Vaccinul împotriva cancerului de col, extins până la 45 de ani

Theodora Fintescu, redactor

Cancerul de col uterin este pe cale de a fi eradicat în Australia, după ce, în ultimii ani, a avut loc o vaccinare extinsă, atât la fete și la băieți, cu vaccinul împotriva cancerului de col. Campania a început în 2007, cu fetele de 12-13 ani, iar din 2013 s-a extins la băieții de aceeași vârstă.

În urma campaniei din Australia, în perioada 2005- 2015, incidența bolii la persoane de 18- 24 de ani infectate cu HPV a scăzut de la 22,7% la 1,1%, ceea ce îi face pe oficiali să spere că, în acest ritm, vor reuși, în două decenii, eradicarea bolii. În acest moment, Australia înregistrează printre cele mai mici rate de mortalitate din lume în ceea ce privește acest tip de cancer. Pe de o parte, succesul se datorează vaccinării gratuite a tinerilor, pe de alta, unui amplu program național de screening și monitorizare.

Recent, Agenția Medicamentului din SUA a anunțat că, în urma studiilor efectuate, vaccinul împotriva HPV, care se făcea până acum tinerelor până în 26 de ani, poate fi administrat cu succes și femeilor până în 45 de ani. Este vorba despre vaccinul Gardasil 9, cu nouă tulpini, care oferă protecție împotriva mai multor tipuri de cancer și a leziunilor provocate de HPV. Vaccinul este eficient atât la femei cât și la bărbați, pe care îi protejează împotriva unor tipuri de cancer și împiedică răspândirea bolii, bărbații putând fi purtători sănătoși ai virusurilor.

Ce protecție oferă vaccinul Gardasil 9

Infecția cu HPV este virală și există peste 120 de tipuri de virusuri papiloma umane, care pot determina leziuni atât la nivelul pielii, cât și la nivelul mucoaselor, la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați. Pe baza studiilor epidemiologice, este de aşteptat ca Gardasil 9 să ofere protecţie împotriva tipurilor HPV care determină aproximativ: 90% din cazurile de neoplasme cervicale, peste 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), 75-85% din cazurile de neoplazie cervicală intraepitelială de grad înalt (CIN 2/3), 85-90% din cazurile de neoplasm vulvar determinat de HPV, 90-95% din cazurile de neoplazie vulvară intraepitelială de grad înalt (VIN 2/3) determinată de HPV, 80-85% din cazurile de neoplasme vaginale determinate de HPV, 75-85% din cazurile de neoplazie vaginală intraepitelială de grad înalt (VaIN 2/3) determinată de HPV, 90-95% din cazurile de neoplasm anal determinat de HPV, 85-90% din cazurile de neoplazie anală intraepitelială de grad înalt (AIN 2/3) determinată de HPV şi 90% din cazurile de veruci genitale.

Vaccinarea anti HPV în România

O decizie de extindere a vârstei de vaccinare anti HPV este așteptată acum și în Europa, prin Agenția Europeană a Medicamentului, iar din acel moment vaccinul va putea fi făcut și la femeile până în 45 de ani. România este țara cu cea mai mare mortalitate din Europa provocată de cancerul de col uterin, iar anual sunt diagnosticate cu această boală peste 4.000 de femei. În 2008, a avut loc o tentativă de imunizare cu Gardasil a fetițelor, gratuit, prin Ministerul Sănătății, însă rata de vaccinare a fost extrem de scăzută din cauza reticenței părinților și a informațiilor contradictorii care circulau în spațiul public privind posibilele efecte adverse ale acestui vaccin. De atunci, nu s-a mai discutat public despre o eventuală campanie gratuită de vaccinare a copiilor. Vaccinul este inclus în schema opțională de vaccinare 2018.

În prezent, vaccinul se găsește în unele farmacii sau poate fi comandat online, însă doar pe bază de rețetă. O doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru protecție completă sunt necesare două sau trei doze, în funcție de vârstă. Toate dozele trebuie făcute pe perioada unui an. Opțiunea de vaccinare trebuie discutată cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog. După vaccinarea unei persoane cu Gardasil 9, sistemul imunitar stimulează formarea de anticorpi împotriva celor nouă tipuri de HPV din componenţa vaccinului, pentru a ajuta la protecţia împotriva bolilor cauzate de aceste tulpini virale.

Cine nu trebuie să facă vaccinul anti HPV

Vaccinul este contraindicat persoanelor alergice la oricare dintre substanțele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin: clorură de sodiu, L-histidină, polisorbat 80, borat de sodiu, precum și celor care au avut reacție alergică după administrarea unei doze de Gardasil sau Silgard (HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18) sau Gardasil 9. În cazul în care vă aflați în una dintre următoarele situații, discutați cu medicul despre acest lucru înainte de vaccinare, iar el va decide ce este de făcut:

  • prezența tulburărilor hemoragice (exemplu: hemofilie);
  • sistemul imunitar slăbit (exemplu: malformații genetice, infecţie cu HIV, tratament care influențează sistemul imunitar;
  • prezența unei boli care se manifestă cu febră mare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa