Tampoanele interne, periculoase?

Andreea Popa
tampoanele-interne-totul-despre-mame

Ce este Sindromul şocului toxic, din ce cauză apare şi ce este cu dioxina din tampoanele interne?

Sigur că tampoanele interne au avantajele lor, dar hai să vorbim şi despre riscul la care ne expunem folosindu-le.

Vreau să spun din capul locului că nu încerc să conving pe nimeni de nimic. Nu sunt împotriva tampoanelor interne, nu sunt un fan al cupei menstruale şi nu susţin că nu ar mai trebui să folosim tampoane intravaginale niciodată. Totuşi, poveştile recente despre cât ar fi de nocive m-au pus oarecum în gardă. Şi am vrut să aflu mai multe despre Sindromul şocului toxic (SST), despre ce îl declanşează şi despre dioxina care se regăseşte în tampoanele interne. Cu alte cuvinte, despre cât de sigure sunt.

Tampoanele interne: avantaje versus riscul şocului toxic

Sunt uşor şi comod de purtat, sunt discrete, sunt indispensabile la mare sau la bazin, nu emană niciun fel de miros neplăcut şi poţi purta orice fel de lenjerie vrei tu când le foloseşti… Cu siguranţă ştii şi tu care sunt avantajele tampoanelor interne. Şi, tot cu siguranţă, ai citit măcar o dată “instrucţiunile de folosire”, respectiv prospectul lor. Deci ştii şi faptul că, folosindu-le, te expui riscului de a suferi de o boală rară, dar foarte gravă, potenţial fatală, numită Sindromul şocului toxic (SST).

Ce este sindromul şocului toxic

Sindromul şocului toxic este o boală ce poate fi cauzată de mai multe bacterii, dar în general de vină sunt Staphylococcus aureus şi Streptococcus pyogenes. Dintre cele două tipuri de infecţii, cea cu stafilococ a fost asociată cu apariţia SST la femeile aflate la menstruaţie şi care foloseau tampoane intravaginale, nu şi cea cu streptococ.

Cu alte cuvinte, Sindromul şocului toxic nu apare doar din cauza folosirii tampoanelor intravaginale. Şi nici nu apare doar la femeile aflate la menstruaţie, ci poate lovi şi copiii şi bărbaţii. De altfel, boala a fost descrisă pentru prima oară în 1978 la un copil, iar abia apoi a fost făcută o asociere cu folosirea tampoanelor.

Alte posibile cauze ale apariţiei SST sunt folosirea contraceptivelor de barieră, infecţiile postpartum sau chirurgicale, arsurile sau leziunile pielii. De asemenea, au existat cazuri când şocul toxic s-a declanşat după folosirea tampoanelor nazale în urma unor intervenţii chirurgicale.

Pe scurt, Sindromul şocului toxic poate să apară, într-adevăr, din cauza folosirii tampoanelor interne, dar poate avea şi alte cauze. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA, utilizarea tampoanelor este un factor în mai puţin de 50% dintre cazurile de şoc toxic. Pe de altă parte, atunci când se declanşează, boala poate fi fatală tot în circa 50% dintre cazuri.

De ce apare SST când folosești tampoane interne

Deocamdată nu se ştie cu exactitate de ce folosirea tampoanelor interne poate provoca Sindromul şocului toxic. Unii medici cred că un tampon neschimbat timp de mai multe ore reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, inclusiv Staphylococcus aureus, de unde şi apariţia şocului toxic.

Alţi medici iau în considerare ipoteza potrivit căreia pereţii vaginului sunt uşor zgâriaţi la introducerea, respectiv scoaterea tamponului, iar astfel se crează mici răni prin care bacteriile pot intra în sânge.

Până în prezent nu există însă dovezi concludente care să susţină niciuna dintre teorii.

Număr tot mai mic de cazuri

Indiferent de cauze, cert este că numărul (cel puţin cel raportat) al cazurilor de SST a scăzut simţitor în ultimii 20 de ani. Datele valabile pentru SUA şi furnizate de Centrul pentru prevenţia şi controlul maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), arată că, în 1997, au existat doar 5 cazuri de SST din cauza folosirii tampoanelor, iar în 1998 doar 3 cazuri, faţă de 814 cazuri în 1980.

Incidenţa mult scăzută se datorează, în mare măsură, scoaterii de pe piaţă a tampoanelor extra-absorbante, ce puteau fi (şi erau, probabil) purtate foarte multe ore înainte de a fi schimbate, chiar şi zile întregi. De exemplu, în Statele Unite au existat într-o vreme pe piaţă tampoane care, spunea producătorul, ne trebuiau înlocuite deloc de-a lungul întregului ciclu menstrual.

O altă posibilă explicaţie pentru numărul mai mic de cazuri de şoc toxic cauzat de tampoane este şi eliminarea din procesul de producţie a 3 dintre cele 4 ingrediente sintetice ce se foloseau la realizarea lor: poliester, carboximetilceluloză şi un superabsorbant din poliacrilat.

Simptomele SST

Infectia cu Staphylococcus aureus se manifestă brusc, de obicei prin febră mare, tensiune scăzută (hipotensiune), dureri de cap şi de muşchi, stare de rău şi confuzie, diaree, vomă şi erupţii pe piele asemănătoare arsurilor solare. Simptomele seamănă aşadar cu cele ale unei banale răceli. De aceea, dacă ai unele dintre aceste simptome, eşti la menstruaţie şi folosesti tampoane interne, contactează urgent medicul. Nediagnosticat şi tratat la timp, Sindromul şocului toxic progresează extrem de repede şi poate duce la comă şi insuficienţă renală, cardiacă sau hepatică. Bacteria atacă dur şi ţesuturile, inclusiv pielea, muşchii şi organele majore.

Cum poţi preveni sindromul şocului toxic

Bineînţeles că cea mai bună metodă de prevenţie ar fi să nu mai foloseşti tampoane intravaginale. Dar, dacă le foloseşti, să nu dormi niciodată noaptea cu ele. Ideal ar fi, chiar şi ziua, să le schimbi cam la 4 ore. De asemenea, recomandarea este să te speli întotdeauna pe mâini înainte de a introduce tamponul în vagin şi după, să foloseşti tampoane mai puţin absorbante (pe care să le schimbi mai des) şi, atunci când poţi, să le alternezi cu cele externe.

Dioxina din tampoanele interne

Pe lângă riscul de a declanşa Sindromul şocului toxic, tampoanele interne sunt criticate şi din cauză că, majoritatea (inclusiv cele realizate 100% din bumbac, nu doar cele din vâscoză), conţin şi dioxină, eliberată în urma procesului de albire a produselor.

Dioxină este denumirea uzuală pentru un grup de câteva sute de substanțe chimice cu structură şi proprietăți biologice asemănătoare. Şi toate aceste substanțe au potențial toxic și cancerigen. La animale, s-a dovedit că dioxina produce cancer încă din 1994. Iar nenumărate studii au arătat că, şi în cazul oamenilor, expunerea la un nivel mare de dioxină poate duce la slăbirea sistemului imunitar, apariţia bolii inflamatorii pelvine (BIP), endometrioză şi infertilitate.

Cu toate acestea, Agenţia americană pentru medicamente (Food and Drug Administration – FDA) susţine că tampoanele sunt sigure şi că nivelul de dioxină din acestea este neglijabil. Astfel, cantitatea de dioxină din tampoanele interne ar fi, potrivit FDA, de maxim o parte dioxină la 3 miliarde părți bumbac + vâscoză, iar asta datorită metodei actuale de înălbire a produselor, procedeu în care nu se mai foloseşte clor. Un studiu publicat în 2002 şi realizat de Michel DeVito şi Arnold Schecter a concluzionat că expunerea la dioxină prin folosirea tampoanelor este de sute de ori mai mică decât cea prin intermediul alimentelor consumate zi-de-zi. Pentru că, din păcate, din cauza poluării, dioxina se găseşte în prezent inclusiv în aer, apă şi pământ.

Problema dioxinei rămâne totuşi neclară, deoarece mulţi specialişti atrag totuşi atenţia că efectele acestor chimicale sunt cumulative şi nu se pot cuantifica decât după zeci de ani de expunere. Adică după folosirea a circa 16.000 de tampoane, cât se estimează că foloseşte o femeie de-a lungul vieţii.

Tampoanele cu azbest şi teoria conspiraţiei

În ultimii ani, pe internet au circulat şi poveşti potrivit cărora tampoanele interne ar fi contaminate cu azbest, în mod intenţionat, de către producători, pentru a produce sângerări mult mai puternice, iar femeile să fie astfel nevoite să folosească mai multe tampoane decât în mod normal. FDA susţine însă că acest lucru nu este adevărat şi că nu a putut fi dovedit, fiind vorba doar despre (încă) o teorie a conspiraţiei. Pe de altă parte, asigurările FDA nu-i conving pe scepticii care spun că organismul de reglementare se bazează în principal pe datele oferite de producători atunci când analizează componenţa unui produs, iar producătorii sigur nu ar recunoaşte contaminarea cu azbest.

Tu ce crezi despre riscul folosirii tampoanelor interne? Este atât de mare încât să cauţi alternative sau nu?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa