10 ponturi de la o mamă pentru mame, pe care nu le vei găsi în cărţile de parenting

Marina Rosenfeld

Când am aflat că sunt însărcinată cu primul copil, imediat am cumpărat toate cărţile de parenting pe care le-am găsit. Aveam să stăpânesc bine meseria de părinte citind totul. Sau, cel puțin, așa credeam. Sigur că am primit sfaturi de la mame cu experienţă, dar nu le-am luat în seamă decât pe cele din cărţi.

Asta scrie cu cea mai mare sinceritate Joanna Venditti, contributor la babycenter.com,  vlogger și mamă de patru copii cu vârste apropiate. Ea continuă:

Dar, cum am devenit mamă, mi-am dat seama de unele lucruri pe care nu le-am găsit în nicio carte. Iar după ce am mai avut un bebeluş în timp ce cel mare abia ieşea din bebeluşie, a trebuit să pun la bătaie tot arsenalul de cunoştinţe.

Însă abia când au venit şi gemenii a trebuit să devin creativă. Să pui copilul pe o păturică pe jos nu mai funcţionează. Îmi trebuia timp să evit accidentele şi să menţin pacea între fraţi când eram singură cu toţi 4.

Iată 10 sfaturi din experienţa mea:

  1. Prosoapele şi păturile mici sunt cei mai buni prieteni. Toţi copiii mei vomitau cu jet, nu regurgitau pur şi simplu. Vomitau de-a dreptul ca în filmul “Exorcistul”, aşa că am cumpărat un set de prosoape mai mici şi aveam mereu curate la îndemână. Eram mereu înfăşurată în ele, şi eu şi canapeaua, aşteptând inevitabilul.
  2. Alege medicamente cu gust de banană. Când s-a îmbolnăvit copilul, am luat ce medicament mi-a prescris medicul. Nu mi-am dat seama că e dificil să administrezi medicamente la un copil prost dispus. La final, camera arăta ca scena unei crime. Am ales cu gust de banana data următoare.
  3. Scaune cu masuţă, ajustatibile. Deşi nu-mi place să cheltui mult pe unele lucruri, sunt recunoscătoare pentru scaunele cu măsuţă cu spătar ajustabil. Pot ţine copiii acolo și să-mi văd de treabă prin bucătărie. Mi-au fost de folos, mai ales cu gemenii.
  4. Legați jucăriile de scaun sau de cărucior. Copiilor le place să arunce lucruri, am pierdut o grămadă de jucării si de căni pe la cumpărături, după ce le-au aruncat din cărucior. Aşa că am decis să le leg.
  5. Aveţi grijă să nu piardă suzeta. Ador suzetele. Stiu că multe mame preferă să treacă peste această etapă. Eu pot să vă spun că suzetele alor mei cad mereu din pat. Enervant, nu-i aşa? Legaţi-le de nişte jucării de pluş ca să le găsiţi mereu. Există şi astfel de suzete.
  6. Gândeşte-te unde să-l pui pe jos pe copil. Când ai un singur copil, poţi pune o păturică oriunde, dar când copilul are fraţi mai mari, trebuie să ai un plan. Deşi mi-a plăcut să-i port în sisteme de purtare, a trebuit să îi pun şi în leagăn şi în scaun la măsuţă pentru a face treabă prin casă. Stiu că mulţi părinţi consideră astel de lucruri complet nefolositoare, dar când ai mulţi copii, poţi să te descurci numai cu accesorii.
  7. Pune mereu păturică pe masa de înfăşat pe care copilul să poată regurgita. Vă amintiţi de prosoapele de care povesteam mai înainte? Una o puneam mereu sub capul copilului pe măsuţa de înfăşat.
  8. Fiţi deştepte când e vorba de sărurile de rehidratare. Copiilor nu le place nici gustul şi nici culoarea acestor băuturi. Unele pot fi adăugate în lapte şi trec neobservate.
  9. Folosiţi un aparat ce redă sunete pentru camera copilului. Sunt multe discuţii pe tema asta. Vă voi spune şi eu că mi-au schimbat viaţa. Optaţi pentru un sunet cum ar fi valurile oceanului şi faceţi asta seară de seară. După o vreme deja, sunetele acestea le arată că e timpul pentru somn. Eu cred că faptul că am copii ce dorm bine se datorează acestor sunete.
  10. Obișnuţi copilul cu o jucărie de pluş de la vârste fragede. Când copilul are 6 luni, e tare interesat de animalele de pluş. Noi le-am numit “cuţu”. De atunci “Cuţu” ne-a salvat de multe ori de la tranziţia spre creşă până la a le transmite un sentiment de siguranţă într-o familie aşa de agitată. Cele trei fete ale noastre parcă sunt lipite cu lipici de animăluțele lor de plus când se pun la culcare.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa