Tratamente naturiste pentru amenoree (lipsa menstruaţiei)

Alexandra Ion

Am facut o listă cu unele dintre cele mai des folosite tratamente naturiste pentru amenoree

Această problemă tipic feminină, amenoreea sau absența menstruației, este un simptom, nu o boală, iar pentru identificarea cauzei investigațiile medicale sunt obligatorii.

Se spune că există o plantă de leac pentru fiecare problemă. Se mai spune că mama natură are leac pentru toate bolile femeilor pentru că ele sunt esența vieții. Poezie sau nu, realitatea este că pentru foarte multe dintre problemele tipic feminine există tratamente naturiste.

În general, toate tratamentele naturiste trebuie folosite cu maximă atenție, dar în special tratamentele naturiste pentru amenoree trebuie să fie completate de sfatul medicului și să aibă la bază recomandarea acestuia pentru că tot echilibrul hormonal care controlează și coordonează aparatul genital feminin este extrem de delicat, iar dereglările pot avea efecte extrem de neplăcute.

Revenind la tratamentele naturiste pentru amenoree, trebuie spus că amenoreea este normală în cursul sarcinii și în perioada de alăptare, dar este anormală dacă apare în perioada de fertilitate a femeii.

Există amenoreea primară, care înseamnă întârzierea apariției menstruației, și amenoreea secundară care înseamnă absența menstruației din alte cauze decât sarcina și alăptarea sau menopauza. Cauzele cele mai comune care duc la amenoree sunt: stresul intens, dieta vegetariană sau carențele grave de nutrienți, sportul de performață. Unele disfuncții hormonale (mai ales cele ale tiroidei) pot duce la amenoree, după cum unele boli ale aparatului genital feminin (insuficiența ovariană) au ca simptom amenoreea.

Iată care sunt cele mai bune plante și tratamente naturiste pentru amenoree:

Brânca ursului

Se folosesc rădăcina și semințele plantei. Efectul lor este de tonic general și reîntinerire a organismul. Planta crește capacitatea de efort și tonusul psihic, combate sterilitatea, impotența și frigiditatea. Efectul este acela de stimulare a activității secretorii a glandelor sexuale și ușor afrodisiacă. Este una din cele mai utile plante pentru tratarea sterilității masculine și feminine, este un adjuvant util în insuficiență ovariană și amenoree secundară, dar și pentru menopauză prematură. Pentru că efectul este intens, sfatul și recomandarea medicului sunt necesare.

Crețișoara

Supranumită planta femeilor, crețișoara este foarte activă în sfera genitală feminină. Planta a fost folosită încă din Antichitate și este și azi un aliat bun pentru reglarea sistemului hormonal feminin, în general. Planta tonifică și stimulează dezvoltarea musculaturii uterine și este foarte utilă în toate tipurile de tulburări menstruale, de la amenoree la dismenoree (menstruație dureroasă), dar și pentru evitarea avorturilor spontane și în tulburări de menopauză. Înainte de a folosi crețișoară, trebuie să o testezi pentru că are un potențal alergen ridicat și poate produce alegii.

Semințele de mărar

Egiptenii au fost cei care le-au folosit pentru prima dată pentru efectul lor benefic. Una din marile lor calități este aceea de a declanșa menstruația, deci sunt un remediu bun pentru amenoree, acționând prin stimularea foarte eficientă a ovarelor și proceselor care au loc la nivelul mucoasei uterine. Semințele de mărar contin estrogeni vegetali, fiind recomandate pentru compensarea carențelor de estrogeni care apar la femei, din diferite cauze. Mărarul și semințele de mărar susțin dezvoltarea caracteristicilor secundare feminine (sâni, forma de clepsidră, tonifică parul, scad pilozitatea cutanată, stimulează regenerarea cutanată). Semințele de mărar mai sunt folosite și pentru tratarea sterilității și în menopauză prematură.

Sunătoarea

Planta cu flori galbene este un aliat de încredere pentru femei și unul din cele mai bune tratamente naturiste pentru amenoree, efectul lor fiind mai blând, dar de mai lungă durată decât al celorlalte plante. În plus sunătoarea poate fi băută sub formă de ceai, constant, pentru că efectele secundare sunt practic inexistente, dacă dozele zilnice sunt respectate și se pretează pentru cure de lungă durată cu mari beneficii pentru sănătate. Sunătoarea are efect emenagog (declanșează menstruația), antispastic (cu efect intens la nivelul uterului), în plus fiind un bun antiseptic, antimicotic și antitumoral.

Citește și:

Plante care stimulează fertilitatea feminină

Fertilitatea în funcție de vârstă

Care e vârsta optimă pentru a deveni mamă pentru prima dată?

Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată

Ce este menopauza precoce?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa