Zaţul de cafea: 5 utilizări inedite

Raluca Dumitrică
utilizari-zat-cafea-totul-despre-mame
Zaţul de cafea e prietenul tău şi al casei tale!

Zaţul de cafea: 5 utilizări la care să te gândești înainte să speli cănile de cafea

Aproape toată lumea îşi începe dimineaţa cu o ceaşcă de cafea, savurată în propria bucătărie, şi la fel de multă lume răstoarnă în coşul de gunoi zaţul rezultat în urma preparării acestei băuturi energizante. Pentru că zaţul de cafea are o sumedenie de întrebuinţări, haideţi să vedem care sunt beneficiile acestuia şi care sunt cele 5 moduri în care se poate utiliza cu succes în gospodărie, dar şi pentru îngrijirea și frumusețea ta!

1. Igienizarea frigiderului

Dacă pui în interiorul frigiderului un castronaş plin cu zaț de cafea vei reuşi să elimini mirosurile neplăcute rezultate în urma combinării uneori nefericite a mai multor feluri de mâncăruri, chiar dacă toate rafturile şi compartimentele frigderului sunt proaspăt spălate. Zaţul va absorbi toate miasmele care-şi fac de cap chiar şi la temperaturi scăzute, iar când vei deschide uşa nu vei mai fi lovită de mirosul dinăuntru.

2. Remediu anti-celulită

Nesuferita celulită poate fi diminuată cu ajutorul zaţului de cafea, care funcţionează ca un scrub, ca un tonifiant şi ca un revigorator al circulaţiei pentru acele părţi ale corpului nostru afectate de aspectul de coajă de portocală. Tot ce trebuie să faci este să îţi aplici la duş zațul de cafea combinat cu zahăr brun şi ulei de măsline pe zonele cu probleme, să le masezi circular timp ce câteva minute şi să clăteşti cu apă din abundenţă după. Singura precauţie pe care trebuie să o ai în timpul procedurii este cea legată de integritatea instalaţiei sanitare, aşa că încearcă să pui o sită fină la scurgere, ca să previi înfundarea ţevilor din baie cu zaț.

3. Mască şi exfoliant pentru ten

Chiar dacă îţi doreşti un moment de răsfăţ la salonul de cosmetică, asta nu înseamnă că nu poţi să-ţi faci acasă propriul tratament de înfrumuseţare. Zațul de cafea acționează ca un exfoliant delicat, care îţi va îndepărta celulele moarte de la suprafaţa pielii sau chiar punctele negre de pe faţă.  Iar dacă amesteci zaţul cu pudră de cacao şi iaurt, lapte gras, gălbenuş de ou sau ulei de măsline şi le laşi pe ten 15 minute, te vei bucura şi de proprietăţile unei măşti de ten care îndepărtează pungile de sub ochi, oferă luminozitate tenului şi revigorează aspectul pielii. Nu uita de recomandarea cu sita fină !

4. Tratament pentru strălucirea părului

Dacă eşti şatenă sau brunetă şi îţi doreşti să ai un păr mult mai strălucitor, te poţi folosi cu uşurinţă de zaţul de cafea. Spală părul cu şampon, după care amestecă zaţul de cafea cu balsamul tău preferat, lasă să acţioneze, după care, înainte de clătire, masează-l bine de tot şi bucură-te la final de rezultat. Pentru un efect constant, poţi face această operaţiune o dată pe săptămână. Totodată, la fel ca în cazul folosirii sale pentru faţă şi corp, ai grijă ca zaţul să nu ajungă în ţevi.

5. Îngrăşământ pentru plante şi sol

Poate părea ciudat la prima vedere, dar zaţul de cafea este un foarte bun îngrăşământ pentru plante şi sol. Acest lucru se datorează faptului că în compoziţia zaţului se află azot, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu sau sulf, toate benefice pentru creşterea frumoasă a micilor tale plante sau flori. Presară-l pe pământul pe care cultivi roşii, morcovi sau unde cresc afinii, merişorii sau coacăzii, dar şi acolo unde se înalţă trandafirii sau hortensiile. O altă veste bună pentru cei care au grădini şi livezi este că zaţul ţine dăunătorii departe, aşa că acordă-i mai multă atenţie de-acum încolo acestui rest de la cafeaua aromată de dimineaţă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa