Rolul tatălui în creșterea copilului este esențial. Iată cum influențează copilul

Cristina Călin, redactor
Rolul tatălui

Rolul tatălui este esențial în dezvoltarea copilului. Influențează evoluția limbajului, creșterea cognitivă, până la influențarea abilităților sociale, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință de la Michigan State University, citat de psypost.org.

Cercetarea aduce cele mai concludente dovezi cu privire la implicarea tatălui în viața copiilor și întărește ideea că e nevoie de ambii părinți pentru ca micuții să crească frumos. ”Până acum s-a mers pe ideea că tatăl nu are un rol atât de important și că indiferent ce face nu influențează dezvoltarea copiilor. Erau văzuți mai mult ca un suport pentru gospodărie, mamele fiind responsabile cu creșterea efectivă a pruncilor.”, a declarat Claire Vallotton, coordonator al proiectului de cercetare. Totuși, studiul arată că chiar și pe termen lung se văd rezultatele interacțiunii copiilor cu tatăl lor încă de la naștere.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Cercetarea a luat în calcul datele culese de la 730 de familii. La diseminarea informațiilor s-a ținut cont și de eventualele probleme de sănătate psihică ale părinților și de nivelul de stres la cate aceștia sunt supuși în viața de zi cu zi. Acești factori influențează modul în care mamele și tații interacționează cu cei mici și într-un final dezvoltarea lor.

Rolul tatălui se vede până în viața adultă

Stresul taților se reflectă negativ în achizițiile cognitive și de limbaj ale copiilor, atuni când aceștia au 2-3 ani, chiar dacă mamele nu au astfel de probleme. Efectele sunt mai vizibile în cazul băiețeilor. Mai mult, problemele psihice ale taților se văd și în modul de a se comporta al copiilor. Aceștia reușesc din greu să se controleze și să coopereze. Problemele apar după vârsta de 10 ani. Studiul arată că mamele cu afecțiuni psihice nu afectează atât de mult viața copiilor, precum o fac tații într-o situație similară.

Lumea științifică s-a concentrat în ultimii ani să arate că rolul tatălui în viața copilului încă de când acesta vine în familie este foarte importantă și nu este doar un moft de parenting modern. Nu doar că din punct de vedere cognitiv se dezvoltă mai bine, dar și abilitățile lor sociale sunt mult mai bune, dacă au alături de ei și tatăl de la începutul vieții. Nu este suficient doar să fie în casă, ci trebuie să se implice activ.

”Tații nu trebuie întrebați doar despre implicarea lor financiară în familie, ci și despre alte moduri în care interacționează cu copiii. De asemenea, este important să se vadă și care este starea lor psihică pentru că orice deviație se reflectă în dezvoltarea celor mici. Pentru a ajuta copiii, trebuie să vedem familia ca pe un tot”, de declarat Tamesha Harewood, co-autor al studiului, profesor la Michigan State University, Departamentul de Studii Sociale și ale Familiei.

Cumpără pachetul cadoul pentru ”Cel mai bun tată”, format din patru cărți fundamentale la un preț extrem de avantajos! Acestea acoperă toate vârstele copilului și abordează cele mai importante probleme care pot apărea pentru un tată. Laura Markham, Alfie Kohn, Dr. Gordon Neufeld și Mary Sheedy Kurcinka explică și oferă soluții. Ei înțeleg rolul important pe care tatăl îl are în viața copiilor și vin în întâmpinarea acestora. Acesta este disponibil AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa