Confesiunea unei fiice cu tată violent. „Fără să vrea, mama ne-a arătat cum e să fii preșul unui bărbat”

Cititoarea noastră atenționează mamele să nu facă ceea ce a făcut mama ei.

Theodora Fintescu, redactor
barbat care loveste o femeie
Mama a crezut că le face un bine fetelor stând alături de tatăl lor, însă s-a înșelat.

Impresionată de povestea fiicei a cărei mamă a fost omorâtă în bătaie de soț, o altă tânără, de 20 de ani, ne-a scris ce a însemnat pentru ea viața alături de un tată violent. Deși mama a refuzat să divorțeze pentru a nu-și lăsa copiii fără tată, tânăra spune că le-a făcut mai mult rău. La rândul ei, fiica trăiește acum cu un partener violent. Redăm integram mesajul pe care l-am primit de la cititoarea noastră:

„Dragi mămici, dacă aveți o fată sau mai multe, nu o lăsați să creadă că un bărbat trebuie să-și bată joc de ea. Nu faceți ce a făcut mama mea cu mine și sora mea. Am să vă povestesc un pic din viața mea din trecut, care m-a făcut omul care sunt în prezent.

Mama avea tot timpul certuri cu tata, de multe ori se ajungea la violență din partea lui, și asta în fața mea și a surorii mele. Ea mereu a dat dovadă de slăbiciune în fața tatei și noi am observat asta în fiecare zi. Se vedea cum se lasă controlată de el și influențată de bunica, mama lui tata, care îi spunea să stea, să tacă din gură, că este mai bine așa.

Vedeam cum tata făcea ce voia din ea

Chiar dacă eram la o vârstă fragedă, ne dădeam seama de multe lucruri. Vedeam cum tata își bate joc de ea și ea lasă capul în jos, cum tata îi controla viața și făcea ce voia din ea. Eram totuși destul de mari să ne dam seama că tata vine seara târziu de la bautură, nu de la muncă, așa cum spunea el. Țin încă minte cum tata o suna pe mama că vine spre casa, iar noi ne băgam în pat să dormim ca el să nu înceapă vreun scandal.

Noi două am observat tot, am băgat la cap tot ce am văzut. Mama a stat din cauza noastră, chiar dacă și noi îi spuneam să plecam, dar știa că ne va fi greu fără el. Au influențat-o multe lucruri și au făcut-o să rămână, să se chinuie, să o ia razna pe zi ce trecea, dar ea credea că noi nu vedem asta.

Mama a fost ca o pasăre în colivie

Mama nu a fost o femeie rea, ne iubea mai mult ca pe orice pe mine și sora mea, dar a fost slabă în fața lui tata. Fără să vrea, ne-a arătat atâția ani ce înseamnă să fii preșul unui bărbat, să fii batjocorită și să nu faci nimic să schimbi asta. Ea nu a vrut asta, clar, dar a fost ca o pasare închisă într-o colivie.

Pâna într-o zi, când s-a hotărât să plece și să ne ia cu ea. Eu aveam 13 ani, iar sora mea 19. Am plecat toate într-o dimineață și de atunci nu ne-am mai întors. Ne-a fost greu, dar ne-am descurcat împreună. Si aici vreau să ajung la ce-i mai important. Mămicilor, dacă aveți o situație pe cât de puțin similară, faceți ce trebuie și învățați-vă fetele că nu trebuie să fie preșul unui bărbat și că nimeni nu trebuie să pună stăpânire pe viața și sentimentele lor.

Educați-vă fetele să fie puternice!

Învățați-le să ia cele mai corecte decizii, să plece de unde nu sunt respectate și iubite. Arătați-le că viața le poate oferi mai mult decât un bărbat și învățați-le să fie independente și să nu trebuiască niciodată să ajungă la mâna cuiva. Și asta trebuie să o faceți începând cu voi, plecând imediat de unde simțiți că nu vă mai e locul, de unde nu vă mai găsiți fericirea, mai ales dacă aveți și copii.

Educați-vă fiicele să fie puternice și stăpâne pe ele! Altfel, ele vă vor lua exemplu și vor face la fel ca voi, poate nu neapărat, dar cu siguranță vor suferi la rândul lor pe această tema. Dacă încă nu v-am convins, credeți-mă că eu în prezent trăiesc aceeași situație”.

Dacă ești și tu victima violenței domestice poți apela numerele de AICI sau numărul de urgență la nivel național 0800 500 333 – număr gratuit.

Dacă vrei să citești mai mult pe această temă, îți recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa