Vasectomia este o alegere sigură și eficientă pentru bărbații care sunt siguri că nu își mai doresc urmași în viitorul apropiat. Trebuie să știți că nu oferă protecție imediată împotriva sarcinii și că nu afectează erecția, libidoul sau performanța sexuală. Operația poate fi reversibilă, însă medicii au o serie de atenționări în această privință.
Vasectomia este considerată de specialiști una dintre cele mai sigure metode de contracepție masculină pe termen lung, cu o eficiență de peste 99%, care nu afectează potența, libidoul sau performanțele sexuale. Cu toate acestea, o vasectomie nu este eficientă imediat după ce a avut loc intervenția. Bărbații trebuie să folosească alte metode contraceptive până când spermatozoizii rămași sunt eliminați complet. Acest lucru poate dura de la 15 până la 20 de ejaculări, ori aproximativ 3 luni. Chiar și după această perioadă, 1 din 5 bărbați va avea în continuare spermatozoizi în spermă și va trebui să aștepte mai mult pentru ca aceștia să fie eliminați.
Ce presupune vasectomia
Vasectomia reprezintă o intervenție chirurgicală efectuată, de obicei, de medicul urolog sau de medici de chirurgie generală. Durează până într-o jumătate de oră și se face cu anestezie locală. Nefiind o procedură complicată, nu necesită aparatură și dotări speciale. Operația în sine presupune secționarea sau sigilarea canalelor ce asigură transportul spermatozoizilor de la testicule către penis în timpul ejaculării.
Pentru aceasta, se anesteziază scrotul cu o injecție locală, apoi se face o mică incizie (cu bisturiul) în partea superioară a acestuia. În varianta fără bisturiu, incizia este înlocuită de o mică puncție. Se localizează canalele, apoi acestea sunt tăiate și suturate pentru a bloca trecerea spermei.
Ce se întâmplă după intervenție
După intervenție, s-ar putea ca zona să fie vânătă, ușor inflamată și să existe și dureri. De regulă, toate aceste simptome dispar în 2-3 zile după operație. Dacă apar semne de infecție, cum ar fi înroșire la locul intervenției chirurgicale, agravarea durerii sau a inflamațiilor ori febra, luați legătura imediat cu medicul.
Se recomandă limitarea activităților timp de 24 de ore după operație și evitarea activității sexuale timp de o săptămână. Pentru ameliorarea disconfortului, aplicați pungi cu gheață pe scrot în primele două zile și purtați lenjerie intimă mai strâmtă, care susține scrotul, prevenind durerile.
- CITEȘTE ȘI: Ceaiuri pentru potență. Cele mai simple soluții pentru problemele de erecție și ejaculare precoce
De ce se face spermograma după operație?
Vasectomia nu oferă protecție imediată împotriva sarcinii. Înainte de a face sex neprotejat, va trebui să așteptați câteva luni și să ejaculați de 15 până la 20 de ori sau mai mult pentru a elimina spermatozoizii rămași în lichidul seminal. Medicul va recomanda o spermogramă, care arată dacă mai există sau nu spermatozoizi în lichidul seminal.
Ce se întâmplă cu viața sexuală după vasectomie?
După această operație, bărbatul are o viață sexuală normală, pentru că vasectomia nu afectează erecția, libidoul sau performanțele sexuale. Singura diferență este că lichidul seminal nu va mai conține spermatozoizi. Atâta timp cât nu mai există canal de ieșire pentru spermatozoizi, bărbatul nu va mai putea deveni tată. De aceea, vasectomia este o decizie care ar trebui luată în cuplu, de către cei care au deja copii sau care nu își doresc acest lucru. Atenție, vasectomia te ajută să nu mai devii tată, dar nu te ferește de bolile cu transmitere sexuală!
- CITEȘTE ȘI: Alcoolul și fertilitatea la bărbați
Ce complicații pot apărea pe termen scurt și lung după vasectomie?
Vasectomia este o metodă simplă, sigură, eficientă și ieftină utilizată în întreaga lume ca modalitate de contracepție masculină pe termen lung. Ca operație chirurgicală, are complicații pe termen scurt și lung, cum ar fi:
- nereușita operației – persistența spermatozoizilor la analiza post-operatorie;
- infecția locului unde s-a făcut incizia;
- durerea postoperatorie pe termen scurt;
- formarea unui cheag de sânge în scrot (hematom);
- granulomul spermatic (apare ca urmare a inflamației cauzată de scurgerea spermatozoizilor);
- spermatocel (un chist epididimal) – un chist anormal, cu conținut spermatic, localizat la nivelul epididimului;
- hidrocel – o acumulare de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule, care vor părea mărite în volum;
- durerea testiculară cronică.
Deși au existat suspiciuni că această procedură ar crește riscul de boli autoimune, cardiovasculare, de cancer testicular sau de cancer de prostată, aceste suspiciuni nu au putut fi dovedite prin studii medicale.
Vasectomia este reversibilă. Dar…
Această operație este reversibilă, dar, atenție! În timp ce vasectomiile sunt, de obicei, efectuate în cabinetul medicului, cu anestezie locală, o operația de inversarea a vasectomiei, numită vasovasostomie – se face într-o sală de operație, sub anestezie generală. Iar procedura poate dura până la patru ore.
O vasovasostomie este o intervenție chirurgicală care poate anula efectul unei vasectomii. Acest lucru se face prin reconectarea vaselor deferente, ceea ce permite spermatozoizilor să treacă din testicule în lichidul seminal. Ratele de succes ale inversării vasectomiei variază de la 30% la 99%, susțin specialiștii de la Mayo Clinic. Succesul depinde de mai mulți factori, inclusiv cu cât timp în urmă a fost făcută vasectomia, cantitatea de țesut cicatricial prezent, nivelurile hormonale la momentul inversării și problemele de fertilitate avute înainte de vasectomie.
Dacă ți s-a părut util acest articol privind vasectomia, îți recomandăm să citești și:
- Contraceptivele pot cauza cancer de sân. Vârsta la care femeile sunt mai expuse și ce tip de pilule sunt mai periculoase
- Avortul la cerere. De la sute de orori și chiuretaje pe ascuns în comunism, la spitale de stat cu zero cazuri
- Efectele secundare ale anticoncepționalelor