Trichineloza la copii și adulți este cauzată de consumul de carne crudă (sau insuficient preparată termic) ce provine de la animale infectate cu larvele unui parazit numit Trichinella.
Infecția apare frecvent la anumite animale carnivore sălbatice, cum ar fi ursul sau puma, sau la animalele omnivore (consumatoare de carne și plante), cum ar fi porcii domestici sau mistreții.
Trichineloza la copii și adulți. Care sunt semnele și simptomele infecției?
Semnele, simptomele, severitatea și durata acestei infecții variază de la copil la copil și de la adult la adult. Greață, diaree, vomă, oboseală, febră și disconfort abdominal reprezintă primele simptome ale trichinelozei.
Durerile de cap, febra mare, frisoanele, tusea, umflarea feței sau a ochilor, durerile articulare și musculare, mâncărimea la nivelul pielii, diareea sau constipația, putând fi următoarele simptome, după cum apreciază Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Dacă infecția este severă, pacientul poate arăta dificultate în coordonarea mișcărilor și poate avea probleme respiratorii sau cardiace. În cazuri foarte severe, se poate instala decesul.
Pentru infecțiile ușoare și moderate, majoritatea simptomelor se diminuează în câteva luni.
Oboseala, slăbiciunea, durerile musculare și diareea pot dura chiar și câteva luni, din păcate.
Cât de repede după infectarea cu Trichinella apar simptomele?
Simptomele abdominale, de obicei, apar la 1-2 zile după infectare. Celelalte simptome debutează de cele mai multe ori după 2-8 săptămâni de la consumul cărnii contaminate. Simptomele pot oscila de la foarte ușoare la extrem de severe și sunt strâns legate de numărul de paraziți infecțioși consumați în carne.
Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate specific și sunt trecute cu vederea ca fiind răceli sau alte boli obișnuite.
Cum apare infecția la oameni și la animale?
Când un om sau un animal consumă carne ce conține chisturi infecțioase cu Trichinella, acidul din stomac (sucurile gastrice) dizolvă învelișul tare al chisturilor și eliberează paraziții. Paraziții trec în intestinul subțire și în 1-2 zile devin maturi. După împerechere, paraziții femele depun ouă. Ouăle se dezvoltă în paraziți imaturi, trec prin artere și ajung la mușchi. În interiorul mușchilor, paraziții se încolăcesc ca într-o minge și se închistează (se închid într-o capsulă). Ciclul vital se repetă atunci când aceste chisturi sunt consumate de un alt om sau animal.
Cine prezintă risc de infecție cu trichineloză?
Orice persoană care consumă carne crudă sau insuficient preparată termic, în special carne de urs, porc, feline sălbatice, vulpe, câine, lup, cal, focă, reprezintă riscul de a contacta infecția cu trichinella.
Infecția nu se poate răspândi la alte persoane pe alte căi în afara de consumul cărnii crude de carne ce conține acest parazit.
Trichineloza la copii și adulți. Diagnostic și tratament
Dacă ai suspiciunea că suferi de trichineloză, cel mai indicat este să ceri sfatul unui medic care poate solicita mai multe teste. Dacă, în ultima perioadă, ai consumat carne crudă, atunci trebuie să-i spui medicului acest amănunt.
Diagnosticul se pune în urma unui test de sânge sau a unei biopsii musculare.
În farmacii există o serie de medicamente ce se eliberează pe bază de prescripție medicale, medicamente considerate sigure și eficiente în tratamentul împotriva trichinelozei.
Tratamentul trebuie să înceapă cât mai curând posibil.
Cum se poate preveni trichineloza la copii și adulți?
Cea ma bună modalitate de prevenire a trichinelozei este gătitul cărnii la temperaturi considerate sigure. Un termometru alimentar ar trebui folosit pentru măsurarea temperaturii interne a cărnii gătite.
– după gătire, carnea are nevoie de un timp în care să se odihnească astfel încât produsul să ajungă și să rămână la o temperatură finală.
– prin sărare, uscare, afumare sau gătire la microunde, paraziții din carne nu sunt omorâți. Cârnații de casă au reprezentat cauza pentru foarte multe cazuri de trichioneloză în ultimii ani.
-carnea de porc trebuie congelată la o grosime de maximum 15 centimetri, timp de 20 de zile, la -15 grade Celsius, pentru a ucide paraziții.
– congelarea cărnii de vânat nu are neapărat aceleași rezultate. Unii paraziți ce infectează animalele sălbatice sunt rezistenți la îngheț.
– De asemenea, aveți grijă să curățați ustensilele de bucătărie cu rigurozitate, după fiecare folosire.
Citește și ce înseamnă toxiinfecția alimentară la bebeluși.