Ghidul tăticului profesionist pentru începători

Iulia Mirică
ghid tatic

Fie că este vorba de lipsa de somn, excesul de plânsete sau teama că viața copiilor este în mâinile lor, tăticii au tot felul de frici legate de noul membru al familiei.

Toate scenariile negative pe care ți le poți imagina pot fi rezolvate cu încredere și calm, dar și cu îndrumarea potrivită. Cărțile și revistele de parenting s-ar putea să pună în spatele taților așteptări prea mari pentru a-i ajuta să devină părinți perfecți. Aceștia vor greși. Vor greși des, dar se pot asigura că devin mai buni pe măsură ce avansează în acest domeniu. Iată ce ar trebui să ne arate un ghid al tăticului profesionist, scrie fatherly.com.

Practica alături de copii duce la perfecțiune (aproape)

Mulți bărbați nu au avut deloc de-a face cu bebelușii până când nu au avut propriul copil. Însă trebuie să ia micuțul ghem de veselie și să înceapă exercițiile. Ca tată, poți petrece cât de mult timp singur cu bebelușul tău, dar este recomandat să faci asta într-un loc liniștit – acasă sau undeva unde nu trebuie să te confrunți cu critica altor persoane.

L-ai scăpat pe cel mic

Se întâmplă. Și, fie că vrei să crezi sau nu, bebelușii sunt bine în cele mai multe cazuri. Tu, în schimb, nu prea. S-ar putea ca prima reacție să fie gândul că ești o persoană oribilă. Odată ce panica se risipește, analizează situația. Aceste evenimente sună, de obicei, mai rău decât sunt. Bebelușii nu cad de la o înălțime mare și există o zonă moale sub tine, precum o pătură sau un covor. Iar dacă piticul nu sângerează, trebuie să verifici lucrurile mai subtile, precum schimbările de comportament. Li s-au dilatat pupilele? Vomită? Sunt somnolenți?

Când ai dubii, sună doctorul

Același sfat vine și în cazul în care piticul tău se află pe umerii tăi și dă cu capul de tocul unei uși. Dacă te-ai asigurat că nu sângerează și nu are leziuni evidente, plânsetele ar trebuie să fie calmate, pentru că ar putea să te distragă de la problemele mai subtile. Dacă bebelușul sau copilul se poartă ciudat – mai ciudat decât de obicei – este un semn că ceva nu este bine. Sună medicul pediatru. Nu îți face griji, a auzit lucrurile acestea de un milion de ori, așa că va fi mai calm decât tine.

Psihologia inversă nu funcționează cum crezi tu

Dacă ai un copil mai mare, s-ar putea ca, de dragul distracției, să spună un cuvânt indecent de nenumărate ori. Iar tu să-l încurajezi, pentru a se plictisi și a nu-l mai repeta după acest episod. Însă cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-l ignori, nu să îi dai apă la moară.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa