Relaţia bebeluş- tătic. Moduri de implicare a tatălui în rutina celui mic

Anca Vlad
relatia tata-bebelus

Apropierea de un nou-născut poate fi o experiență copleșitoare, mai ales pentru tătic. Parents.com prezintă câteva modalități simple prin care tăticii să pot conecta cu cei mici.

Ține copilul strans la piept

Când mama alăptează copilul îl ține strâns la piept, iar acesta o poate privi în ochi. Dacă îți hrănești micuțul cu biberonul poți copia aceași poziție, iar el te poate privi.

Ia tura de noapte

Dacă nu ești acasă în timpul zilei, poți deveni „salvatorul nopții” atunci când copilul tău plânge. Această modalitate vă oferă ție și micuțului tău șansa să petreceți timp împreună și cu această ocazie se odihnește și mami.

Șterge-i lacrimile

Chiar dacă ești tentat să-i dai mamei copilul atunci când plânge, încearcă să îl liniștești (atât timp cât nu plange pentru că trebuie să fie alaptat). Încearcă să îi cânți, să îl plimbi în brațe, să îl legeni ușor sau să îi dai suzeta. Copilul va afla că nu doar la mamă o să găsească alinare.

Fă fețe caraghioase

Cu siguranță poți fi un tip amuzant, poți începe prin a face fețe haioase care îți vor distra copilul. Cu cât copilul crește, cu atât poți încerca joculețe mai amuzante, cum ar fi cucu-bau.

Scoate-l la plimbare

Copiilor le place aerul curat, așa că ai putea să-ți scoți micuțul la plimbare. Încearcă un marsupiu pentru copii în locul căruciorului și în acest fel îți vei ține copilul aprope de tine pe parcursul plimbării. Să ai grijă ca micuțul să fie dat cu crema împortiva razelor UV dacă este o zi însorită, sau să fie îmbracat bine dacă este frig afară.

Încearcă să îi faci masaj

Copiii răspund la atingeri, o metodă bună pentru a-i ajuta să se liniștească și să se relaxeze este un masaj pentru bebeluși. Când copilul este tăcut si fericit (nu ai vrea să încerci asta cu un copil agitat) masează-i piciorușele, burtica, braţele şi gâtul pentru 10-15 minute.

Ședințe de joacă speciale

Fă-ți timp în fiecare seară pentru a te juca cu copilul tău. Fă din asta o rutină, astfel micuțul o să aștepte cu nerăbdare să ajungi acasă de la serviciu pentru a petrece timp cu tine.

Petrecere cu tati

Copiilor le place să asculte muzică și să danseze. Chiar de la câteva luni puteți începe să dați petreceri în doi. Pune niște muzică (sau cântă-i o melodie specială) și apoi dansează prin cameră cu copilul în brațe. Cu cât copilul crește, îl poți ajuta să stea în picioare și să țopăie până când o să fie capabil să își descopere singur mișcările de dans.

Schimbă-i scutecul

Poate ți-ai dori ca aceasta să fie numai treaba mamei, dar momentul schimbării scutecului este unul de apropiere. Ai ocazia să vorbești cu copilul și să scoți niște sunete amuzante.

Este timpul să faceți curat în casă

Ține copilul lângă tine într-un marsupiu în timp ce ajuți la treburile casei. În plus, o faci și pe mami fericită pentru că petreci timp cu copilul și de asemnea, are casa curată.

Ia-ți o zi liberă de la serviciu

Când copilul e bolnav este important ca și tu să îl îngrijești, așa că ia-ți o zi liberă pentru a sta acasă cu copilul. Încearcă de asemenea să mergi și la programările la doctor că să poți afla direct de la medic cum se dezvoltă și cum crește micuțul tău.

Fă parte din programul de culcare

Un program constant de mers la culcare îți va ajuta copilul să doarmă toată noaptea. Alege-ți un moment din acest program în care vrei să te implici, cum ar fi baia de seară. În acest fel copilul va înțelege că atunci când tati spune că este ora de baie, în curând urmează să se culce.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa