Tratamente naturiste pentru menstruația dureroasă

Alexandra Ion

Menstruația dureroasă este una dintre acele probleme care fac viața femeilor un calvar

Luna de lună, menstruația dureroasă este un canon prin care acestea trebuie să treacă și trebuie să o facă cu discreție, eleganță pentru că nu-ți dă nimeni pauză două-trei zile de la obligațiile de mamă, femeie, om care muncește… Toate acestea în condițiile în care durerile din perioada menstruală sau premenstruală pot fi mai mult decât chinuitoare.

Menstruația dureroasă sau dismenoreea nu este un blestem de care nu poți scăpa. Cea mai corectă cale sunt investigațiile medicale care să stabilească cu precizie cauza acestor suferințe și tratarea lor. Ceea ce trebuie spus este că nu există o cauză certă și clară a acestor dureri menstruale, acestea pot apărea la femei perfect sănătoase.

Medicii consideră că principala cauză care provoacă dismenoreea este un dezechilibru al prostaglandinelor, compuşi chimici eliberați în mod natural în organism în momentul menstruației, în urma procesului fiziologic de eliminare și descopunere a mucoasei uterine. Rolul acestora este de reducere la minimum a cantității de sânge pierdut în timpul menstruației, prin stimularea contracțiilor uterine. În mod normal, contracțiile uterine sunt nedureroase și imperceptibile, dar o neconcordanță între concentrația prostaglandinelor și reactivitatea musculaturii uterului produc durere.

Problema se tratează cu analgezice, dar foarte utile sunt și tratamentele naturiste pentru menstruația dureroasă:

Crețișoara este una din soluțiile naturiste pentru tratarea durerilor menstruale. Are un efect tonic pentru musculatura uterului și crește rezistența acestuia la stimul. În plus, reglează foarte bine sistemul hormonal feminin, deseori mult afectat de factori exteriori (stres, oboseală, prea mult efort fizic). Tinctura de creţişoară este și ea o soluție foarte bună, dar avizul unui specialist pentru stabilirea corectă a schemei de tratament este necesară.

Preparatele pe bază de frunze de zmeur sunt foarte active și sunt o bună soluție pentru durerile menstruale. Ceaiurile de frunze de zmeur, preparatele de tipul decocturilor, tincturilor și chiar și fructele de zmeură sunt utile pentru a calma durerile menstruale și a preveni repetarea lor, dar numai după cure de durată. Zmeura reglează foarte bine și ciclul menstrual și este un aliat bun pentru toate problemele din această categorie.

Ceaiul de coada șoricelului este unul dintre remediile consacrate pentru durerile menstruale. Coada șoricelului are proprietati analgezice, antiinflamatorii și antispasmodice, adică exact acele cauze care produc dismenoreea. Coada șoricelului tratează cu succes, ca adjuvant, și infecțiile ovariene și infecțiile vaginale, prin spălături locale.

Aromat și plăcut la gust, ceaiul de busuioc este un remediu antic și foarte bun împotriva dismenoreei. Acesta tratează pe de o parte simptomele, ca analgezic și antispastic, dar și cauzele, echilibrând activ nivelul hormonilor.

Pe lista cu remedii naturiste se mai află și unele alimente bogate în calciu și magneziu, minerale esențiale femeilor în perioada hemoragică a ciclului lunar, capabile să combată multe din problemele perioadei. Un gram de calciu pe zi este vital femeilor, în fiecare zi, iar în perioada delicată a lunii doza poate fi suplimentată pentru că scade reactivitatea  musculaturii uterine și calmează durerile.

Unele alimente sunt extrem de utile. Bananele, fructele de kiwi, cerealele integrale, ouăle, uleiul de măsline, peștele gras, pătrunjelul și mărarul, dar și semințele de mărar, nucile și semințele de floarea soarelui, semințele de dovleac sunt ideale pentru aportul lor de minerale și grasimi sănătoase care echilibrează procesele hormonale tipic feminine și, prin aceasta, calmează menstruația dureroasă. Toate aceste alimente sunt baza unei diete care poate, în timp, să rezolve problema.

Pe lista cu soluții bune care pot calma și trata, în timp, durerile menstruale sunt și acupunctura, masajul terapeutic, dar și administrarea de doze crescute de vitamina D și omega 3, în zilele premergătoare menstruației.

Citește și:

Plante care stimulează fertilitatea feminină

Fertilitatea în funcție de vârstă

Care e vârsta optimă pentru a deveni mamă pentru prima dată?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa