Fii un tată, nu un portofel!

Adriana Moscu
valoarea banilor

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Spui de fiecare dată că e ultima oară când mai cedezi insistențelor lui.

I-ai cumpărat a 15-a mașinuță teleghidată sau a 31-a păpușă aidoma celor de dinainte. Întotdeauna, scenariul se repetă: copilul se joacă 2-3 zile cu noul cadou, după care se plictisește de el și îl aruncă în coșul cu jucării inutile.

Și totuși, de ce continui să cedezi? Cui îi cumperi, de fapt, toate acele nimicuri costisitoare, fără nicio însemnătate emoțională? Celui mic, sau ție, în încercarea de a câștiga câteva minute de liniște sau de a suplini momentele tot mai dese în care lipsești de lângă el? Ei bine, există multe alte moduri de a dobândi tihna. Sunt gratuite și efectul lor durează în timp.

“Toată lumea vrea banii mei!”

Dacă te-ai uitat măcar o dată la genericul serialului “Familia Bundy”, sigur ai reținut cum fiecare membru al familiei, începând cu soția și terminând cu patrupedul din dotare, trecea pe lângă canapeaua pe care stătea așezat “capul familiei” și își cerea porția de bani. Poate că atunci te-a distrat, dar acum, când ai familie la rândul tău, scenariul acesta nu ți se mai pare la fel de amuzant. Ce să faci să nu te transformi din părinte în… portofel? Simplu, să îi lași pe ceilalți membri ai familiei să vadă în tine și altceva decât un sac fără fund. Nu totul se cumpără cu bani.

Sau, dacă tot ai bani de cheltuit, în loc să-i cumperi încă o jucărie ca să te lase în pace, mai bine mergeți să vedeți un film împreună, sau ia-l cu tine pe cel mic la pescuit, data viitoare când plănuiești o astfel de escapadă.

Vrei să afli un secret? De cele mai multe ori, copiii au nevoie de lucruri care să suplinească lipsa fizică sau de atenție a părinților. Dacă tu umpli această absență, ei nu vor mai simți nevoia unui surogat material.

Fiul tău are nevoie de o figură paternă

Oricâte jocuri de strategie îi vei cumpăra, oricâți bani vei da la frizer să-i realizeze cea mai cool tunsoare, fiul tău nu va învăța niciodată să fie un bărbat adevărat dacă nu-i stai prin preajmă. Nu va ști să mânuiască o lamă pentru ras, atunci când, pe la 14-15 ani, se va confrunta prima oară cu problema asta.

Nu va putea să-și facă un nod la cravată, să aprindă un foc de tabără, să repare o pană sau să schimbe plăcuțele de frână. Nu va ști să curteze o femeie sau cum să se poarte cu soția lui, pentru că și-a văzut mama mai tot timpul singură.

Fiica ta are nevoie de un model

Dintotdeauna, fiicele au căutat băieți după chipul și asemănarea tatălui lor. Dacă vei continua să o educi exclusiv în spirit materialist, fiica ta va avea o percepție total greșită la adresa bărbaților. Treptat, se va transforma într-o femeie “cuier”, în căutarea acelor parteneri de viață potenți financiar, care să-i satisfacă toate dorințele materiale, mai puțin pe cele sufletești.

De fapt, probabil nici nu va ști că într-o relație raportul de forțe trebuie să fie egal, să existe respect reciproc și ambii parteneri să facă tot ce le stă în putință pentru a face „căruța” să meargă.

Va considera că soția este un bun pe care soțul l-a dobândit cu bani grei, o investiție pe care trebuie s-o amortizeze în anii de căsnicie, punând-o să aibă în exclusivitate grijă de casă. Nu-ți dorești acest scenariu pentru fiica ta, așa-i? Atunci, fii prezent în viața ei și altfel decât prin intermediul portofelului.

Soția ta nu s-a căsătorit cu un bancomat

Dacă v-ați căsătorit de tineri, aproape sigur ați construit totul de la zero. Poate că la început aveai doar două perechi de pantaloni, o pereche de șlapi și niște bocanci de Doamne-ajută.

Și totuși, dacă te uiți în albumul de poze, femeia aceea perfectă care-ți zâmbește din toată inima în fotografie a fost îndrăgostită de tine până peste cap! Nu pentru că aveai costum de mii de euro (pentru că, cel mai probabil nu aveai!), ci pentru că spuneai glume bune și dansai ca nimeni altul. Pentru că o făceai să se simtă cea mai iubită fată din Univers!

Iar pentru asta nu-ți trebuia nicio lețcaie. Sigur, mai târziu, te-a apreciat și pentru că munceai din greu să întreții familia. Dar, dacă ai întreba-o acum ce preferă: să te întorci zilnic la 10 seara sau să beți un pahar de vin roșu împreună, depănând amintiri dragi, eu cred că ar alege ultima variantă.

Fii un părinte și un soți bun, nu un portofel. Investește în amintiri frumoase, nu în lucruri trecătoare. 

Pentru o relație reușită cu copiii, citește și ”Cel mai bun tată” – cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un tată bun. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa