Cu somnul pierdut nu-i de glumit!
Dacă am face un experiment şi am aduna într-o sală mii de părinţi, cred că nu ar fi niciunul dintre ei care să ne spună că n-are nicio restanţă la capitolul somn. Iar foarte, foarte mulţi dintre cei prezenţi ar putea să stea chiar în primele rânduri, în cazul în care ar exista un aparat care să le măsoare numărul de ore de somn pierdute.
Ştim bine că ar trebui să dormim 8 ore pe noapte. Sau măcar 7. Dar mulţi dintre noi ignoră recomandarea specialiştilor şi au senzaţia că funcţionează ok în multiple locuri (casă, serviciu, relaţia cu partenerul şi copii), cu patru sau cinci ore de somn la bord. Somnul este unul dintre cele mai importante motoare ale noastre, cel cu ajutorul căruia ne încărcăm la propriu bateriile interne, cel care ne face să fim relaxaţi şi mai plini de energie şi care ne permite să avem mintea mai limpede şi mai clară, gata să dea randamentul dorit. Cu somn în minus se ajunge să nu mai avem energie pentru niciun fel de activităţi, să ni se facă somn în timpul zilei, să ne scadă capacitatea de atenție și de concentrare.
Ponturi de la specialişti
Ca să recuperăm somnul pierdut, însă, specialiştii au câteva sfaturi pentru noi. Dacă dormim doar ocazional mai puţin de 7 ore pe noapte, atunci sunt suficiente câteva zile în care să ne băgăm mai devreme la culcare şi să recâştigăm acele câteva ore pierdute. Sau putem dormi în plus 3 sau 4 ore la finalul de săptămână şi suntem înapoi pe linia de funcţionare optimă.
Un alt sfat pe care îl oferă experţii este să ne facem nişte rezerve de somn atunci când ştim că ne aşteaptă o perioadă cu mai puţine ore dormite. Astfel, dacă aveţi de gând să faceți o noapte albă, este foarte util să adăugaţi câte o oră de somn în fiecare noapte din săptămâna anterioară evenimentului, ca să aveți plinul făcut.
Dar dacă se întâmplă ca somnul în cantităţi insuficiente să devină o regulă pentru o perioadă mare de timp, aşa cum li se întămplă proaspeţilor părinţi, de exemplu, atunci va deveni mult mai dificil ca somnul pierdut să fie recuperat. În acest caz, este esențial să puneți somnul pe un loc fruntaș și să înercați să furați câteva ore de somn de fiecare dată când puteți.
Semnal de alarmă
Cercetările au relevat că persoanele care au dormit 6 ore pe noapte timp de două săptămâni au căpătat abilităţi cognitive şi fizice similare cu ale unei persoane care nu a dormit deloc pe parcursul a două nopţi consecutive. În plus, deşi erau într-un mare deficit de somn, acestea nu şi-au dat seama de acest lucru, deoarece starea de diminuare a puterii fizice şi cognitive devenise o obişnuinţă.
Tot specialiştii mai trag un alt semnal de alarmă. Dacă aveţi impresia că numai o aparentă oboseală este singura consecinţă a lipsei de somn, aflaţi că lucrurile stau mai grav de atât. Bolile de inimă, tensiunea arterială crescută şi diabetul sunt alte probleme majore ce însoţesc deficitul de somn.