articol susținut de

Cum influențează schimbările hormonale pielea: ghid de la specialist pentru fiecare etapă a vieții

Andreea Radu
Schimbările hormonale care se petrec în corpul unei femei sunt responsabile și de felul în care arată tenul.
Schimbările hormonale care se petrec în corpul unei femei sunt responsabile și de felul în care arată tenul.

Pielea uscată, acneea sau petele pigmentare care apar din senin și ne dau viața peste cap nu sunt deloc întâmplătoare. De cele mai multe ori, acestea reflectă schimbările hormonale prin care trecem în diferite etape ale vieții. Sistemul endocrin reglează o mulțime de procese esențiale în corp, iar pielea este primul organ care reacționează la aceste fluctuații hormonale.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este și un fel de barometru al echilibrului nostru intern. De aceea, nu este întâmplător ca în perioade-cheie din viața unei femei, precum pubertatea, sarcina și menopauza, să apară modificări vizibile la nivelul tenului și al pielii în general.

În spatele acestor schimbări se află, de cele mai multe ori, hormonii. Sistemul endocrin reglează o gamă largă de funcții biologice prin hormonii săi, iar pielea este un „receptor” sensibil la fluctuațiile acestor compuși. De la acnee și pete pigmentare până la uscăciune sau pierderea elasticității, toate pot fi semne că în organism are loc o schimbare hormonală. „Pielea reprezintă oglinda noastră și a gradului nostru de sănătate”, spune dr. Sorina Herman, medic primar endocrinolog, NOA Kiseleff.

Dr. Sorina Herman, medic primar endocrinolog, NOA Kiseleff

Cu o experiență solidă dobândită în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București și o carieră construită cu pasiune atât în sistemul public, cât și în cel privat, Dr. Sorina Herman este un reper în domeniul endocrinologiei. În cadrul clinicii NOA, abordarea sa îmbină rigurozitatea medicală cu înțelegerea profundă a nevoilor fiecărui pacient. Crede în medicina care ascultă, nu doar care diagnostichează. De aceea, fiecare consultație este o conversație onestă, centrată pe identificarea cauzelor reale, nu doar a simptomelor. Dr. Sorina Herman colaborează interdisciplinar cu specialiști în chirurgie plastică, ginecologie, dermatologie, cardiologie și nutriție – pentru o imagine completă asupra sănătății.

Ce sunt, mai exact, hormonii?

Hormonii sunt substanțe chimice produse de glandele endocrine, care sunt eliberate în sânge și călătoresc către diferite organe și țesuturi din corp. Aceștia joacă un rol esențial în reglarea unei game largi de procese fiziologice, inclusiv creșterea și dezvoltarea, metabolismul, reproducerea și răspunsul la stres.

Hormonii au un impact semnificativ asupra pielii. Aceștia influențează multe dintre procesele biologice care reglează sănătatea și aspectul tenului. Iată câțiva hormoni care pot influența sănătatea pielii și pot duce la schimbări hormonale semnificative:

  • Estrogenul – contribuie la menținerea elasticității și a hidratării pielii. Un nivel scăzut de estrogen, cum ar fi în timpul menopauzei, poate duce la o subțiere a pielii și la apariția ridurilor
  • Testosteronul – stimulează producția de sebum, ceea ce duce la apariția acneei, mai ales în adolescență sau în perioadele cu schimbări hormonale
  • Progesteronul – în timpul sarcinii, nivelul crescut de progesteron poate favoriza retenția de apă în țesuturi. Acest lucru poate duce la un aspect mai pufos sau ușor umflat al pielii, mai ales la nivelul feței și al mâinilor sau picioarelor
  • Cortizolul – cunoscut și ca hormonul stresului, poate duce la inflamație, uscăciune și chiar la afecțiuni ale pielii, precum apariția de acnee sau eczeme în perioade de stres intens
  • Hormonii tiroidieni T3 și T4 – reglează metabolismul pielii. Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) poate duce la o piele uscată și mai predispusă la crăpare și descuamare. Un nivel crescut (hipertiroidism) poate duce la subțierea pielii și apariția iritațiilor
  • Prolactina – favorizează acneea și poate afecta fermitatea sau aspectul uniform al pielii, mai ales în perioada post-partum.

Schimbările hormonale la pubertate

Odată cu intrarea la pubertate, glandele endocrine, încep să stimuleze producția de hormoni sexuali. În această perioadă, glanda pituitară transmite semnale ovarelor să înceapă să producă estrogen și progesteron. Acești hormoni sunt responsabili de dezvoltarea sânilor, apariția menstruației și alte schimbări ale corpului, dar au un impact important și asupra pielii.

În paralel, crește și nivelul de androgeni – hormoni prezenți în cantități mici și la femei – care stimulează glandele sebacee să producă mai mult sebum. Această secreție crescută de sebum, combinată cu o reînnoire accelerată a celulelor pielii, poate duce la blocarea porilor și apariția acneei.

“Începând cu perioada adolescenței, atunci când apare debutul pubertar, intră în acțiune sexosteroizii, hormonii sexuali, care dau modificări și la nivelul pielii. Datorită creșterii nivelelor de sexosteroizi androgeni, apar acneea, dar și seboreea. Pentru că acești hormoni acționează la nivelul glandelor sebacee și stimulează creșterea producției de sebum, porii devin mai vizibili și apar acele comedoane sau puncte negre. Adolescenții experimentează scalpul gras, scuame, dar și diverse dermatite”, explică dr. Sorina Herman, medic primar endocrinolog, NOA Kiseleff.

În plus, odată cu saltul de creștere specific acestei perioade, pielea se întinde brusc, iar din cauza pierderii elasticității, pot apărea vergeturile, mai ales pe coapse, fese, sâni sau abdomen.

„Tot în această perioadă se pot înregistra și creșteri ponderale și atunci pielea se întinde și apar acele vergeturi. De aceea este bine să ne menținem o greutate constantă pentru a ne păstra integritatea tegumentară”, adaugă dr. Sorina Herman.

Ce impact produc schimbările hormonale asupra pielii în perioada fertilă

În perioada fertilă, perioada cuprinsă între prima menstruație și menopauză, estrogenul și progesteronul (principalii hormoni feminini) înregistrează fluctuații semnificative în timpul fiecărui ciclu menstrual. Aceste schimbări hormonale pot influența textura pielii, gradul de hidratare, secreția de sebum, dar și sensibilitatea pielii.

Estrogenul, hormonul care menține pielea suplă

În faza premenstruală, nivelul de progesteron crește, ceea ce poate duce la stimularea glandelor sebacee. Din acest motiv, multe femei observă apariția unor coșuri sau puncte negre înainte de menstruație. În plus, estrogenul – atunci când se află la un nivel optim – are un efect benefic asupra pielii: susține producția de colagen, menține pielea suplă și bine hidratată și contribuie la vindecarea mai rapidă a leziunilor.

“Pe durata ciclului menstrual, pielea suferă niște modificări datorită schimbărilor hormonale. De exemplu, în faza menstruală, atunci când avem un nivel mai redus de estrogeni și de androgeni, pielea este mult mai uscată și avem nevoie de hidratare suplimentară”, punctează medicul endocrinolog.

Progesteronul și efectele lui mai puțin plăcute asupra pielii

Pe măsură ce ciclul menstrual avansează, în faza foliculară, nivelul estrogenului crește, se produce mai mult colagen, elastină și acid hialuronic, ceea ce face ca pielea să aibă un aspect mai tânăr. În schimb, în faza luteală, post-ovulație, progesteronul devine dominant și poate cauza diverse modificări în rău ale pielii.

“Acum progesteronul își face resimțite efectele, stimulează glandele sebacee și crește producția de sebum. Putem experimenta acnee, în special în zonele hormonodependente, acneea aceea hormonală de la nivel mandibular, înrăutățirea unor afecțiuni dermatologice preexistente, eczeme, flucuații de dispoziție și diverse tulburări gastrointestinale”, completează endocrinologul.

Cum influențează hormonii pielea în timpul sarcinii

Sarcina reprezintă o perioadă de schimbări hormonale intense, care pot influența semnificativ aspectul pielii unei femei. Multe femei observă transformări vizibile, unele dintre ele fiind binevenite, altele mai puțin.

“În sarcină, se produc numeroase schimbări hormonale menite să susțină dezvoltarea fătului, iar acestea evident că își spun cuvântul și la nivel cutanat”, spune endocrinologul.

Un aspect pozitiv este pielea strălucitoare pe care multe femei însărcinate o experimentează. Aceasta apare datorită creșterii nivelului de estrogen și progesteron care stimulează circulația sanguină și retenția de apă în țesuturi. Astfel, pielea devine mai netedă și mai luminoasă. “La femeile însărcinate apare o hipervolemie, crește volumul sanguin circulant și datorită acestui flux crescut, femeile au acea luminozitate, acel pregnancy-glow”, completează specialistul.

Dificultăți comune în această perioadă

La polul opus, sarcina vine la pachet și cu provocări vizavi de piele. Aceleași schimbări hormonale pot favoriza și apariția unor probleme precum:

  • Melasma sau masca de sarcină – unele femei se confruntă cu pete pigmentare închise, în special pe frunte, obraji sau buza superioară. “Datorită nivelului crescut de estrogen, pielea suferă și ea modificări din punct de vedere coloristic și se hiperpigmentează. Lucrurile acestea pot fi prevenite prin evitarea expunerii la soare și folosirea cremelor cu protecție solară, de obicei, cu filtru mineral”, completează specialistul.
  • Vergeturi – apar mai ales pe abdomen, coapse, sâni sau fese, în urma întinderii pielii și pierderii elasticității
  • Acnee – unele femei experimentează agravarea acneei mai ales în primul trimestru de sarcină, pe fondul secreției crescute de sebum
  • Piele uscată – pe măsură ce sarcina avansează, pot apărea zone de uscăciune pe corp, în special pe burtă și pe coapse.

Menopauza – ce se schimbă și cum facem față provocărilor

La menopauză, corpul femeii trece printr-o scădere semnificativă a producției de hormoni sexuali, estrogen și progesteron, ca urmare a încetării funcției ovariene. “Putem experimenta diverse fluctuații la nivel hormonal, iar perioada de perimenopauză poate debuta variabil, chiar cu peste zece ani până la debutul propriu-zis al menopauzei”, spune medicul endocrinolog.

Aceste schimări hormonale aduc și transformări vizibile la nivelul tenului. Unele femei se pot confrunta, de asemenea, cu reactivarea unor probleme dermatologice precum dermatita atopică, rozaceea sau acneea.

“Estrogenii sunt priviți ca niște hormoni ai tinereții și, evident, că doamnele care intră la menopauză înregistrează scăderi bruște ale estrogenilor se confruntă și cu efectele nefavorabile ale acestora. Pielea își pierde din caracteristicile pe care le avea înainte de pre-menopauză și devine mai subțire, mult mai fină și mai uscată și se accentuează ridurile”, spune endocrinologul.

Iată câteva dintre cele mai importante schimbări hormonale care se produc la menopauză la nivelul pielii:

  • Pielea devine mai uscată – scăderea nivelului de estrogen duce la o producție mai mica de sebum, iar urmarea este că pielea își pierde capacitatea de a reține apa și devine mai aspră, uscată și predispusă la iritații sau mâncărimi
  • Pielea se subțiază și devine mai fragilă – pentru că scade sinteza de colagen și elastină, pielea își pierde din grosime și este mai vulnerabilă la agresiuni externe – soare, vânt, poluare sau chiar și cosmetice nepotrivite
  • Pielea își pierde elasticitatea și nu doar la nivelul feței, dar și în general, pe gât, abdomen, brațe
  • Ridurile sunt mai vizibile – pentru că scade producția de colagen, fața se ridează mai ușor, iar ridurile deja existente se adâncesc, mai ales în jurul ochilor și gurii
  • Femeile pot experimenta și modificări ale culorii pielii, apar pete pigmentare, dar si schimbări în textură – porii devin mai vizibili.


Deși pot fi extrem de stresant să treci prin aceste schimbări ale pielii, ele sunt firești și fac parte din procesul natural de îmbătrânire hormonală. Și pot fi gestionate cu o rutină de îngrijire adaptată și, în unele cazuri, cu sprijin medical.

“În zilele noastre, femeile beneficiază de ajutor în menținerea frumuseții și conservarea tinereții cât mai mult timp posibil prin multiple procedee non-invazive și diverse proceduri dermatologice”, adaugă endocrinologul.

Chiar dacă schimbările hormonale din această etapă a vieții sunt inevitabile, putem să trecem prin ele mai ușor dacă avem un stil de viață echilibrat – o alimentație bogată în antioxidanți, grăsimi bune și o hidratare optimă. La fel de important este și exercițiul fizic care îmbunătățește circulația și oxigenarea țesuturilor, ceea ce duce la un aspect mai luminos și mai ferm al pielii.

“Pielea reprezintă oglinda noastră și a gradului nostru de sănătate. Avem nevoie să avem o greutate constantă, o nutriție echilibrată, bogată în vitamine și în fibre. Exercițiul fizic, iarăși, ne ajută vizavi de musculatură și tonusul pielii. Fumatul este un factor care ne accelerează îmbătrânirea, la fel ca și cortizolul în exces”, conchide endocrinologul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa