Stereotipuri greșite despre tații moderni

Iulia Mirică
implicare tata

Tăticii moderni sunt adesea judecați de cei din jur pentru neimplicarea în creșterea copiilor. De multe ori, însă, etichetele li se pun pe nedrept.

Contrar așteptărilor, tații moderni se trezesc mai devreme decât și-ar dori, pentru a avea grijă de copii. Aceasta implică spălat, îmbrăcat, hrănit și dus la grădiniță sau la școală. De îndată ce fac toate aceste lucruri, se duc la birou, lucrează și se pregătesc pentru baia celor mici și culcarea acestora. Iată ce stereotipuri întâlnesc tații modern zi de zi!

1. Școlile presupun că tații nu doresc să se implice în educația copiilor.

Presupunerea că doar mamele trebuie să se ocupe de educația, activitățile și bunăstarea copiilor este adânc înrădăcinată. Astfel, profesorii se adresează mamelor atunci când au de coumunicat evenimente sau probleme ale celor mici. Tații le pot explica un fapt important cadrelor didactive – că ei își duc copiii la școală în fiecare dimineață și că sunt în stare să facă față unei ședințe cu părinții sau unei discuții despre educația copiilor.

2. Alți părinți presupun că tații nu își duc copiii la joacă.

Când vine vorba de copiii mici, știi că, în plus față de socializarea de la școală, este de preferat ca ei să participe și la activități în afara școlii. Dar multe persoane presupun că mamele se ocupă de prezența la aceste activități, așa că multe invitații la joacă vin direct la mămici. Dar, de multe ori, vor merge tații cu cei mici. Tăticii le pot spune celorlalți părinți că pot fi anunțați și ei când vine vorba de o ieșire la joacă.

3. Doar mamele vor să vorbească despre parenting?

Când devii părinte, cercurile tale sociale se extind și începi să îți faci prieteni în rândul părinților.  Mamele vorbesc despre copiii lor și parenting la diverse evenimente sociale, iar tații se presupune că discută despre carieră și sporturi. Dar tații pot schimba acest stereotip.

4. Succesul în carieră și timpul cu copiii.

În momentul în care un tată este implicat în creșterea copiilor, cei din jur se întreabă dacă nu cumva cariera lor scârțâie. Întrebările sunt adesea inofensive, dar nu își au locul – „Ah, îți duci copiii dimineața la școală. Ce meserie ai?” sau „Ieși cu cei mici la joacă în weekend? Dar mama lor ce face?” Aparent, presupunerea este că bărbații adevărați nu dau prioritate copiilor lor, ci se concentrează asupra carierei.

Partenerul tău cum reacționează la aceste stereotipuri?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa