Substanțe toxice periculoase, inhalate de copiii mici din canapea și podele

Theodora Fintescu, redactor
parinti copil joaca

Copiii mici petrec mult timp pe canapea sau pe podea, iar anumite chimicale ce se regăsesc în acestea le pot amenința sănătatea, conform unui studiu recent realizat de Duke University și citat de babycenter.com.

Este vorba despre substanțe cu caracter ignifug, ce se regăsesc în canapele și anumiți ftalați din podelele de vinil. Rezultatele sunt îngrijorătoare, iar părinții ar trebui să reducă expunerea copiilor la ele.

Chimicalele, cunoscute ca SVOC- Compuși Organici Semivolatili, se regăsesc în aparatura electronică, mobilier, saltelele pătuțurilor și în materialele de construcții. Pentru a afla dacă anumite produse contribuie la o expunere periculoasă pentru copii, cercetătorii de la Duke au studiat, timp de trei ani, 203 copii din 190 de case. Au luat mostre din locuințele lor și au analizat rezultatele testelor de piele, sânge și urină ale copiilor. Concluziile lor au fost următoarele:

  • Eteri de difenil polibromurați (PBDE): Copiii care locuiesc în case ce conțin canapele cu substanțe ignifuge au, în sânge, o cantitate de șase ori mai mare de PBDE, spre deosebire de cei care nu au astfel de canapele în locuință. Chimicalele de tip PBDE sunt legate de întârzieri în dezvoltarea creierului, obezitate, probleme hormonale și cancer. Studiul trebuie privit totuși sub rezerva faptului că efectele acestor substanțe au fost studiate până acum pe animale, nu pe oameni, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor.
  • Ftalat de benzil și de butil: copiii care trăiesc în case cu pardoseală din vinil au un nivel de 15 ori mai mare al acestei substanțe în urină. Ftalații de acest tip sunt asociați cu probleme respiratorii, iritații ale pielii, probleme de fertilitate și un anumit tip de cancer de sânge. 

Toți copiii care au participat la studiu trăiesc în Carolina de Nord, însă aceste chimicale se regăsesc în produsele din multe gospodării din întreaga lume.

Pentru a diminua efectul nociv al substanțelor de acest tip asupra copiilor, specialiștii recomandă aerisirea frecventă a locuințelor, folosirea filtrelor de aer și curățarea frecventă a podelelor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa