De la câte grade ai febră? Valorile normale pentru copii, adulți și vârstnici

Un studiu realizat în anul 1992 a stabilit că temperatura normală a unei persoane este de 36,8 grade. Dar aceasta poate varia în funcție de vârstă și de alți factori. Te invităm să descoperi de la câte grade poți spune că ai febră.

Ramona Dinescu
de la câte grade ai febră
Te întrebi de la câte grade ai febră? Află aici care sunt valorile normale în funcție de vârstă.

De la câte grade ai febră? Temperatura normală a corpului este în general de 37 de grade Celsius. Această cifră este numai o medie. Temperatura poate varia în funcție de mai mulți factori, chiar și de vârstă.

Temperatura corpului unei persoane, mai mare sau mai mică de 37 de grade Celsius, nu înseamnă automat că acea persoană este bolnavă, după cum informează specialiștii citați de healthline.com. Un număr de factori pot influența temperatura corpului, inclusiv vârsta, sexul, perioada zilei și nivelul de activitate. Iată cum poate varia temperatura normală a corpului la bebeluși, copii, adulți și bătrâni.

De la câte grade ai febră în funcție de vârstă

Capacitatea organismului de a-și regla temperatura se schimbă odată cu vârsta. În general, persoanele în vârstă întâmpină o dificultate în a conserva căldura, așa că ele sunt predispuse spre a avea o temperatură corporală mai scăzută. Temperatura corpului, în funcție de vârstă este estimată astfel:

 • Temperatura normală a corpului pentru bebeluși și copii. La bebeluși și copii, temperatura corpului variază între 36,6 grade Celsius și 37,2 grade Celsius.
 • Temperatura normală a corpului pentru adulți. La adulți, temperatura corpului variază între 36,1 grade Celsius și 37,2 grade Celsius.
 • Temperatura normală a corpului pentru vârstnici. Temperatura normală a corpului pentru adulții în vârstă este de 36, 9 grade Celsius, iar pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii au temperatura mai scăzută.

Valorile care depășesc aceste temperaturi normale se consideră creșteri și putem vorbi despre febră.

Temperatura normală a corpului, în funcție de vârstă.

Amintește-ți însă și că temperatura normală a corpului variază de la o persoană la alta. Temperatura ta normală poate fi cu 0,6 grade Celsius mai ridicată sau mai scăzută decât valorile de mai sus. Identificând care este intervalul tău normal de temperatură, îți va fi mai ușor să-ți dai seama când ai sau nu febră.

O temperatură normală la bebeluși și copii este de aproximativ 36,4 C, dar aceasta poate varia ușor de la copil la copil. O temperatură ridicată este de 38C sau mai mult. Febra este răspunsul natural al organismului la combaterea infecțiilor precum tusea și răceala. Multe lucruri pot provoca o temperatură ridicată la copii, de la boli comune ale copilăriei, cum ar fi varicela și amigdalita, până la vaccinări.

nhs.uk

Ce factori pot influența temperatura normală a corpului?

Medicul german Carl Wunderlich a identificat valoarea medie a temperaturii normale a corpului ca fiind de 37 de grade Celsius, în timpul secolului al 19-lea. Însă, în 1992, rezultatele unui studiu sugerează abandonarea acestei valori în favoarea unei medii a temperaturii corporale ceva mai scăzute, adică 36,8 grade Celsius.

Cercetătorii au arătat că organismul nostru tinde să se încălzească în timpul zilei.

Perioada zilei nu este singurul factor care influențează temperatura. Așa cum indică și valorile de mai sus, tinerii tind să aibă o temperatură corporală mai ridicată în mod normal. Acest lucru se întâmplă din cauză că abilitatea corpului de a-și regla temperatura scade odată cu vârsta.

Nivelul de activitate fizică și anumite alimente și băuturi pot influența temperatura corpului. Temperatura corpului femeii poate fi influențată de hormoni și poate crește sau scădea în diferite momente ale ciclului menstrual.

Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului, în functie de varsta.

În plus, modalitatea de măsurare a temperaturii poate influența valoarea acesteia. Măsurarea axială poate oferi o temperatură mai scăzută decât măsurarea bucală. Iar temperatura măsurată în gură este mai mică decât cea măsurată în ureche sau rectal.

Care sunt simptomele care pot însoți febra?

O valoare mai mare a temperaturii corpului poate fi semn de febră. Printre bebeluși, copii și adulți, următoarele valori înregistrate pe termometru, pot reprezenta un semn de febră:

 • Măsurarea rectală sau la nivelul urechii: 38 de grade Celsius și peste
 • Măsurarea bucală: 37,8 grade Celsius și peste
 • Măsurarea axială: 37,2 grade Celsius și peste

Febra poate fi acompaniată de următoarele simptome:

 • Transpirație
 • Frisoane, tremurături
 • Piele fierbinte
 • Dureri de cap
 • Dureri musculare
 • Oboseală și stare de slăbiciune
 • Lipsa apetitului alimentar
 • Accelerarea pulsului cardiac
 • Deshidratare

În timpul unui episod de febră este normal să te simți rău. Este un simplu semn că organismul se luptă cu o infecție. De cele mai multe ori, odihna la pat este cel mai bun medicament.

Cu toate acestea, este obligatoriu să suni medicul dacă:

 • Ai temperatură mai mare de 39,4 grade Celsius
 • Faci febră de mai mult de 3 zile
 • Febra este acompaniată de alte simptome precum: vomă, durere de cap, durere în piept, gât rigid, erupție cutanată, umflarea gâtului.

Febra la bebeluși și copii mici

În cazul bebelușilor și copiilor mici este greu să-ți dai seama când este cazul să suni medicul. Cu toate acestea, trebuie să ceri ajutor medical dacă:

 • Bebelușul face febră și este mai mic de trei luni
 • Copilul între 3 luni și trei ani face febră de 38,9 grade Celsius si peste
 • Copilul mai mare de trei ani face febră mai mare de 39,4 grade Celsius.

Ceea ce e important de știut este faptul că, în cele mai multe cazuri, febra anunță o infecție, indiferent dacă apare subit sau treptat și dacă este sau nu însoțită de alte simptome. În ceea ce îi privește pe copii, există însă câteva situații în care temperatura nu are cauză infecționasă. Cea mai frecventă este supraîncălzirea, ca efect al înfofolirii copilului. Expunerea la soare și joaca intensă sunt, de asemenea, situații în care copiilor le poate crește temperatura.

Febra poate fi și o reacție postvaccinală, una normală, iar combaterea ei se poate face cu paracetamol. O altă situație care poate implica creșterea temperaturii corpului în cazul bebelușilor este erupția dentară.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre temperatura normală a corpului, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa