să scoată ceva memorabil şi atât. Dacă asta i-a fost, într-adevăr, planul, nu ştim, dar ştim că piesă What’s Up a fost şi este fenomenal de bună.

  18. November Rain

  Piesa e fantastică, la fel şi videoclipul. Inutil să mai spunem că zeci tinere care au îndrăgit-o pe Stephanie Seymour mergând către altar şi-au pus în aplicare visul din adolescenţă şi s-au îmbrăcat în rochii de mireasă făcute după celebrul model din clip.

  19. Always

  Am o amintire clară legată de această melodie şi una simpatică. La balul bobocilor generaţiei mele, m-am urcat curajoasă până la cabina DJ-ului discotecii în care eram şi l-am rugat să pună şi piesă asta în playlist-ul său. N-o să uit nicicând uralele sălii când s-au auzit primele acorduri în difuzoare, dar nici semnul de thumbs up pe care mi l-a făcut maestrul de ceremonii al serii, semn că alegerea fusese mai mult decât inspirată!

  20. No Good

  Când a apărut această melodie, toată suflarea liceului meu nu mai discuta despre altceva decât despre clipul alb-negru al celor de la Prodigy, în care un tip care era întruchiparea băiatului cool umbla printr-o hala dezafectată. Pretty awesome, nu?

  21. Vogue

  Madonna a fost în culmea succesului în anii ’90, iar piesa Vogue e doar unul dintre hiturile perioadei. Cu un videoclip rafinat şi inspirat din perioada de glorie a Hollywood-ului anilor 40-50, Vogue rămâne şi azi o melodie grozav de bună.

  22. Smells Like Teen Spirit

  Revelaţia anilor ’90 în materie de rock a fost Kurt Cobain şi trupa sa, Nirvana, care au dat omenirii una dintre cele mai bune piese ever. Din păcate, succesul a fost prea mare pentru umerii lui Kurt, care a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa, lăsând lumea în stare de şoc.

  23. Nothing Compares 2U

  https://www.youtube.com/watch?v=dq2K4jHs92A

  Piesa compusă de Prince este una dintre melodiile nemuritoare ale anilor ’90 şi una care a făcut-o vedetă pe Sinead O Connor. Iar, dacă e să regretăm ceva, e că Sinead n-a mai reuşit nimic memorabil la capitolul muzică după, deşi s-a remarcat din plin în alte domenii.

  24. Don’t Speak

  Cine o vede pe Gwen în ziua de azi nu observă nicio deosebire între Gwen cea din urmă cu 20 de ani. Asta pentru că vedeta, solistă a formaţiei No Doubt, este în continuare la fel de frumoasă ca piesă care a făcut-o celebră.

  25. One U2

  De câte ori ascult această melodie mă năpădesc nu numai amintirile adolescenţei, ci şi întrebarea constantă: dar U2 când o să vină în Româniaaaa?

  26. Wicked Game

  Niciun adolescent n-are cum să uite nici piesa asta, nici pe Helena Christensen, nici videoclipul senzual şi vocea guturală a lui Chris. Un evergreen pe care nu strică să-l ascultaţi chiar acum!

  Citeşte şi:
  25 de cântece celebre din filmele pentru copii
  25 de cântece de leagăn
  Vocea ta: Vacanţa mare din anii ’90 şi ceva
  25 de filme de văzut în familie în vacanţa de iarnă

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa