Studiu: Tată implicat, copii fericiți

Cristina Călin, redactor-șef
tată-implicat

  Tații care au încredere în capacitățile lor de părinți vor avea copii fericiți, fără probleme de comportament, potrivit unui studiu citat de bbc.com.

  Oameni de știință de la Universitatea Oxford au realizat o amplă cercetare cu privire la importanța atitudinii pe care tatăl o are din momentul în care i se naște copilul. Aceasta are o influență foarte mare asupra comportamentului copiilor, în sensul că aceștia își vor asuma mai ușor responsabilități și vor participa la treburile gospodărești dacă tatăl nu este stresat. Cercetătorii spun că un tată încrezător are o legătură mult mai strânsă cu cei mici și se atașează și mai mult de partenera sa atunci când cei doi devin părinți.

  La cercetare au participat peste 10.000 de copii care trăiesc atât cu mamele, cât și cu tații lor. Ei au fost studiați de la vârsta de 8 luni până la 11 ani. Părinții au trebuit să răspundă la un chestionar care cuprindea întrebări legate de atitudinea față de parenting, timpul petrecut cu copiii, dezvoltarea și comportamentul copiilor.

  Atitudinea tatălui contează

  Studiul publicat conchide: ”Rezultatele cercetării arată că sunt aspecte de ordin psihologic și emoțional în ceea ce privește implicarea paternă în copilăria timpurie care sunt influențe mult mai puternice decât timpul efectiv pe care tatăl îl petrece în compania copilului sau decât modul în care se implică în treburile casei.”

  Mult mai important este modul în care tații se percep pe ei ca părinți, felul în care își iau în serios noul rol decât implicarea directă. Încrederea pe care o au în ei înșiși se va traduce mai târziu în copii cu un comportament pozitiv.

  Un tată implicat influențează pozitiv copiii pentru că sprijină mamele în îngrijirea lor, iar dacă mamele sunt fericite și cei mici sunt mulţumiţi. De asemenea, riscul de depresie post-natală este mult mai mic la femeile ale căror soți și-au luat rolul de tată în serios, cu încredere și optimism. Atmosfera din aceste familii a fost una relaxată, iar copiii au crescut într-un mediu sănătos, ceea ce a însemnat dezvoltarea unui comportament pozitiv.

  Cumpără pachetul cadoul pentru ”Cel mai bun tată”, format din patru cărți fundamentale la un preț extrem de avantajos! Acestea acoperă toate vârstele copilului și abordează cele mai importante probleme care pot apărea pentru un tată. Laura Markham, Alfie Kohn, Dr. Gordon Neufeld și Mary Sheedy Kurcinka explică și oferă soluții. Ei înțeleg rolul important pe care tatăl îl are în viața copiilor și vin în întâmpinarea acestora. Acesta este disponibil AICI.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa