Taţi în căutarea echilibrului

TOTUL DESPRE MAME

Rolul tatălui în viața copilului este unul important. O spune studiile și o spun psihologii prin cabinetul cărora au trecut clienți care și la vârsta adultă plângeau după tată. Doar nu vrei și tu să fii un astfel de tată, nu?

Rolul tatălui în familie – echilibrul perfect nu există

Dacă şi tu eşti un tătic care caută să împace viaţa de familie cu cea profesională, începem cu o veste proastă: echilibrul perfect nu există. Fiecare familie este diferită, aşa că este important să începi prin a stabili cu partenera ta despre ce fel de părinţi vreţi să fiţi, ce priorităţi şi ce dorinţe comune aveşi. Ca punct de plecare, noi îţi oferim nişte idei inspirate din experienţa altor tătici:

Ia-ţi puţin timp liber atunci când se naşte copilul

Acest lucru îţi va permite să îţi ajuţi partenera la început: te vei trezi noaptea, vei hrăni bebeluşul sau i-l vei aduce partenerei tale să-l alăpteze, îl vei legăna. Pe măsură ce astfel de evenimente vor avea loc, vei descoperi treptat că abilităţile tale de părinte şi încrederea în tine vor creşte exponenţial.

Avem pentru tine un pachet cu un titlu sugestiv Cel mai bun tată!

Fii conştient de timpul tău

Dacă păstrezi acelaşi program vreme de o săptămână, ai putea deveni mult mai conştient şi organizat cu timpul pe care îl ai la dispoziţie. Odată ce vei şti şi vei vedea cu ochii tăi ce şi cum se întâmplă, vei putea renunţa la amănuntele carete fac să pierzi prea mult timp şi te vei concentra pe lucrurile cărora nu le acorzi încă suficientă atenţie. Ai putea, totodată, să îţi schimbi rutina şi obiceiurile pentru a petrece mai mult timp cu copilul.

Încearcă să instaurezi un program special zilnic pentru tata & copilul, în care să faci acele lucruri care îl bucură pe cel mic. Este o modalitate ideală să îl asculţi, să înveţi ce se întâmplă în lumea lui şi să îi arăţi că îţi pasă şi te interesează.

Rolul tatălui în familie – implică-te

Fii implicat activ în rutina zilnică a copilului. Spre exemplu, când poţi, du-l la joacă, lasă-l la grădiniţă sau ajută-l la teme.

Pe măsură ce copilul crește, nevoile lui se vor schimba. E posibil să trebuiască să îţi schimbi programul pentru a se potrivi cu cel al micuțului.

Păstrează ceva timp şi pentru tine. Te va ajuta să îţi reîncarci bateriile şi să poţi petrece în continuare timp cu copilul.

Căută să găseşti cel mai bun echilibru

Echilibrul între serviciu şi familie nu vine de la sine. Trebuie căutat cu mare atenţie şi răbdare. Începe prin a discuta cu angajatorul tău. Spune-i cât de important este pentru tine să fii tată. Ai putea să încerci să îţi schimbi şi programul dacă se poate. Dacă situaţia materială îţi permite, ai putea să lucrezi cu jumătate de normă o perioadă, după ce se naşte copilul.

Ai putea ridica bariera între serviciu şi casă povestindu-i copilului despre munca ta: ce implică, unde se desfăşoară, ce ai făcut în ultima vreme, cum sunt colegii tăi. Îl poţi suna de la serviciu sau să îl duci într-o zi în vizită.

Înainte de a ajunge acasă de la serviciu, pregăteşte-te pentru a da ochii cu copilul. Dacă eşti stresat, ascultă nişte muzică sau fă câţiva paşi pe jos pentru a-ţi descreţi fruntea. Prietenii tăi familişti ar putea avea, de asemenea, câteva sfaturi utile despre cum să găseşti echilibrul ideal între serviciu şi familie.

Rolul tatălui – calea spre fericire

Copiii ai căror taţi sunt implicaţi în mod activ în vieţile lor se simt în siguranţă, sunt mulţumiţi şi fericiţi. Căldura şi afecţiunea fizică primită de la taţi sunt asociate cu o încredere de sine sporită şi cu scăderea problemelor emoţionale la copii.

Ce vor tăticii?

Ca tată, ai putea să bifezi câteva din următoarele:

  • bucură-te de timpul cu copiii cât sunt mici;
  • dezvoltă o relaţie solidă cu copiii tăi;
  • implică-te în îngrijirea copiilor;
  • câştigă suficient de mulţi bani pentru a le putea îndeplini nevoile şi dorinţele;
  • bucură-te de munca pe care o prestezi şi caută satisfacţiile profesionale de care ai nevoie;
  • fii o influenţă pozitivă asupra copiilor tăi – ghidează-i, învaţă-i, sprijină-i.

Citeşte aici despre cât de important este rolul taţilor în alăptare.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa