Depresia post natală face victime printre proaspetele mămici, iar asta este demonstrat de multă vreme. Există și foarte mulți tați care se confruntă cu simptomele depresiei post natale, unii dintre ei nerealizând acest lucru.
Venirea unui copil pe lume afectează în mod evident relația de cuplu a proaspeților părinți, iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber. Nimeni nu este pregătit pentru marea schimbare și nu realizează exact ce înseamnă un bebeluș și cum va decurge viața în trei până ce acest lucru nu se întâmplă. Nici un detaliu al vieții de cuplu nu rămâne neatins de micul suflet ce se instalează în casa și în sufletul celor doi părinți.
Pediatrul american David L. Hill, speaker, tată și autor de cărți de parenting, printre care și celebra „Dad to Dad”, susține că viața proaspătului tată se schimbă radical în mod evident. Tatăl nu mai poate dormi atunci când simte nevoia să se odihnească, nu mai poate pleca de acasă fără să care după el un camion de lucruri, nu mai poate nici măcar să se uite la un meci de fotbal fără să fie întrerupt în momentele cele mai importante (de ce nu plâng niciodată copiii în timpul reclamelor?). De asemenea, în casă apar stive de hăinuțe murdare, chiuveta se umple imediat de biberoane și accesorii ale pompei de alăptat și mai apare și pericolul de a se tăia atunci când încearcă să se bărbierească ținând bebelușul în brațe.
Motive solide pentru instalarea depresiei post natale la tați
Având în vedere cele de mai sus și enumerându-le pe cele ce urmează, Dr. Hill consideră că tații sunt total îndreptățiți să sufere de depresie post natală, fără a submina nici o secundă câtuși de puțin din rolul mamei.
Atunci când tatăl constată că trebuie să cheltuie o mulțime de bani, dar nu pentru pasiunile sale și când observă că timpul său liber este tot mai puțin, încep să apară primele semne ale depresiei. Mai apoi, urmează partenera sa de viață care arată și se simte diferit în ceea ce privește corpul său. Tatăl ar putea ajunge să se simtă vinovat că a lăsat-o însărcinată sau ar putea deveni gelos pe afecțiunea pe care ea, femeia vieții lui, o arată bebelușului. Și cel mai important, acum există o nouă ființă umană, extrem de importantă atât pentru mama cât și pentru tata care literalmente redefinește sensul cuvântului „iubire”. Având în vedere toate acestea, tații au toate motivele să devină stresați, nu?
Depresia post natală
În ziua de azi, medicii acordă tot mai multă atenție depresiei post natale, indiferent că se confruntă cu ea femeile sau bărbații. În timp ce este absolut normal pentru mame să se confrunte cu schimbări emoționale în săptămânile imediat următoare nașterii, aceste simptome ar trebui să dispară repede, de obicei după prima lună de lăuzie. Unele femei, nu-și revin, ba mai mult, starea lor se înrăutățește odată cu trecerea timpului. Dr. Hall mai spune că între 12 și 20% dintre femei dezvoltă starea de depresie post natală în timp ce ea afectează aproximativ 10% dintre bărbați.
Depresia post natală a părinților poate afecta profund bebelușul cauzându-i întârzieri de dezvoltare, probleme sociale și de comportament.
Tații care suferă de depresie sunt mult mai predispuși la un comportament agresiv față de copii decât cei care nu suferă și sunt mai puțini dispuși să se joace cu copiii lor, să le cânte sau să le citească dintr-o carte. Pe de altă parte copiii ai căror mame suferă de depresie post natală s-a demonstrat că își caută protecția în sânul tatălui pentru a-i proteja de efectele negative ale stării psihice a mamei.
Cea mai utilă modalitate de evaluare a depresiei post natale la mame este Scala Edinburgh a depresiei post natale pe care recent medicii au început să o folosească și în cazul bărbaților.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.