Dragi taţi, iată ce puteţi face după naşterea bebeluşului!

Raluca Dumitrică
nasterea-bebelusului-totul-despre-mame

Naşterea bebeluşului, mai ales dacă este primul copil al cuplului, poate schimba dramatic dinamica familiei. În mod sigur va schimba dinamica mamei şi îl va pune pe tată într-o postură nouă, cu care nu se va acomoda tocmai uşor. Dar, pentru că tati o iubeşte pe mami ca ochii din cap şi vrea ca toată lumea din casă să fie fericită, iată câteva lucruri pe care le puteţi pune în aplicare încă din primele zile de viaţă ale celui mic, dragi taţi, şi pe care ar fi bine să vi le însușiți pentru totdeauna!

Sfaturi pentru tați: ce puteți face după nașterea bebelușului

1. Gătiţi

Ştim că în buletinul vostru nu scrie Adi Hădean. Dar nici nu trebuie să purtaţi un nume celebru ca să va faceţi loc cu uşurinţă printre plită, cuptor şi chiuvetă. E suficient să preparaţi nişte minuturi, în primă fază, după care puteţi să vă aventuraţi într-ale gastronomiei şi să încercaţi să turaţi motorul; o să vă iasă, pun pariu. Şi chiar dacă ce iese din mâinile voastre nu e cel mai grozav preparat din univers, pentru zâmbetul şi privirea calde pe care vi le oferă mama când o invitaţi la masă merită cu vârf şi îndesat să vă perfecţionaţi!

2. Faceţi curat sau măcar ordine

Nimeni nu curăţă mai bine ca mama cada şi chiuveta din baie, mobila de bucătărie şi oglinda din hol. Dar dacă vă puneţi bazele numai în partenera de viaţă şi cea cu care împărţiţi locuinţa, aflaţi că această curăţenie este, după naşterea bebeluşului, nu tocmai primul lucru la care să se avânte cu resurse nelimitate de entuziasm biata mamă. Să puneţi aspiratorul în funcţiune, să ştergeţi praful, să spălaţi vasele şi să aranjaţi lucrurile prin camere este o îndeletnicire pe care o puteţi face chiar voi cu multă uşurinţă şi care vă va permite tuturor să respiraţi un aer mai curat.

3. Vă asiguraţi că bateria de la telefonul ei e mereu plină

Şi nu, nu ca să vorbească la telefon fără încetare, ci pentru că noaptea, la trezirile bebeluşului pentru hrană, îi va fugi somnul şi va avea chef de butonat telefonul şi de verificat noutăţile de pe net. Ba chiar poate să intre pe grupul preferat de discuţii de pe Facebook unde sunt o grămadă de proaspete mame, la fel ca ea, cu care poate discuta probleme bebeluşeşti chiar atunci.

4. Scoateţi copilul în parc şi o lăsaţi să doarmă

Copilul tocmai a mâncat, e proaspăt schimbat şi îmbrăcat de mers afară? Scoateţi-l în parc şi lăsaţi-o să doarmă măcar o oră şi ceva, timp în care şi bebe poate trage o binemeritată repriză de somn în aer liber. Dacă cel mic nu dă niciun semn de foame sau nu pare să aibă alt disconfort, prelungiţi şederea în oraş; veţi prelungi şi odihna mamei în acest fel.

5. Îi cumpăraţi revista preferată

La care adăugaţi o ceaşcă mare de capuccino sau de caff latte, cu puțintică cafea, bune şi pentru mamele care alăptează. E un mic şi frivol moment de relaxare, dar cu rezultate tare bune pentru moral. Dacă nu e genul glossy, înlocuiţi revista cu o carte bună sau cu un dvd şi fiţi sigur că îi veţi face o mare bucurie.

6. Refuzaţi politicos solicitările de vizită ale cunoscuţilor

Sunteţi asaltaţi de întrebarea „De-abia așteptăm să vedem cu cine seamănă cel mic! Când putem veni să vedem copilul?” Luaţi voi problema în mâini şi refuzaţi cu maximă politeţe, dar şi fermitate toate solicitările de vizită ale cunoscuţilor. Pentru multe proaspete mame schimbarea din viaţa lor e năucitoare, de-a dreptul, încât numai de musafiri nu au chef. De ce să nu daţi şi voi o mână de ajutor la diminuarea agoniei?

7. Mângâiaţi-o, sărutaţi-o şi îmbrăţişaţi-o la fel de des ca înainte. Ba nu, mai des!

O dor unele şi altele, e îngrijorată că burta tot nu scade, încă nu poate să intre în blugii preferaţi, a făcut ragade, ba a şi pocnit-o un puseu de acnee? Atunci nişte porţii constante şi deloc zgârcite de mângâieri, sărutări şi îmbrăţişări pot lua necazurile ei cu mâna. Bine, nu vor face chiar magia mult aşteptată de mamă, dar pun piatra de temelie pentru magiile în curs de concretizare.

8. Scoateţi-l pe „nu” din conversaţii şi adoptaţi o atitudine pozitivă

Dacă îl luaţi din prea multă grijă, panică şi nervi pe „nu” în braţe (n-ar trebui să faci aia, nu ai voie cealaltă, nu e momentul pentru asta!), o veţi cufunda şi mai tare pe jumătatea voastră în starea de baby blues. Învăţaţi să vă temperaţi şi să să adoptaţi o atitudine pozitivă, două detalii care îi vor prinde tare bine mamei.

9. Arătaţi-i că nu vă sperie bebeluşul

Când o prietenă apropiată a văzut că soţul ei se teme să pună mâna pe bebeluş pentru că e aşaaaaa de miiiiiic, şi nici n-a mai pus mâna pe el câteva luni bune, a fost cuprinsă de o stare apăsătoare de tristeţe şi nervi din care a ieşit cu greu. Deşi poate că frica soţului era reală, tot la ce s-a putut gândi prietena a fost că dimensiunea copilaşului reprezenta un pretext pentru ca tatăl să nu se implice deloc în creşterea şi îngrijirea lui. Ştim sigur că voi nu sunteţi aşa, dar nu strică să vă readuceţi din când în când aminte chiar de lucrul acesta!

10. Documentați-vă!

Citiți! Faceți tot ce vă stă în putere pentru a fi niște tați minunați! Informați-vă! Și nu ocoliți cărțile de parenting, chiar dacă veți spune că voi n-ați fost crescuți după carte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa