Multe dintre problemele de sănătate pot să fie ușor identificate dacă ținem cont de schimbările care apar în organism. Poți depista din timp unele afecțiuni dacă urmărești posibilele semne care apar pe piele.
Semne care apar pe piele: pete de culoare mai închisă
Ai observat că de ceva timp ți-au apărut pe mâini niște pete de culoare mai închisă? Atunci nu ezita să mergi pentru un control la medicul dermatolog, mai ales că una dintre afecțiunile care se manifestă prin astfel de semne este chiar insuficiența suprareală, cunoscută și sub denumirea de boala Addison, arată www.brightside.me. Persoanele care suferă de această problemă simt dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, dar au și un apetit alimentar redus. De asemenea, tensiunea lor arterială tinde să fie mică, iar glicemia mare.
Zone unde pielea este mai albă
Depigmentarea pielii este unul dintre semnele care arată că persoana suferă de vitiligo, afecțiune care apare atunci când celulele numite melanocite sunt distruse de sistemul imunitar, fapt ce determină ca pielea să devină albă (celulele din piele nu mai au pigment) în anumite zone. La rândul ei, boala vitiligo poate să fie o consecință a insuficienței suprarenale.
Semne care apar pe piele: tot mai multe iritații
Bine de știut este că orice iritație care apare la nivelul pielii este de fapt un semn al unei disfuncții în organism. Cel mai adesea iritațiile apar ca urmare a alimentației, a folosirii produselor chimice, după administrarea medicamentelor sau în cazul bolilor contagioase, cum este cazul varicelei. Însă cel mai bine este să mergi la un consult medical, cu atât mai mult cu cât reacțiile alergice pot avea consecințe grave, precum sindromul Stevens-Jonhson sau sindromul Lyell.
Apariția edemelor
Nu amâna vizita la medicul endocrinolog dacă observi că tot mai des ai mâinile, fața sau picioarele umflate ca urmare a edemelor (acumulare de lichid), mai ales că acesta este unul dintre semnele specifice hipotiroidismului (afecțiunea apare atunci când glanda tiroidă nu produce o cantitate necesară de hormoni). Pe lângă edeme, persoana care suferă de această aproblemă poate avea pielea uscată, îi cade părul mai mult, unghiile sunt fragile și s-a îngrășat destul de mult.
Semne care apar pe piele: tot mai multe alunițe
Nu puține sunt motivele care favorizează apariția pe piele a alunițelor, iar unul dintre ele este chiar ereditatea. De asemenea, ele mai pot apărea ca urmare a dezechilibrului hormonal, dar și a expunerii excesive la ultraviolete. În cele mai multe dintre cazuri alunițele nu reprezintă un semnal de alarmă. Dar dacă apar în număr mai mare, își schimbă forma/culoarea sau chiar devin dureroase este cazul să mergi cât mai rapid la medic.
Acnee, puncte negre sau pori înfundați
Problemele digestive, dezechilibrele hormonale și excesul de sebum sunt doar câteva dintre cauzele care pot favoriza apariția acneei. De aceea este bine să știi că neplăcerea supărătoare de la nivelul pielii este o consecință a unei alte probleme. Nu amâna vizita la medicul dermatolog pentru a afla care sunt cauzele bolii, dar și pentru a începe tratamentul corespunzător.
Semne care apar pe piele: se crapă și se cojește
Ți se întâmplă ca pielea de pe mâini (în special pe palme) să se crape și să se cojească? De regulă neplăcerea apare când persoana are o deficiență de vitamine, are o reacție alergică sau suferă de un dezechilibru hormonal, de psoriazis sau de dermatită seboreică. Cu toate acestea, problema poate să fie cauzată și de alte afecțiuni. Bine este să mergi la medic pentru un consult, mai ales dacă pe lângă neplăcerile de la nivelul pielii mai apar și alte semnale.
Transpiri foarte mult
Nu este normal să transpiri ca după o cursă de alergare, cu atât mai mult dacă ești într-o încăpere unde temperatura este în limitele normale și nici nu ai o stare de nervozitate. Printre cauzele care favorizează transpirația excesivă se numără și boala Graves (hipertiroidie cu gușă difuză – boală autoimună ce afectează tiroida). Ca o consecință a acesteia, pielea devine tot mai subțire și este predispusă la iritații sau răniri.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.