Semnele cancerului de col uterin: ce neplăceri trebuie să te trimită la medic

Alexandra Constantin
semnele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin (cervical) este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer la femei, afecţiune ce poate duce şi la deces dacă nu este depistată din timp şi tratată corespunzător.

Deşi statisticele privind cancerul la femei sunt destul de îngrijorătoare, bine de ştiut este că cel de col uterin poate să fie prevenit şi chiar tratat dacă este diagnosticat în stadii incipiente. Cel mai adesea cancerul cervical este cauzat de infecţia cu HPV (Human Papiloma Virus). Mai exact, virusul se poate transmite pe cale sexuală şi favoriza creşterea anormală a unor celule maligne (canceroase) ce duc la apariţia cancerului de col uterin, arată www.familyshare.com. Spre deosebire de cancerul mamar, semnele cancerului de col uterin nu sunt la fel de evidente, dar important este să le cunoşti pentru a le putea observa din timp. Nu amâna vizita la medicul ginecolog dacă observi una dintre următoarele neplăceri.

Semnele cancerului de col uterin: secreţii vaginale neobişnuite

Când celulele canceroase încep să se dezvolte tot mai mult la nivelul cervixului este posibil să se desprindă şi să apară scurgeri vaginale neobişnuite. Spre deosebire de secreţiile vaginale normale, acestea pot să aibă un aspect neplăcut, un miros diferit, iar în unele cazuri pot să apară chiar şi cu sânge.

Apariţia negilor

Semnele cancerului de col uterin? Printre acestea se numără şi negii care pot apărea atât în interior, cât şi la exteriorul zonei vaginale. ,,Unul dintre semnele care trebuie să te trimită cât mai rapid la medicul ginecolog sunt negii. Aceştia pot apărea ca urmare a infecţiei cu HPV, problemă ce creşte riscul de cancer cervical”, explică doctorul ginecolog Rosa Maria Leme.

Semnele cancerului de col uterin: dureri abdominale sau sângerări

Pe măsură ce celulele canceroase se dezvoltă pe pereţii colului uterin este posibil să apară şi neplăceri precum dureri în partea de jos a abdomenului, dar şi sângerări. În unele cazuri pot să apară şi sângerări rectale. Nu ezita să mergi la medicul ginecolog dacă observi că apar sângerări înafara perioadei menstruale.

Suferi de anemie

Ştiai că şi anemia se numără printre semnele cancerului de col uterin? Îţi poţi da seama că suferi de anemie dacă te simţi obosită mai mereu, dar şi că îţi bate inima tot mai puternic la cel mai mic efort deşi nu ţi-ai schimbat obiceiurile alimentare. Anemia apare ca urmare a sângerărilor anormale, neplăceri ce sunt deoseori asociate cu cancerul cervical.

Semnele cancerului de col uterin: apar probleme urinare

Vezica urinară şi rinichii ajung să fie compresate pe măsură ce apare inflamaţia la nivelul cervixului, fapt ce poate afecta trecerea urinei. Prin urmare, există riscul ca vezica să nu mai fie golită complet, ceea ce poate favoriza apariţia durerilor în partea inferioară a abdomenului, dar şi a problemelor urinare.

Durere continuă la picioare, şolduri şi spate

Printre semnele cancerului de col uterin se numără şi senzaţia de durere continuă la picioare, la şolduri şi la spate. Explicaţia este una simplă: apariţia inflamaţiei la nivelul colului uterin poate face ca organele interne să fie compresate. Afectate ajung să fie şi vasele de sânge, ceea ce face ca trecerea sângelui spre pelvis şi picioare să fie îngreunată, iar picioarele să se umfle şi să apară senzaţia de durere.

Semnele cancerului de col uterin: ai pierdut în greutate

Ştiai că cele mai multe tipuri de cancer pot face ca apetitul alimentar să fie tot mai redus? În cazul cancerului de col uterin inflamaţia cervixului poate compresa stomacul, fapt ce face ca pofta de mâncare să dispară, iar persoana să piardă în greutate.

Cei mai cunoscuţi factori de risc pentru cancerul de col uterin

  • fumatul sau convieţuirea cu un fumător (ca urmare a fumatului involuntar);
  • relaţiile sexuale cu mai mulţi parteneri;
  • sexul neprotejat;
  • imunitatea scăzută.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa