Vasectomia sau anticoncepţionalul (aproape) definitiv al bărbaţilor

Ramona Dinescu
vasectomia-totul-despre-mame

  Vasectomia reprezintă o intervenție chirurgicală simplă prin care sunt blocate canalele prin care spermatozoizii pot părăsi organismul bărbatului

  Vasectomia reprezintă o intervenție chirurgicală, efectuată de obicei în cabinetul medicului urolog, intervenție care nu durează mai mult de o oră, se face sub anestezie locală și nu presupune mai deloc riscuri și complicații. Este o procedură prin care sunt întrerupte canalele ce conduc spermatozoizii în scrot, urmând ca după această operație, bărbatul să aibă o viață sexuală normală, neprotejată, să ejaculeze obișnuit, singura diferență fiind că lichidul nu va mai conține spermatozoizii. Complicația ulterioară majoră va fi însă faptul că nu va mai putea avea copii.

  De aceea, vasectomia este o decizie care ar trebui luată în cuplu, de către cei care au deja copii sau care nu își doresc, de către cei care și-au făcut toate scenariile posibile și au exclus posibilitatea de a mai avea vreodată copii cu partenera actuală sau cu altă parteneră.

  Dar, atenție! Nu este o operație 100% definitivă! Se poate opta la un moment dat în viață pentru revenirea la situația de dinainte de vasectomie. Numai că această nouă intervenție este destul de costisitoare și nu garantează că pacientul va putea avea copii. Șansele de a mai avea copii sunt cu 50% reduse.

  Mai ieftin și fără bătăi de cap

  Operația de vasectomie este ușoară, nu presupune dureri, iar viața sexuală se poate relua după numai 72 de ore. Conform specialiștilor, după operație va exista un disconfort sau chiar durere la nivelul organelor genitale, însă acestea pot fi înlăturate cu medicamente. Se recomandă totuși ca primele două săptămâni după operație să se folosească în continuare prezervativul, pentru a se elimina toți spermatozoizii rămași în scrot.

  Costurile unei vasectomii se ridică la maxim 1000 de lei, însă se amortizează în timp prin reducerea cheltuielilor cu prezervativele, pilulele contraceptive. Poți face sex oricând cu partenera ta, atâta vreme cât nu există riscul contactării unor boli cu transmitere sexuală, fără să te preocupe în nici un fel aspectul unei sarcini nedorite.

  Marele avantaj la vasectomiei este că nimeni nu trebuie să suporte efectele secundare pe care cele mai multe dintre mijloacele contraceptive le presupun, unele dintre ele – steriletul, pastilele anticoncepționale – influențând considerabil starea de sănătate a femeii.

  Voi v-ați îndemna partenerii să recurgă la această operație? Eu mărturisesc sincer că anticoncepționalul nostru acum este abstinența, cel puțin până mai scăpăm puțin de cerințele, nevoile și solicitările copiilor, însă apoi, cred că va fi ceva la care să ne gândim serios.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa