10 sfaturi ca să ai o familie fericită

TOTUL DESPRE MAME

 

Recunoaşte, cel puţin o dată ai dat nas în nas cu o familie pe care ai invidiat-o: era unită, funcţiona fără reproşuri, ameninţări şi ţipete şi, cel mai important, membriii ei râdeau la acelaşi glume. Dacă te-ai întrebat care e secretul unei astfel de familii, atunci avem o veste proastă: nu există niciun secret. Studiile arată că cei din familii funcţionale îşi fac timp pentru a vorbi şi a asculta, îşi arată afecţiunea, acceptă diferenţele dintre ei, împart deciziile şi treburile în casă şi îşi fac timp pe care să-l petreacă împreună. Asta-i tot!

Dar, cum ştim că niciuna dintre aceste realităţi nu este uşor de pus în practică, avem 10 sfaturi care să vă ajute să vă creşteţi copiii într-un mediu sănătos şi armonios. Nu uitaţi că o familie iubitoare şi grijulie poate ajuta un copil să îşi dezvolte respectul de sine şi să aibă, la rândul lui, o familie fericită atunci când devine adult.

 

1. Fă-ţi timp pentru a vorbi şi asculta!

Deseori, părinţii uită că nu este uşor să vorbească cu un copil, mai ales pentru că acesta nu are logica unui adult. Încearcă să îţi aminteşti cum s-a desfăşurat pentru tine comunicarea la acea vârstă. Persoanele pe care le-ai plăcut au fost, probabil, cele care te-au ascultat cel mai bine, nu-i aşa?

Ascultarea nu înseamnă numai să auzi cuvintele, dar şi să înţelegi ce simte copilul în spatele lor, fără să critici. Asigură-te că înţelegi ce spune copilul, la fel cum o faci şi cu un adult: repetă ce a spus, în cuvintele tale, aprobă şi întăreşte ceea ce spune.

Mesajele de genul „nu vorbim când suntem la masă”, ameninţările şi învinuirile îl pot face pe copil să se simtă din ce în ce mai deprimat şi neajutorat.

 

2. Oferă afecţiune, încurajare şi apreciere!

Oferă afecţiune, îmbrăţişează cu atenţie şi blândeţe. Adolescenţii care sunt lăudaţi, pupaţi sau îmbrăţişaţi sunt mai predispuşi ca în viitorul imediat să aibă rezultate mai bune la şcoală decât cei care nu au parte de asemenea experienţe afective în familie.

Fă-ţi timp pentru a discuta zilnic cu fiecare membru al familiei despre ce a făcut şi arată-ţi, astfel, interesul pentru vieţile lor.

Cei mai mulţi oameni consideră că este mai uşor să critice decât să laude, aşa că fă un efort să te gândeşti la amănuntele pozitive şi spune-i copilului că le-ai observat.

 

3. Acceptă diferenţele dintre oameni!

Apreciază, încurajează şi pune mare preţ pe unicitatea fiecărui membru al familiei, subliniind mereu faptul că fiecare este special în felul său propriu. Permite fiecăruia să se bucure de pasiunile sale, respectându-i-le şi tolerându-i-le. Nu pune presiune asupra membrilor familiei să fie la fel. Fă-i să se simtă mândri că sunt ei înşişi.

 

4. Nu face abuz de puterea de adult!

Cu cât un copil este mai mic, cu atât tu, ca părinte, ai mai multă putere asupra lui.

Foloseşte puterea de adult cu înțelepciune. Păstrează controlul prin umor şi încurajare, nu prin pedepse sau ameninţări. În familiile disfuncţionale există o luptă nesfârşită pentru control care este dăunătoare copiilor. Atunci când copiii au un cuvânt de spus despre ceea ce se întâmplă, iar familia pune preţ pe ascultatul fiecărui membru în parte, se creează o relaţie specială între părinţi şi copii, bazată pe încredere şi intimitate.

 

5. Nu rupe legăturile cu prietenii şi rudele!

Este foarte important pentru un copil să ştie că există oameni în afara familiei la care poate apela atunci când lucrurile devin dificile pentru el. Prietenii contribuie la fericirea şi starea de bine a unui copil.

În afara familiei şi a vecinilor, şi tu poţi împărtăşi problemele zilnice cu părinţii prietenilor copilului (dar ai grijă să o faci cu discreţie).

 

6. Fă-ţi timp pentru familie!

Crează un sentiment de apartenenţă: schimbaţi idei, valori şi convingeri.

Găseşte o modalitate de a vă distra împreună.

Staţi cu toţii la masă (fără televizor pe post de distracţie) şi discutaţi despre ce a mai făcut fiecare.

Faceţi lucruri împreună: jucaţi cărţi, mergeţi în concedii sau excursii, în plimbări, practicaţi un sport în familie.

 

7. Cultivă loialitatea!

Arată-ţi loialitatea faţă de familie. Luaţi-vă apărarea unul altuia şi sprijiniţi-vă reciproc în orice situaţie.

Lucraţi împreună pentru a forma un front unit şi a găsi soluţii la probleme.

 

8. Nu uita de ritualuri şi tradiţii!

Lucrurile mici, pe care le faceţi zilnic şi la ocazii deosebite, ajută la construirea unui sentiment de apartenenţă, de securitate şi de mulţumire interioară. Ritualurile de zi cu zi pot varia de la modul cum vă luaţi ‘la revedere’ la cum cinaţi împreună. Familiile beneficiază de avantajul că se pot reuni la ocazii speciale (zile de naştere, sărbători religioase, onomastice) şi să-şi creeze propriile ritualuri şi tradiţii pentru fiecare din ele.

 

9. Împărtăşeşte-ţi valorile spirituale!

Multe familii au convingeri spirituale care dau sens şi direcţie evenimentelor obişnuite ale zilei. Ele pot adăuga, de asemenea, putere şi speranţă în vremuri de criză şi de dificultate.

 

10. Rezistaţi!

Familiile puternice sunt capabile să reziste la eşecuri şi crize, menţinând o atitudine pozitivă, valori comune şi convingeri care le ajută să facă faţă provocărilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa