Sănătatea „se citește” în unghii. Ce afecțiuni pot ascunde unghiile palide, albe sau despicate

Mihaela Călin

Unghii îngălbenite, unghii despicate… Știai că unghiile tale pot dezvălui indicii despre sănătatea ta generală? Un punct alb aici, o tentă roșiatică acolo sau unele vălurele pot fi semnele unei boli. Dacă ai probleme la ficat, plămâni sau inimă, acestea pot apărea în unghiile tale.

Citește în continuare ce secrete îți pot dezvălui unghiile, potrivit site-ului medical www.webmd.com

Unghii palide

Unghiile foarte palide pot fi uneori un semn de boală gravă, cum ar fi:
– Anemie;
– Insuficiență cardiacă cronică;
– Boli ale ficatului;
– Subnutriție.

Unghii albe

Dacă unghiile sunt în mare parte albe cu marginile mai întunecate, acest lucru poate indica probleme hepatice, cum ar fi hepatită. În imagine se poate vedea că degetele sunt, de asemenea, îngălbenite, un alt semn pentru problemele hepatice.

Unghiile galbene

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unghiilor galbene o reprezintă infecțiile fungice. Pe măsură ce infecția se înrăutățește, patul unghiei se poate retrage, iar unghiile se pot îngroșa și se pot rupe. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi boala tiroidiană severă, o afecțiune pulmonară, diabet sau psoriazis.

Unghii vineții

Unghiile cu o nuanță albăstruie pot sugera că organismul nu primește suficient oxigen. Unghiile vineții ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. De asemenea, unele probleme cu inima pot fi asociate cu unghiile vineții.

Unghii cu vălurele

Dacă suprafața unghiilor este cu vălurele sau cu gropițe, acest lucru poate fi un semn precoce al psoriazisului sau al artritei inflamatorii. Decolorarea unghiei este ceva obișnuit; pielea de sub unghii poate să apară roșiatic-maronie.

Unghi despicate

Unghiile uscate, fragile, care se rup ușor sau se despică, au fost legate de boala tiroidiană. Crăparea sau despicarea unghiilor combinată cu o nuanță gălbuie este cel mai probabil datorată unei infecții fungice.

Inflamația pielii de deasupra unghiei

Dacă pielea vie din jurul unghiei, numită eponychium, este roșie și umflă, această afecțiune este cunoscută sub numele de inflamația unghiei. Acesta poate fi rezultatul lupusului sau al unei alte tulburări de țesut conjunctiv. Infecția poate provoca, de asemenea, înroșirea și inflamarea zonei din jurul unghiei.

Linii întunecate pe sub unghii

Liniile întunecate de sub unghii trebuie investigate cât mai curând posibil. Ele sunt uneori cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Unghii roase

Uneori, roaderea unghiilor nu este altceva decât un vechi obicei, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă, care ar putea beneficia de tratament. Obiceiul de a mânca unghiile sau de a le rupe cu dinții a fost, de asemenea, legat de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu te poți stăpâni, merită să vorbești cu medicul de familie despre asta.

Unghiile sunt doar o parte din puzzle

Deși modificările la nivelul unghiilor însoțesc multe boli, aceste schimbări sunt rareori primul semn. În plus, multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive – nu toți cei cu unghii albe au hepatită. Dacă ești îngrijorată de aspectul unghiilor tale, consultă medicul de familie sau un dermatolog.

Sursa foto: www.webmd.com

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa