5 boli pe care le poți lua de la câini și măsurile de protecție ce trebuie luate

Ramona Dinescu
copil parinti caine

Bolile pe care le poți lua de la câini, ca orice boală transmisă de la animal la om, se numesc boli zoonotice.

Treaba veterinarilor este nu numai să aibă grijă de sănătatea animalelor, ci au și responsabilitatea de a informa oamenii despre bolile pe care le pot contacta de la animale. Astfel, veterinarii de pe petsbest.com au făcut un top al celor mai importante 5 boli pe care le poți lua de la câini ca și a măsurilor ce trebue luate pentru a le preveni:

1.       Boli pe care le poți lua de la câini: toxocaroza

Această boală este cauzată de niște paraziți des întâlniți la animale, limbricii. Orice poate fi suspect de a contacta această boală, însă veterinarii consideră că ce mici și persoanele care înghit accidental murdărie pot fi cele mai susceptibile. Animalele purtătoare de limbrici vor elibera ouăle de toxocara prin fecale și când sunt ingerate, oamenii pot contacta boala. La animale, toxocaroza poate poate afecta organele interne. Poate provoca probleme respiratorii sau oculare.

Toxocaroza poate fi prevenită printr-o bună igienă a oamenilor și un program regulat de deparazitare a câinelui. Din fericire, în organismul uman, toxocaroza va trece de la sine deoarece larva nu se poate dezvolta, nu poate ajunge la maturitate într-o gazdă umană.

2.       Boli pe care le poți lua de la câini: dermatomicoza

Dermatomicoza este o boală de piele ce poate fi transmisă oamenilor de la multiple feluri de animale. Este cauzată de o ciupercă și de obicei se traduce prin leziuni la nivelul pielii de culoare roșie, cruste și mâncărimi. Dacă animalul tău are o leziune pe piele, este important să îl duci cât mai repede la veterinar deoarece dermatomicoza se transmite prin contactul direct cu câinele. La oameni, dermatomicoza se tratează cu medicamente orale, sau locale anti fungice.

3.       Boli pe care le poți lua de la câini: rabia

Rabia este o boală virală care poate fi transmisă de câteva specii diferite de animale. Deși este des întâlnită la animalele sălbatice, câinii și pisicile sunt potențiali purtători ai bolii. De obicei se transmite prin mușcarea omului de către un animal infectat. După mușcătură ar putea trece chiar și un an până la evidențierea simptomelor, însă, în mod obișnuit simptomele apar după câteva luni. Primele semne includ febră și crampe musculare însă, în scurt timp se transformă în simptome neurologice de genul confuziei, agitației și tulburărilor mentale. Atunci când apar simptomele neurologice, de obicei acestea sunt fatale.

Este extrem de important să-i faci câinelui tău vaccinul împotriva acestei boli pentru a putea controla răspândirea ei. De asemenea este important să eviți contactul cu animale străine, mai ales cu animale sălbatice.

4.       Boli pe care le poți lua de la câini: febra butonoasă (Rikettsia)

Aceasta este o boală cauzată de o bacterie numită Rikettsia. Această boală nu se transmite direct de la câine la om ci prin intermediul unei căpușe pe care animalul o poate purta. Dacă animalul tău stă afară, într-o pădure, sau într-un loc infestat, poate aduce acasă această căpușă și te poate infecta și pe tine. La om, simptomele, de obicei, încep cu febră și erupție cutanată, în zona brațelor și a gleznelor, disconfort intestinal, diaree și dureri articulare. Această boală poate fi destul de serioasă și poate duce la spitalizare, iar tratamentul de obicei este cu antibiotice.

5.       Boli pe care le poți lua de la câini: Giardia

Giardia este un mic parazit intestinal care este destul de des întâlnit la câini, pisici și oameni. Simptomele sunt aceleași și la oameni, și la animale: greață, diaree, gaze la stomac și alte probleme intestinale. Unele animale și unii oameni pot avea acest parazit, fără nici un simptom. Riscul de a lua giardia de la câinele tău este mic, dar există, așa că nu ar strica să-ți iei niște măsuri de precauția, iar acestea înseamnă o igienă adecvată.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa