Cum îți păzești fiica de relațiile toxice?

Adriana Moscu
relatiile toxice totul despre mame

Un tată nu poate sta mereu în umbra fiicei sale, nu-i poate fi toată viața alături. La un moment dat, drumurile lor se vor despărți. Dar poate s-o învețe încă din copilărie cum să aibă grijă de ea și să recunoască, atunci când va fi mare, bărbatul potrivit pentru ea. Află ce sfaturi îi poate da un tată fiicei sale pentru a o păzi de relațiile toxice.

Statisticile sunt sumbre: în Uniunea Europeană, o femeie din trei a fost abuzată fizic sau sexual începând cu vârsta de 15 ani. Nu mai puțin de 31% dintre femei suțin că au fost victime ale abuzului sexual de cel puțin șase ori în cadrul relației cu actualul partener. Tații nu pot schimba aceste cifre triste, dar își pot învăța fiicele încă de mici cum să stea departe de relațiile toxice și cum să identifice acei parteneri care le respectă și au grijă de ele. Iată cum:

Inoculează-i stima de sine

Fetele care se respectă pe ele însele își vor alege cu grijă partenerii mai târziu, în viață. Vor ști să traseze limite comportamentale, să-și susțină drepturile, nu vor avea toleranță în fața nedreptății sau abzului, nu vor simți nevoia să facă oricui pe plac.

Mai multe despre stima de sine aici: Cum îţi ajuţi fiica să aibă o imagine de sine sănătoasă

Iubește-i mama

Este cel mai simplu mod de a-i demonstra ce fel de bărbat trebuie să caute când va deveni o femeie matură. Dacă fiica ta va crește având ca exemplu în casă o relație afectuoasă, plină de respect între părinții săi, șansele ca ea să accepte mai puțin scad vertiginos. Nu te feri să fii afectuos cu mama ei de față cu ea – îmbrățișeaz-o, cumpără-i flori, ajut-o cu menajul. Fii un partener nu doar cu drepturi, ci și cu obligații egale.

Învaț-o să comunice sincer, nedisimulat

Am citit cândva, demult, o poveste care mi-a rămas bine întipărită în minte și de care mi-am amintit de fiecare dată când observam că relațiile mele amoroase nu mai sunt sincere. Povestea vorbește despre un bărbat și o femeie care au mâncat toată viața unul piept de pui, celălalt pulpe, crezând, unul despre altul, că sunt fericiți cu alegerile făcute. La finalul vieții, au înțeles că amândoi se înnebuneau după ce avea celălalt în farfurie și că s-au sacrificat degeaba, doar pentru că nu au găsit puterea interioară să fie sinceri unul cu celălalt.

Învață-ți fiica să spună ceea ce gândește, oricât de incomod ar fi adevărul pe care îl rostește. Învaț-o să nu aplece urechea la bârfe, să vorbească doar în dreptul ei, să nu rănească fără motiv. Învaț-o să-și ceară drepturile, să clarifice situațiile. Să deosebească părerile subiective de cele obiective. Să nu se judece prea aspru și să nu o ia personal.

Câștigă-i încrederea

Nu prin forță, ci prin exemplu pozitiv pe care i-l dai. Ține-ți promisiunile date în fața ei și a altora. Nu promite atunci când nu ești sigur că poți duce la bun sfârșit ceea ce ai spus. Atunci când greșești, recunoaște și cere-ți iertare. Respectă-i intimitatea, ținând doar pentru tine secretul pe care ți l-a împărtășit. Nu căuta să afli prin metode intruzive (căutându-i prin jurnale, lucruri personale sau contactându-i prietenii), detalii pe care ea refuză să ți le ofere. Mult mai indicat este să-i câștigi încrederea, astfel încât să nu-i fie teamă să-ți spună ce are pe suflet și să-ți ceară un sfat fără să se aștepte că va fi certată sau judecată aspru. Așa, va fi capabilă să descopere mult mai ușor oamenii în care să aibă încredere mai târziu.

Pentru că tot a venit vorba de încredere, află de ce au copiii secrete față de noi: De ce ascund copiii lucruri și nu ne spun totul?

Învaț-o să trăiască fără regrete

Poți face asta dacă îi demonstrezi că trebuie să fie ea în orice împrejurare, să aibă curajul să facă ceea ce simte și ceea ce-și dorește, ceea ce crede că e mai bine pentru ea, nu pentru alții sau din cauză că va fi judecată de gura lumii.

Arată-i cum să fie fericită

Nu e atât de greu pe cât se pare să fii mulțumit cu viața ta. Pentru asta, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Bineînțeles, dacă vrei ca și fiica ta să facă la fel, tu trebuie să fii cel care dă startul:

  • fii recunoscător pentru fiecare zi în parte și fă bine, la rândul tău;
  • nu te victimiza – încearcă să vezi în obstacole niște provocări care te ajută să evoluezi și să înveți continuu; 
  • acceptă ceea ce nu poți schimba și schimbă ceea ce-ți e la îndemână;
  • trăiește în prezent, nu lăsa amintirile urâte să-ți strice starea de spirit, iartă și mergi mai departe;
  • nu te compara niciodată cu alții – fiecare om e unic și pentru fiecare există un drum propriu care conduce la mulțumirea de sine.

Las-o să-ți descopere vulnerabilitățile

Dacă va vedea că nu poți controla totul, nu înseamnă că nu vei mai fi eroul ei. Dimpotrivă, va trece mai ușor peste propriile eșecuri, va înțelege care-i sunt limitele și va ști unde mai are de lucrat cu propria persoană.

Nu o proteja mai mult decât e cazul

Dă-i voie să experimenteze sentimente ca durerea, tristețea, frustrarea, pierderea, teama. Nu o crește într-un clopot de sticlă, inevitabil, când se va face mare, acesta se va sparge și ea nu va ști să facă față provocărilor din lumea reală. În schimb, dacă va trece printr-o gamă variată de emoții, va deveni un adult mai puternic, mai încrezător în propriile forțe, mai rezistent în fața neprevăzutului. Las-o să învețe lecțiile pe care viața le are de oferit. Tu doar fii acolo pentru ea, fii umărul pe care să se sprijine când va suferi, dar și persoana pe care o va strânge în brațe când se va bucura.

Citește mai multe despre cât este de important să îi lăsăm pe copii să greșească: 5 greșeli care îi transformă pe copii în adulți fericiți și de succes

Demontează mitul perfecțiunii

Felul în care tiparele sociale actuale modelează fizicul tinerelor și femeilor este pe cât de fals, pe atât de periculos. Mai mult, azi nu ni se cere să avem doar un corp perfect, ci și o carieră perfectă și o familie la fel. Povestește-i despre cum te simțeai tu la vârsta ei, despre ceea ce îți plăcea cel mai puțin la corpul tău, despre defectele tale și despre cum mama ei te-a îndrăgit în ciuda lor. Amintește-i despre toate acele momente în care lucrurile n-au ieșit cum îți doreai pentru că nu aveai calitățile necesare sau conjunctura nu era cea favorabilă. Demontează toate stereotipurile și ajut-o să devină o persoană autentică, să se iubească și să se accepte așa cum e, să se concentreze pe calitățile sale, nu pe defecte.

Despre perfecțiune – la copii, de data aceasta – am mai scris aici: Copilul tău nu e perfect și tu ar trebui să te bucuri de acest lucru!

Explică-i de ce nu trebuie să demonstreze nimic, nimănui

Fiica ta nu trebuie să facă nimic pentru a-și demonstra sentimentele, sau, dimpotrivă, pentru a intra în grațiile cuvia. Oamenii greșesc teribil când stau într-o relație cu gândul că celălalt se va schimba. Fiica ta nu trebuie să accepte o relație nepotrivită pentru ea în prezent, cu gândul că se va îmbunătăți în viitor. Nici nu trebuie să o accepte pentru că doar așa se simte completă. Fiica ta trebuie să-și ajungă sieși, și la fel trebuie să facă și partenerul său. Doar așa se vor putea iubi unul pe celălalt pentru ceea ce sunt. Doar așa vor putea ocoli o relație toxică.

Dacă vreți să citiți mai multe despre influența taților în viața fetelor lor, citiți și Reguli pentru un tată de fetiţă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa