Tații au nevoie să fie încurajați la început. Iată cum!

Ramona Dinescu
tații

Tații au un rol foarte important în viața copiilor, dar și a noastră, mamelor, dar pentru asta au nevoie să fie încurajați, susținuți și sprijiniți, mai ales în primele zile de paternitate.

În momentul în care în sfârșit apare pe lume copilul, tot spectacolul pare să fie unul cu două personaje principale: mama și bebelușul. Dar tatăl? De obicei, tații sunt la fel de entuziasmați, dar și speriați ca și mamele și au rolul lor bine definit în acest show. Iată cum îți poți ajuta partenerul să înceapă cu dreptul această fantastică călătorie care este paternitatea:

1.       Tații au nevoie să fie pregătiți dinainte

Aproape fiecare mamă devorează orice informație despre sarcină și bebeluși încă din timpul perioadei de graviditate. Încurajează-l pe soțul tău să facă și el același lucru. Există nenumărate cărți, reviste și informații pe internet adresate proaspetelor mămici. Dr. Laura Jana, specialist în pediatrie american susține că oriunde vedem cuvântul „mama” să-l înlocuim cu cuvântul „părinte”. Dacă viitorul tată merge cu tine la controalele medicale și la cursurile prenatale, nu ar fi o idee rea să participe și la cursurile de alăptat.

2.       Tații pot ajuta la spital, așa că trebuie să profităm de ei

Există un lucru aproape garantat: după ce vei naște, te vei simți aproape epuizată. Dar a doua zi? Dacă bebelușul va sta în rezervă cu tine, probabil că vei avea parte de prima noapte nedormită toate acestea înseamnă că vei avea nevoie de sprijinul proaspătului tată. El va fi cel care va cere informații/lapte sau sfaturi de la asistente, el te va ajuta să te ridici din pat și să ajungi la baie și tot el va ține copilul în brațe, mai ales dacă tu ai născut cu ajutorul unei operații cezariene.

3.       Plănuiți din timp și concediul de paternitate

Așa cum probabil știi, legea românească îi obligă pe tați să stea acasă cu copilul cel puțin o lună, chiar dacă mama este cea care a optat pentru concediu de maternitate. De aceea, după nașterea copilului, după ce al va trebui să meargă la muncă, încearcă să-l ții implicat în tot procesul creșterii copilului pentru a-l pregăti pentru marea aventură pe care o va avea alături de fiica sau fiul său. Chiar dacă nu va sta cele 30 de zile cu copilul, din diferite motive, este bine ca el să fie foarte la curent cu ceea ce se întâmplă pentru că, la un moment dat, tu poate vei fi nevoită să lipsești o zi sau două de acasă. Așa că trimite-i zilnic fotografii și filmulețe cu ceea ce face copilul, iar când vine acasă nu ar strica să-l trimiți la o plimbare cu bebelușul sau să-l rogi să-i facă el băiță. Ori de câte ori aveți ocazia, lasă-l pa tată să-și hrănească copilul. Vei avea și tu un moment de respiro, iar el și copilul vor lucra la consolidarea relației.

4.       Tații trebuie încurajați să petreacă timp cu copilul

Timpul pe care noi, părinții îl petrecem cu copiii este extrem de important. Tații, la fel ca și mamele, trebuie să le acorde celor mici multă atenție și să încerce să creeze o legătură specială cu aceștia. copiii au nevoie să fie mângâiați, ținuți în brațe, alintați, să li se cânte, să li se vorbească și să se joace cineva cu ei. Iar a doua persoană după mamă care poate face asta este tatăl. După serviciu, oferă-le celor doi o oră a lor în care să stea împreună și să facă lucruri menite să le consolideze relația. În timpul acesta, tu poți avea o pauză.

5.       Nu trebuie să faci tu totul!

Multe mame suferă de mania de a face ele totul, căci simt că fără ele, lumea se prăbușește. Dragele mele, am fost la fel ca voi și am ajuns la concluzia că nu se prăbușește. Tatăl se poate trezi și el noaptea pentru câteva minute ca să ajute la schimbatul și la alimentatul copilului, tatăl poate foarte bine să pregătească un piure de fructe sau legume, la fel cum poate cumpăra din oraș orice îi cerem, bineînțeles, cu cele mai explicite indicații. De asemenea, tatăl poate chiar să spele hainele micuțului, să sterilizeze biberoanele și, uneori, chiar să-l liniștească mai bine decât ar face-o mama. Pentru că după o zi întreagă de provocări cu un bebeluș, mama se poate simți epuizată, lucru pe care cel mic îl simte și cu greu se va liniști. Tatăl copiilor mei s-a implicat, vrând nevrând în tot ceea ce ține de creșterea, îngrijirea și educarea lor, iar în acest moment pot pleca liniștită un week-end întreg (și fără să le las mâncare făcută), iar ei se descurcă de minune. Tatăl poate să le administreze și medicamente copiilor și o va face foarte bine după ce te va suna de câteva zeci de ori.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa